BK MLADÁ BOLESLAV

Jiří Zörkler: Starší dorost si klade cíle nejvyšší. Chceme hrát play-off

5. 9. 2017
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. - Trenérská dvojice Jiří Zörkler (na snímku) a Ladislav Kolner již netrpělivě očekává novou sezónu NOEN extraligy staršího dorostu. V přípravě starší dorostenci sáhli k osvědčeným postupům z let minulých i k dvoufázovým tréninkům. Hlavního trenéra Zörklera potěšil úspěch na turnaji v Karlových Varech, ale nejvíce ho těší nálada v kabině, kde si jeho svěřenci sami kladou cíle, dle jeho slov nejvyšší. Pro něj osobně je prozatímním cílem postup do play-off, neboť jeho svěřence čeká těžká a vyrovnaná skupina v základní části.

Na úvod se zeptám, jaká byla letní příprava a na co jste se zaměřovali? Proběhla podle vašich představ?

Já si myslím, že jsme se minulé dvě sezóny na nic výrazně nezaměřovali, ale taková naše charakteristika spočívala v tom, že jsme byli dobře fyzicky připravení. Nějaké zásadní změny v letní přípravě jsme nedělali, byla zhruba stejná jako v minulé sezóně. Je fakt, že se i během letní přípravy objevují nové trendy, více se zaměřují na silovou přípravu, tedy jestli jsme nějaké změny udělali, šlo se směrem k té silové přípravě, ale jinak se dá říct, že 90 % programu bylo stejných jako před předcházející sezónou.

Trénovali jste prý často dvoufázově. Jak konkrétně ty tréninky vypadaly?

Trénovali jsme od pondělí do pátku a z toho dva dny jsme trénovali dvoufázově, ostatní tři dny v týdnu jednofázově.

Jak probíhalo skládání kádru? Přišlo k vám hodně hráčů z jiných měst?

Je to jako každý rok. Samozřejmě je potřeba každý rok to mužstvo posílit, dvouročáci odejdou a z mladšího dorostu další hráči přijdou. Ne všichni prvoročáci jsou schopni hrát okamžitě extraligu staršího dorostu, takže bylo potřeba mužstvo posílit. Letos jsme před letní přípravou i během ní neměli až tolik příchodů, ale spíše až v srpnu přišli hráči, kteří kádr posílili.

Dali jste šanci i nějakým hráčům B-mužstva mladšího dorostu? Mají nějakou šanci se u staršího dorostu prosadit?

Podle mě hrajou v B-mužstvu mladšího dorostu hlavně prvoročáci, pak ti druhoročáci už většinou hrajou za áčko mladšího dorostu. A když druhoročák nehraje za áčko, pak už odchází spíše do klubu, který nehraje nejvyšší soutěž ve starším dorostu. Myslím, že tu z béčka mladšího dorostu, který tam hrál minulou sezónu, letos nikoho nemáme, ale samozřejmě kluci, kteří tam hráli jako prvoročáci, v našem mužstvu jsou. Samozřejmě je otázka, zda budou v základní sestavě, nebo budou někde na hostování či na střídavý start v nižší soutěži.

V Karlových Varech jste vyhráli turnaj, ve kterém jste ale minule neuspěli. Může to něco znamenat? Berete to do startu sezóny jako něco pozitivního?

Výsledek jako takový nechci samozřejmě přeceňovat, nechci ho ani podceňovat, ale vždycky je lepší vyhrávat než prohrávat. Když jsme tam minule prohráli, potýkali jsme se s tím, že jsme během turnaje samotného, v přípravě i potom v sezóně řešili určité problémy uvnitř mužstva, vztahy nebyly úplně ideální, to mužstvo si jako parta moc nesedlo, a s tím vším jsme se potýkali už během minulého turnaje ve Varech, a to byl také jeden z důvodů, proč se tenkrát turnaj prohrál. Letos je pozitivní fakt, že je mužstvo úplně jiné, co se týče vztahů, je to parádní parta. Dovolím si říct, že jsem ve starším i mladším dorostu takovou partu ještě neměl. Vztahy uvnitř mužstva letos nemusíme vůbec řešit.

Dá se to postavit i nad ten sport, že když kabina klape a s kluky nejsou problémy, tak i kdyby se třeba nedařilo, tak to až tak nevadí? Nebo to o to víc mrzí, že kabina sice klape, ale...?

V těchto kategoriích jsou ještě znát rozdíloví hráči. Pokud tento rozdílový hráč vyskočí nad ostatní, jako to dokázal minulou sezónu Oscar Flynn, tak to s sebou samozřejmě přinese body do tabulky, ale řešili jsme uvnitř mužstva spoustu problémů. Když ale Oscar začal hrát za juniorku, měli jsme pak problémy nějaký zápas vyhrát. Nyní se podobný talent a rozdílový hráč zatím neobjevil. O to více je ale mužstvo pracovité, o to více ti kluci chtějí, bojují, a já si myslím, že i mně se s takovým mužstvem pracuje lépe. Otázka zní, kolik nám to v soutěži přinese bodů, jak na tom budeme.

Tedy, jaké cíle si do sezóny dáváte?

Souvisí to s minulou sezónou. Tam si nikdo z kluků cíle nedával a my jsme je k nějakým cílům museli tlačit. Pořád jsme jim museli předkládat nějakou vizi, nějaké cíle, které v podstatě ani nechtěli plnit, nezajímaly je. V této sezóně si kluci cíle kladou sami a kladou si samozřejmě cíle nejvyšší. Já jsem samozřejmě rád, že si kladou cíle nejvyšší. Pro mě osobně je momentálně cílem nejvyšším postup do play-off. Pro nás trenéry jsou jejich cíle samozřejmě také náš cíl, ale soutěž bude velice těžká, nemáme ve skupině slabšího soupeře, bude to vyrovnané. Budeme bojovat a uvidíme.

Ohledně Oscara Flynna, z dorostu skočí do A-týmu. To trenéra dorostu určitě potěší, když se takový hráč neztratí ani na ledě s A-týmem, že?

Samozřejmě. Oscara jsem tady léta trénoval v žácích, v mladším i starším dorostu. Můžu říct, že jsem se s ním tady i dost navztekal, a jsem rád, že to vše k něčemu bylo. Výkonnost už prokázal a to, že se v áčku neztratí... Hrál s nimi přáteláky, hrál s nimi přípravné zápasy s tím, že se s ním tady počítá, takže to potěší každého trenéra zde v Boleslavi, že je to náš hráč. A mě to samozřejmě potěší obzvlášť, protože jsem ho mnoho sezón trénoval, takže jsem rád, že tomu tak je.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav