BK MLADÁ BOLESLAV

Sérii venkovních porážek se Bruslaři pokusí prolomit na ledě Olomouce

7. 10. 2017
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Své první utkání před televizními kamerami v tomto ročníku zvládli mladoboleslavští hokejisté skvěle. O vítězství nad Zlínem rozhodli už v první třetině, ve velké pohodě se prezentovala především útočná formace ve složení Orsava, Žejdl, Klepiš, která celkově posbírala sedm kanadských bodů. Před vlastními fanoušky se Středočeši znovu představí až příští neděli, nyní mají na programu dva venkovní zápasy. V rámci toho prvního je v neděli 8. října čeká houževnatý celek HC Olomouc, který se v tabulce sice drží až na jedenácté pozici, pátí Bruslaři mají na svém kontě ale jen o tři body více. Úvodní buly souboje mezi dvěma starými známými z 1. ligy a baráže o Tipsport extraligy je naplánováno na 17:00.

Olomouc bude znovu spoléhat na bojovnost a týmového ducha

Loňský ročník se Moře příliš nevydařil, svůj podíl na tom nesla i po téměř celou dobu základní části se táhnoucí a rozsáhlá marodka. Po dvaapadesáti kolech se Olomoučtí drželi na dvanácté pozici, obavy z možné účasti v baráži ale mít nemuseli, ztráta Karlových Varů a Pardubic totiž čítala více než dvě desítky bodů. „Play off není automatické. Vloni bylo mužstvo poznamenané baráží, od první do poslední vteřiny šlo na doraz a bylo vidět, že baráž už nikdo nechce znovu zažít,“ viděl zásadní rozdíl Zdeněk Venera, jehož svěřenci se po zvládnuté skupině o udržení vyhoupli na konečnou jedenáctou příčku. Ihned po skončení sezony vedení klubu oznámilo, že se zkušeným lodivodem podepsalo nový roční kontrakt. Rozloučit se naopak muselo se slovenskými bratry Tomášem a Jurajem Mikúšovými, zpět do Zlína se vrátil Tomáš Fořt, poněkud překvapivě pak odešel také Pavel Skrbek. Devětatřicetiletý zadák, jenž s výjimkou jediného utkání celý ročník promarodil, nově působí v EBEL hrajícím Znojmu. Nové smlouvy se naopak dočkali třeba Jan Eberle, kanadský útočník Kevin Sundher, na prodloužení hostování se dohodl Roman Vlach, který po přesunu od Beranů stihl za Olomouc odehrát jednadvacet duelů, v nichž zaznamenal solidních šestnáct bodů.

Vzhledem k omezenému rozpočtu oproti ostatním extraligovým celkům nebyla Mora, jak je tomu dobrým zvykem, na přestupovém trhu tolik aktivní. Po roční pauze strávené na Slovensku, konkrétně v dresu Banské Bystrice, se zpět u Kohoutů hlásil Dávid Buc, s jednatřiceti body nejproduktivnější hráč týmu ze sezony 2015/16. Velmi netradiční příběh započal po příchodu zkušenostmi ostříleného Lukáše Galvase, který naposledy působil u třineckých Ocelářů. V Olomouci se totiž osmatřicetiletý veterán setkal se svým synem Jakubem, jedním z nejnadějnějších beků českého hokeje a v pořadí 150. hráčem červnového draftu NHL. „Určitě mě potěšilo, že byl draftovaný, ale pořád na sobě musí pracovat. Teď potřebuje stabilně hrát extraligu a vytlačit ze sestavy staříky jako jsem já, potom může pokračovat dál,“ prohlásil na adresu svého syna starší z rodinného klanu Galvasů. Z mistrovské Komety se Moře podařilo ulovit Tomáše Dujsíka, poslední akvizicí se stal slovenský křídelník Bruno Mráz, jenž během minulého ročníku nastřádal dvaačtyřicet bodů v dresu Zvolenu.

Venku se jim daří, doma ale Kohouti body rozdávají

„Chceme dopadnout lépe než v minulé sezoně, od desátého místa výš. Posunuli jsme se dál. Loni nás provázela obrovská smůla na zranění. Když bude mančaft zdravý a absencí bude minimum, mohlo by to šlapat. Kádr je vyrovnaný, nikdo v něm výrazně nevyčnívá. Mužstvu možná chybí výraznější první lajna, za úspěchem by nás měl dovést týmový výkon,“ nechal se na předsezónní tiskové konferenci slyšet Zdeněk Venera. Start nového ročníku naší nejvyšší hokejové soutěže Mora příliš nezachytila, když v prvních třech kolech nedokázala urvat byť jen jediný bod, z ledu ofenzivně laděné Plzně si navíc odvezla výprask 0:10. Na tento příděl ale měla Olomouc připravenou parádní odpověď, v dalších dvou zápasech totiž ani jednou neinkasovala, Branislav Konrád nejprve vynuloval liberecké Tygry a poté Litvínov. „Řekli jsme si, že i když nám v to v Plzni nevyšlo, chceme zabojovat a ukázat našim fanouškům, že na to máme a takový výsledek se prostě stane,“ neskrýval radost slovenský gólman. Od té doby Kohouti střídají vítězství s porážkami, před vlastními fanoušky prohráli poslední tři zápasy, když postupně nestačili na Hradec Králové, Zlín a pražskou Spartu. Naopak ale dokázali uspět v Třinci, v pátek pak přivezli dva body z ledu opět tápajících Pardubic, o rozhodující trefu se v prodloužení postaral František Skladaný.

Sestavy z posledního kola

HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík (C), Škůrek, Ondrušek, Houdek, L. Galvas, J. Galvas – Laš, Knotek, Sundher – Burian, Vlach, Eberle – Holec, Strapáč, Skladaný – Ostřížek, Mráz, Buc

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Hanzlík (C), Eminger, Říha, Němeček, Stříteský, Hrdinka, Knot – Lenc, Holík, Musil – Valský, Knotek, Pacovský – Orsava, Žejdl, Klepiš – Procházka, Urban, Kousal

Statistiky

Zimní stadión Olomouc | 8.10.2017 17:00

HC Olomouc 11. kolo BK Mladá Boleslav
11. místo, 12 bodů umístění 5. místo, 15 bodů
22:32 skóre 23:22
3:0 (Liberec, Litvínov) nejvyšší výhra 4:1 (Zlín)
0:10 (Plzeň) nejvyšší prohra 1:3 (Liberec)
1 utkání bez vstřeleného gólu 0
2 utkání bez inkasovaných gólů 1
15,22 % využití přesilových her 19,57 %
7 góly v přesilových hrách 9
4 góly v oslabeních 1
Jan Knotek, 7 bodů nejproduktivnější hráč Lukáš Žejdl, 9 bodů
Marek Laš
Vilém Burian, oba 4 branky
nejlepší střelec Jakub Orsava, 6 branek
Jan Knotek, 5 asistencí nejlepší nahrávač Lukáš Žejdl, 7 asistencí
Roman Rác
David Ostřížek, oba 0
nejlepší hráč v +/- Lukáš Žejdl
David Němeček, oba +4
Vilém Burian, -7 nejhorší hráč v +/- Vladimír Eminger
Martin Procházka, oba -2
Petr Strapáč, 39 minut nejtrestanější hráč Matěj Stříteský, 27 minut
Petr Strapáč, 19 bodů Radegast index David Němeček, 34 bodů
Branislav Konrád 88,12 % úspěšnost brankářů Brandon Maxwell 93,18 %
Jan Růžička 91,18 %
Branislav Konrád 3,03 průměr inkasovaných gólů na zápas Brandon Maxwell 1,99
Jan Růžička 2,86
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav