BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři před zraky televizních kamer vyzvou rozjetý Zlín

4. 10. 2017
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Nedělní utkání na ledě Hradce Králové měli mladoboleslavští hokejisté velmi dobře rozehrané, opět sahali po plném bodovém zisku. Znovu ale nezvládli závěr, když v samotném závěru dvakrát inkasovali, a znovu tak odjížděli s prázdnou. Jednalo se už o pátý duel, který svěřenci Patrika Augusty prohráli o jediný gól. Extraliga pokračuje v pátek 6. října, do města automobilů přijíždí Aukro Berani Zlín. Ševci se vezou na čtyřzápasové vlně bez porážky, tak doufejme, že Bruslaři jejich sérii dokáží přerušit. Ve ŠKOENERGO Aréně je úvodní vhazování naplánováno už na 17:20.

Páteční utkání bude velice pikantní pro Petra Holíka, který ve Zlíně strávil největší část své kariéry. Jak si proti Beranům povede?

Zlínský hokej prošel přes léto velkými změnami

A asi se nebylo čemu divit, loňská sezona se totiž ševcům vůbec nepovedla. Po základní části jim totiž patřilo až jedenácté místo, na účast ve vyřazovacích bojích Zlínu scházely pouhopouhé dva body. Po devíti letech se tak na Zimním stadionu Luďka Čajky hrálo play-out, o udržení se v nejvyšší hokejové soutěži se ale žlutomodří bát nemuseli, ztráta Karlových Varů a Pardubic, pozdějších účastníků baráže, byla opravdu obrovská. Po hodně nevyvedeném ročníku tým navíc opustilo hned několik klíčových hráčů, do Sparty zamířil Robert Říčka, Mladou Boleslav si jako své další působiště vybral klíčový obránce Oldrich Kotvan, kariéru ukončili Miroslav Blaťák s Jiřím Marušákem. Své štěstí se do ruské KHL vydal zkusit Petr Holík, v Čerepovci se ale příliš dlouho neohřál a ohlásil návrat do extraligy. Překvapivě se ale nevrátil zpět do svého mateřského klubu, místo toho se rozhodl působit právě u Bruslařů, páteční utkání tak bude pro šikovného centra rozhodně nezvyklé. Na vzniklé mezery v sestavě muselo vedení klubu pochopitelně zareagovat. Po sedmileté pauze se zpět do Zlína vrátil David Nosek, kromě něj se obranné řady rozrostly ještě o Tomáše Valentu a Ralfse Freibergse.

Šestadvacetiletý zadák nebyl jediným Lotyšem, jenž svou budoucnost spojil se ševci. Kromě něj se podařilo angažovat ještě Rihardse Bukartse, který se v jednom týmu sejde se svým starším bratrem Robertsem. Dalšími dvěma posilami do útoku se stali zlínský odchovanec Pavel Klhůfek a Radoslav Illo, který většinu své dosavadní kariéry strávil v zámoří. Až do minulého týdne nebyla jasná situace okolo Filipa Chytila. Minulý pátek ale organizace New York Rangers, která si talentovaného centra vybrala už v prvním kole červnového draftu, rozhodla, že díky dobrým výkonům v přípravě začne osmnáctiletý rodák z Kroměříže v NHL. K velkým změnám došlo také ve vedení zlínského hokeje, novým generálním manažerem se stal Martin Hosták, na kterého přes léto čekala spousta práce. „Mou hlavní funkcí bude stabilizovat chod klubu. To je nyní klíčové," prohlásil bývalý expert České televize.

Do sezony vstoupili Berani s novým generálním partnerem a logem

Důvodem tohoto kroku bylo ukončení spolupráce se stavební firmou PSG. Na mimořádné tiskové konferenci představilo klubové vedení nového hlavního sponzora, jímž se stala společnost Aukro. K další změně došlo v případě loga zlínského hokeje, do kterého se po více než patnácti letech vrátil beran. Vzhledem k omezeným finančním možnostem při skládání kádru byli svěřenci trenéra Svobody před startem nového ročníku pasováni do role jednoho z outsiderů. „Budeme více sázet na mladší hráče a snažit se hrát modernější a agresivnější hokej. Co se týče ambicí, tak tam je jasný cíl, a to dostat se do první desítky a zahrát si předkolo play off. Ekonomiku se povedlo stabilizovat, oproti začátku léta je situace výrazně lepší, skoro bych řekl už definitivně vyřešena,“ nechal se slyšet Martin Hosták. Úvodní kolo na ledě Vítkovic sice parta okolo kapitána Veselého zvládla, následovala ale série čtyř porážek v řadě, navíc se zranil velezkušený obránce Nosek. Momentálně se ale ševci vezou na vítězné vlně. Poté, co zvládli vyrovnané souboje s Litvínovem, Olomoucí a Hradcem Králové, si v prvním říjnovém utkání dokázali poradit také s třineckými Oceláři, které před vlastními fanoušky přehráli 4:0. „Cítím se skvěle a jsem nesmírně spokojený. Doufám, že nám to dodá síly do dalších zápasů,“ prohlásil po prvním čistém kontě Libor Kašík, který je, vzhledem k výborným výkonům, hlavním strůjcem dosavadních úspěchů svého týmu.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Hanzlík (C), Eminger, Říha, Němeček, Stříteský, Hrdinka, Knot – Lenc, Holík, Musil – Valský, Knotek, Urban – Orsava, Žejdl, Klepiš – Procházka, Najman, Pacovský

Aukro Berani Zlín: Kašík - Matějíček, Řezníček, Ferenc, Freibergs, Padrnos, Valenta, Horák - Ondráček, Sedláček, Kubiš - Šťastný, Honejsek, Ro. Bukarts - Okál, Popelka, Veselý (C) - Ri. Bukarts, Fryšara, Illo

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 6.10.2017 17:20 (TV)

BK Mladá Boleslav 10. kolo Aukro Berani Zlín
8. místo, 12 bodů umístění 7. místo, 12 bodů
19:21 skóre 19:19
4:2 (Pardubice) nejvyšší výhra 4:0 (Třinec)
1:3 (Liberec) nejvyšší prohra 0:4 (Brno)
0 utkání bez vstřeleného gólu 2
1 utkání bez inkasovaných gólů 1
22,50 % využití přesilových her 8,57 %
9 góly v přesilových hrách 3
1 góly v oslabeních 0
Lukáš Žejdl, 7 bodů nejproduktivnější hráč Roberts Bukarts, 8 bodů
Jakub Orsava, 4 branky nejlepší střelec Roberts Bukarts, 5 branek
Lukáš Žejdl, 5 asistencí nejlepší nahrávač David Šťastný, 4 asistence
David Němeček, +2 nejlepší hráč v +/- Roberts Bukarts
Antonín Honejsek, oba +4
Jakub Klepiš, -3 nejhorší hráč v +/- Dalibor Řezníček, Ondřej Veselý
Pavel Sedláček, všichni -4
Matěj Stříteský, 27 minut nejtrestanější hráč Roberts Bukarts, 34 minut
David Němeček, 31 bodů Radegast index David Šťastný, 21 bodů
Brandon Maxwell 92,95 %
Jan Růžička 91,18 %
úspěšnost brankářů Libor Kašík 92,64 %
Brandon Maxwell, 2,11
Jan Růžička 2,86
průměr inkasovaných gólů na zápas Libor Kašík 2,08
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav