BK MLADÁ BOLESLAV

Po volném víkendu čeká Bruslaře derby s libereckými Tygry

18. 9. 2017
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Svěřenci Patrika Augusty se vezou na vítězné vlně. Po nečekaném úspěchu na ledě mistrovské Komety totiž v pátek poprvé v této sezoně dokázali zvítězit i před vlastními fanoušky, když zvládli vyrovnanou tahanici s pardubickým Dynamem. O víkendu si mladoboleslavští hokejisté od extraligového kolotoče na chvíli odpočinuli, v úterý 19. září je ale čeká dohrávka pátého kola, jejich soupeřem budou Bílí Tygři Liberec. Severočeši ovládli posledních jedenáct vzájemných zápasů, jednu nelichotivou sérii ale Bruslaři v dosavadním průběhu tohoto ročníku už ukončili, když vyhráli v Brně, tak doufejme, že se jim to povede znovu. V Home Credit Areně je úvodní buly naplánováno na 18:00.

Liberec se musí vyrovnat s odchodem několika klíčových opor

Po sezoně 2015/16, která pro ně byla doslova snová, se Tygři i v loňském ročníku zařadili do užšího kruhu favoritů na zisk celkového prvenství. V základní části Liberec na svou dominanci ještě dokázal navázat, když se jako jediný přehoupl přes stobodovou hranici, a podruhé v řadě se tak mohl těšit ze zisku Poháru prezidenta Českého svazu ledního hokeje. Vyřazovací boje ale triumfem Severočechů už neskončily, po vyřazení Plzně a Chomutova jim totiž ve finále stopku vystavila brněnská Kometa. „Je to rozhodně úspěch. Jsem přesvědčený, že tohle umístění v základní části a play-off nám nikdo netipoval, ani my sami sobě. Hráčům musím poděkovat,“ byl i přes finálovou prohru spokojený Filip Pešán. Přes letní pauzu celek zpod Ještědu sice opustilo jen pět hráčů, odchod každého z nich ale představoval velkou ztrátu. Svou bohatou kariéru ukončil velezkušený Ján Lašák, kapitán Branko Radivojevič se rozhodl pro návrat do Dukly Trenčín, klubu svého mládí, Jakub Valský zase zamířil do Mladé Boleslavi. Stále řídnoucí českou skupinu hráčů v zámořské NHL rozšířil Radim Šimek, jenž po vynikajících výkonech v naší nejvyšší soutěži a národním týmu zabojuje o místo v sestavě San Jose Sharks.

Kromě něj obranné řady opustil ještě Ondřej Vitásek. Ve svém novém působišti, švédském Örebro, ale sedmadvacetiletý zadák příliš dlouho nevydržel, dříve v tomto týdnu s ním totiž dvanáctý celek loňského ročníku SHL rozvázal smlouvu. Defenzivu naopak posílil Ladislav Šmíd, jenž se zpět do Liberce vrátil po dlouhých dvanácti letech. „Je to obránce, který většinu své dospělé kariéry strávil v NHL, což je důkazem jeho herní kvality a přístupu k hokeji. Stane se jedním ze základních stavebních kamenů a hlavních lídrů našeho týmu,“ nechal se slyšet trenér a sportovní manažer Filip Pešán. Brankářskou dvojici s Romanem Willem bude nově tvořit teprve dvacetiletý Aleš Stezka. Zajímavostí je, že oba gólmani pocházejí z Třemošné u Plzně a navzájem se znají ze svých dětských let. Zbylé dvě posily Tygrů zvýší kvalitu v útoku, z Třince dorazil talentovaný Lukáš Jašek, po roční pauze, kterou strávil v exotické hokejové destinaci, čínském Kunlunu, se pod Ještědem znovu hlásil Martin Bakoš.

Vstup do sezony Tygrům příliš nevychází. Dokáží toho Bruslaři využít?

Při pohledu na jejich soupisku asi musíme přiznat, že letos Severočeši mezi hlavní aspiranty na titul patřit nebudou. Rozhodně ale nepředbíhejme, moderní trenérské metody Filipa Pešána, nového hlavního kouče reprezentační dvacítky, který přes léto absolvoval kemp v organizaci New York Rangers, se již několikrát osvědčily a přinesly úspěch. A s jakým cílem Liberečtí do nového ročníku vlastně vstupují? „Byli bychom rádi, kdybychom zase hráli v klidu, vyhnuli se předkolu a umístili se ideálně do čtyřky, abychom čtvrtfinále rozehráli doma,“ řekl na předsezónní tiskové konferenci generální manažer Ctibor Jech. Kromě naší nejvyšší soutěže Tygři zápolí také v Lize mistrů. Po čtyřech odehraných duelech se drží na druhém místě skupiny E, na začátku října je čekají ještě dvě střetnutí se švýcarským Davosem. Úvodní utkání Tipsport extraligy sice Pešánova družina zvládla, když hradečtí střelci na brankáře Willa nevyzráli ani jednou, v ostatních zápasech už to ale taková sláva nebyla. Jak z Litvínova, tak z Olomouce Liberec odjížděl bez gólu i bez bodu, namále měl i minulé úterý doma proti Zlínu, se kterým si poradil jen díky pozdnímu obratu ve třetí třetině. Proti Bruslařům navíc bude chybět Martin Ševc, jenž za svůj surový zákrok kolenem proti Miroslavu Holcovi dostal od disciplinární komise stopku na tři utkání.

Sestavy z posledního kola

Bílí Tygři Liberec: Will – Derner, Ševc, Šmíd, Pyrochta, Mojžíš, Jánošík – Krenželok, Jelínek, Lakatoš – Ordoš, Bulíř, Bakoš – Bartovič, Jašek, Stránský – Špaček, Vantuch

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Hanzlík Kotvan, Hrdinka, Říha, Němeček, Knot – Lenc, Musil, Pacovský – Valský, Knotek, Urban – Orsava, Žejdl, Látal – Pabiška, Najman, Procházka – Kousal

Statistiky

Home Credit Arena | 19.9.2017 18:00

Bílí Tygři Liberec 5. kolo BK Mladá Boleslav
7. místo, 6 bodů umístění 6. místo, 7 bodů
6:7 skóre 11:10
3:0 (Hradec Králové) nejvyšší výhra 4:2 (Pardubice)
0:3 (Olomouc) nejvyšší prohra 3:4 (Jihlava)
2 utkání bez vstřeleného gólu 0
1 utkání bez inkasovaných gólů 0
16,67 % využití přesilových her 27,78 %
3 góly v přesilových hrách 5
0 góly v oslabeních 1
Filip Pyrochta, 3 body nejproduktivnější hráč Oldrich Kotvan, 4 body
Filip Pyrochta, Michal Bulíř
Adam Jánošík, Ján Stránský
Jan Ordoš, Dominik Lakatoš, všichni 1 branka
nejlepší střelec Tomáš Urban, Jakub Orsava
Radan Lenc, všichni 2 branky
Filip Pyrochta
Martin Ševc, oba 2 asistence
nejlepší nahrávač Oldrich Kotvan
Martin Látal, oba 3 asistence
Ladislav Šmíd, +2 nejlepší hráč v +/- Jan Hanzlík, Tomáš Urban
Jakub Orsava, Martin Látal, všichni +2
Dominik Lakatoš, Lukáš Derner
Petr Jelínek, Lukáš Krenželok, všichni -2
nejhorší hráč v +/- 8 hráčů, -1
Martin Ševc, 31 minut nejtrestanější hráč Matěj Stříteský, 25 minut
Lukáš Derner, 12 bodů Radegast index David Němeček, 9 bodů
Roman Will 93,14 % úspěšnost brankářů Brandon Maxwell 90,20 %
Roman Will 1,77 průměr inkasovaných gólů na zápas Brandon Maxwell 2,49