BK MLADÁ BOLESLAV

Příprava pokračuje. Bruslaře čeká dvojzápas s Litvínovem

14. 8. 2017
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Do začátku nového ročníku Tipsport extraligy zbývá už jen necelý měsíc. Boleslavští hokejisté zatím odehráli tři přípravné duely, minulý čtvrtek po dvou výhrách zaznamenali první porážku, když po divoké přestřelce prohráli s Orly 6:7. Dvě utkání s totožným soupeřem během několika dnů se ukázala býti velmi přínosná. „Z obou soubojů se Znojmem si toho hodně odneseme,“ prohlásil Petr Mrázek, který na jihu Moravy vsítil hattrick. V úterý 15. srpna Bruslaři zajíždí na sever Čech, kde změří své síly s týmem HC VERVA Litvínov, o dva dny později bude na programu odveta ve městě automobilů. Jak si svěřenci Patrika Augusty proti Chemikům povedou? Na Zimním stadionu Ivana Hlinky je úvodní buly naplánováno na 17:30.

Litvínov se bude muset vyrovnat s odchody několika klíčových hráčů

V sezoně 2016/17 měli hokejisté VERVY co napravovat, předloni totiž extraligovou příslušnost museli zachraňovat až v baráži. To se jim povedlo, po většinu průběhu základní části se drželi mezi nejlepší šestkou, do play-off nakonec postoupili z páté příčky. Ve vyřazovacích bojích ale svěřenci trenéra Rulíka příliš dlouho nevydrželi, konečnou se pro ně stalo už čtvrtfinále, kde jim po vítězství 4:1 na zápasy stopku vystavil Hradec Králové. Po skončení ročníku se klubovému vedení sice podařilo prodloužit spolupráci s Viktorem Hüblem, který bude spolu s Františkem Lukešem znovu patřit mezi nejnebezpečnější dvojice Tipsport extraligy, další klíčoví hráči se ale rozhodli zkusit štěstí jinde. Citelnou ztrátu představuje především odchod Robina Hanzla, účastníka letošního mistrovství světa, jenž bude nově oblékat dres Nižněkamsku. V dresu Slovanu Bratislava si KHL zahraje i brankář Jaroslav Janus, naopak mladý Kristian Reichel se vydal do jedné ze zámořských juniorských soutěží. Obranné řady Litvínova budou ochuzeny o výkony Filipa Pavlíka a Tomáše Pavelky, první jmenovaný zamířil do Hradce Králové, druhý bude oblékat dres pražské Sparty.

Letní přípravu na nadcházející sezonu pojali na severu Čech poněkud netradičně. Započali ji ještě před koncem finálové série mezi Kometou a Libercem, celkově Litvínovští dřeli málo vídaných dvanáct týdnů. Zpestření určitě představovalo hned několik červnových tréninků na ledě a pozdější týdenní soustředění na Kypru. „Chtěli jsme, aby hráči byli co nejlépe připraveni. Už proto, že se v Litvínově často stávalo, že po dobré sezoně, třeba po účasti v play-off, přišel špatný rok. I v tomto směru se snažíme na hráče působit a nějakému propadu předejít,“ odůvodnil tyto kroky Radim Rulík. O odchodech už řeč byla, VERVA ale na přestupovém trhu byla velmi aktivní, když přivedla hned sedm nových tváří. Vzniklé díry v obraně by mělo zalepit angažování Stanislava Dietze z Mountfieldu a Lukáše Doudery, jenž naposledy působil v Třinci. Novou šanci dostane také Peter Jánský, který by tak znovu mohl obnovit před lety fungující spolupráci s dvojicí Hübl – Lukeš. Ze zámoří se do svého mateřského klubu vrátil loni draftovaný Filip Helt, Marku Baránkovi zase skončilo hostování v Karlových Varech.

Roční smlouvu na severu Čech podepsal kanadský útočník Josh Nicholls, na dva další roky svou budoucnost s Litvínovem spojil Tomáš Matoušek, který na jaře mohl slavit mistrovský titul na Slovensku s Banskou Bystricou. Ve spojení s Rulíkovou družinou se největší otazníky objevují ohledně brankářského postu, o post jedničky se totiž spolu s Michaelem Petráskem bude prát Pavel Kantor, jemuž poslední působení v naší nejvyšší soutěži nevyšlo ideálně. „Jsem rád, že se nám podařilo získat sedm hráčů, protože jsem cítil, že je potřeba do mužstva přivést určitý impuls. Nikoho dalšího nehledáme. Ale pokud by byl k dispozici nějaký dobrý hráč, pak by se o tom dalo uvažovat,“ nechal se slyšet litvínovský trenér. Přípravných utkání za sebou VERVA má už pět, o víkendu v rámci Lehner Cupu změřila síly se dvěma švýcarskými soupeři. Ani jeden zápas po šedesáti minutách nepoznal vítěze, s Bielem Severočeši prohráli v prodloužení, proti týmu Ambri-Piotta naopak uspěli v nájezdech.