BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaře čeká televizní utkání na ledě oblíbených Pardubic

26. 10. 2017
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Nedělní utkání proti brněnské Kometě se mladoboleslavským hokejistům úplně nevyvedlo, poprvé v této sezoně totiž vyšli gólově naprázdno a úřadujícímu mistrovi podlehli 0:2. Chuť si svěřenci Patrika Augusty budou moci spravit v pátek 27. října, před zraky televizních kamer vyzvou HC Dynamo Pardubice. Svému soupeři naposledy podlehli v prosinci roku 2015, od té doby ovládli šest vzájemných utkání, v nichž dohromady nastříleli pětadvacet branek, a dalo by se tedy říci, že Bruslaři na Východočechy umí. V Tipsport aréně je úvodní vhazování naplánováno na 17:20.

Dynamo se opět potácí ve spodních patrech tabulky

Poté, co na jaře udrželi extraligovou příslušnost, se všichni, kteří se pohybují okolo pardubického hokeje, shodli, že nic takového už znovu rozhodně zažít nechtějí. Přes léto Dynamo přivedlo málo vídaných dvanáct posil, vstup do nového ročníku naší nejvyšší soutěže mu ale opět nevyšel podle představ. Z úvodních devíti utkání zvládli Východočeši pouze dvě, hned v sedmi případech naopak inkasovali čtyři a více branek. Zlepšení se dostavilo až s nasazením devatenáctiletého gólmana Milana Kloučka, jenž byl povolán z Litoměřic a při svém prvním startu v této sezoně se blýskl devětatřiceti úspěšnými zákroky a vychytanou výhrou na ledě pražské Sparty. „Měl jsem určité obavy, ale také jsem se moc těšil. Chytalo se mi dobře, kluci blokovali střely, hráli dobře dozadu a strašně moc mi pomohli. Určitě to byl můj nejlepší zápas v extralize,“ neskrýval radost člen širšího kádru reprezentačního výběru do dvaceti let. S nadějným brankářem za zády dokázaly Pardubice porazit ještě Litvínov, Zlín a překvapivě také třinecké Oceláře, naopak ale museli skousnout další těžkou porážku v derby s Hradcem Králové, kterému podlehli vysoko 0:6.

Rozhodně tedy můžeme říci, že svěřenci trenéra Holaně se v poslední době prezentují zlepšenými výkony, na jejich umístění v tabulce se to ale zatím neprojevilo. Díky zisku sedmnácti bodů se Východočeši drží na dvanáctém místě, jejich ztráta na příčky zajišťující účast v předkole vyřazovacích bojů je pětibodová. Jak bylo již výše zmíněno, hlavní problém celku z města perníku a koňských dostihů spočívá v propustné defenzivě. V průměru na utkání inkasují Pardubičtí téměř 3,5 branek, což je řadí do pozice nejhůře bránícího týmu Tipsport extraligy. Na tento nepříjemný statistický fakt zareagovalo Dynamo už v září, když angažovalo dva velezkušené zadáky. Měsíční výpomoc Jiřího Hunkese už se nachýlila ke svému konci, na hostování do konce sezony dorazil Tomáš Mojžíš, který loni na jaře slavil zisk titulu s libereckými Tygry. Nová tvář se objevila také v ofenzivních řadách, zbytek kalendářního roku u Východočechů stráví Rostislav Marosz. „Je typickým centrem, má klid na hokejce, umí nahrát do gólové šance a sám ji i přesnou střelou zakončit. Čekáme, že nám bude nápomocen v přesilových hrách a věříme, že nám výrazně vyztuží post středního útočníka,“ nechal se na adresu kmenového hráče Třince slyšet sportovní manažer Pavel Marek.

První vzájemný mač vyzněl lépe pro Bruslaře

O jasnou záležitost se ale rozhodně nejednalo, diváci sledovali velmi vyrovnanou partii. Na vstřelené branky byla nejbohatší úvodní třetina, mladoboleslavští hokejisté si zásluhou Kotvana a Kousala, který se v rámci naší nejvyšší hokejové soutěže trefil vůbec poprvé, vypracovali nadějný náskok, ještě před odchodem do šaten se o snížení postaral Wishart. Dvougólové vedení vrátil Augustově družině Orsava, Pardubice se ale nehodlaly vzdát, ve hře je držela trefa dalšího kanadského obránce Cardwella. Nakonec se ale Bruslaři přeci jen mohli radovat z prvního domácího vítězství tohoto ročníku, o uklidňující zásah se postaral Lenc.

Sestavy z posledního kola

HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Cardwell, Wishart, Mojžíš, Čáslava, Holland, Trončinský – Tomášek, Marosz, Treille – Quenneville, Bojko, Perret – Vondráček, Dušek, Rolinek (C) – Beran, Poulíček, Starý

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Kotvan, Říha, Hanzlík (C), Knot, Němeček, Stříteský, Eminger – Lenc, Holík, Klepiš – Orsava, Žejdl, Pacovský – Procházka, Musil, Urban – Kousal, Knotek, Pabiška

Statistiky

Tipsport aréna | 27.10. 2017 17:20 (TV)

HC Dynamo Pardubice 17. kolo BK Mladá Boleslav
12. místo, 17 bodů umístění 7. místo, 23 bodů
36:55 skóre 36:34
7:5 (Jihlava) nejvyšší výhra 4:1 (Zlín)
2:10 (Plzeň) nejvyšší prohra 1:3 (Liberec)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
2 utkání bez inkasovaných gólů 1
8,33 % využití přesilových her 17,65 %
6 góly v přesilových hrách 12
1 góly v oslabeních 1
David Tomášek
Jacob Cardwell, 10 bodů
nejproduktivnější hráč Jakub Orsava, 10 bodů
David Tomášek
Sacha Treille, oba 5 branek
nejlepší střelec Jakub Orsava
Jakub Klepiš, oba 6 branek
Jacob Cardwell, 9 asistencí nejlepší nahrávač Lukáš Žejdl, 7 asistencí
Jan Starý
Ty Wishart, oba +3
nejlepší hráč v +/- Jan Hanzlík, +5
Petr Čáslava, -9 nejhorší hráč v +/- Petr Holík, Oldrich Kotvan
Jakub Klepiš, všichni -2
Ty Wishart, 37 minut nejtrestanější hráč Matěj Stříteský, 27 minut
Ty Wishart, 35 bodů Radegast index David Němeček, 44 bodů
Milan Klouček 93,09 %
Ondřej Kacetl 86,34 %
Martin Růžička 83,78 %
úspěšnost brankářů Brandon Maxwell 93,10 %
Jan Růžička 93,02 %
Milan Klouček 2,11
Ondřej Kacetl 3,70
Martin Růžička 4,97
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 1,74
Brandon Maxwell 2,05