BK MLADÁ BOLESLAV

Sérii tří venkovních utkání začnou Bruslaři na ledě třineckých Ocelářů

25. 11. 2017
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Páteční utkání proti Spartě mladoboleslavští hokejisté nezvládli. Nevyšel jim především začátek, už ve čtvrté minutě totiž hosté vedli o dvě branky. Bruslaři sice dokázali bleskově snížit, to bylo ale z jejich strany vše, Pražané vedení Františkem Výborným zvítězili jasně 4:1, třemi body se blýskl Richard Jarůšek. Po dvou zápasech před vlastními fanoušky čeká Středočechy série tří venkovních duelů, v neděli 26. listopadu se představí na ledě týmu HC Oceláři Třinec. Slezané kromě naší nejvyšší soutěže bojují i na poli Ligy mistrů, v níž se probojovali už mezi osmičku nejlepších, na začátku prosince je čeká čtvrtfinálový souboj se švédským Brynäs. Dokáží se svěřenci Vladimíra Kýhose, který loni Třinec trénoval, ve WERK ARENĚ vrátit na vítěznou vlnu? Úvodní buly je naplánováno na 15:00.

Třinec podle očekávání bojuje o nejvyšší příčky

Už loni byli Oceláři považováni za jednoho z hlavních favoritů na zisk Masarykova poháru, ve čtvrtfinále si ale vylámali zuby na urputně bránících Pirátech z Chomutova. Před startem aktuálně probíhajícího ročníku tomu nebylo jinak, Třinečtí opět disponují jedním z nejkvalitnějších kádrů, což potvrzují i na ledové ploše. Po šestadvaceti odehraných zápasech se svěřenci trenéra Varadi díky zisku sedmačtyřiceti bodů drží na velmi solidní třetí příčce, jejich ztráta na vedoucí Plzeň ovšem čítá už sedm bodů. V listopadu odehrál Třinec zatím sedm utkání, přičemž hned v šesti z nich se představil na stadionech soupeře. S prázdnou odjížděl z Liberce, Olomouce a Sparty, plný bodový zisk naopak získali na ledě Litvínova, Zlína a Chomutova. V pátek se Oceláři po dlouhých třech týdnech vrátili do domácí WERK ARENY, kde přivítali zvedající se Pardubice. Varaďova družina si vytvořila dvougólový náskok, Dynamo ale zabralo a čtyři minuty před koncem základní části srovnalo. O vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy, v nichž bonusový bod Slezanům přisoudil Martin Růžička, druhý nejproduktivnější hráč Tipsport extraligy.

Druhý celek základní části loňského ročníku momentálně trápí rozsáhlá marodka. Kvůli zdravotním problémům zůstávají mimo hru kupříkladu produktivní obránce Vladimír Roth, kapitán Lukáš Krajíček, Vladimír Dravecký, Erik Hrňa či Vladimír Svačina. Trenér Varaďa tak dává prostor talentovaným mladíkům, kromě nich ale také hráčům z WSM ligu hrajícího Frýdku-Místku. Jedním z nich je i boleslavským fanouškům velice dobře známý Milan Mikulík. Sedmatřicetiletý rodák si mezi českou hokejovou elitou vede nad očekávání, v sedmi zápasech totiž posbíral sedm bodů za jednu přesnou trefu a šest asistencí. Ze své farmy Oceláři povolali ještě obránce Lukáš Kováře, jenž před pár sezonami patřil ke stabilním bekům vítkovické sestavy a svými výkony si málem vysloužil nominaci na světový šampionát v roce 2014. „V extralize nejsem žádný nováček, nebylo to pro mě těžké, ale samozřejmě, že oproti zápasům za Frýdek tam rozdíl byl. Jsem připravený a odhodlaný v týmu být. Budu akceptovat jakoukoli roli, kterou od trenérů dostanu,“ prohlásil jediný střelec Třince v utkání proti Spartě.

Mocný finiš Bruslařů na body nestačil

Střetnutí mezi Mladou Boleslaví a Třincem pokaždé nabízejí atraktivní ofenzivní podívanou, při níž se diváci rozhodně nenudí. Nejinak tomu bylo i při prvním vzájemném duelu v tomto ročníku, Oceláři se dostali do vedení už ve druhé minutě, když Maxwella z mezikruží prostřelil Martin Adamský. Bruslaři se svému soupeři herně vyrovnali až v prostředním dějství, tradičně je ale trápily problémy v koncovce. Před druhou sirénou se Varaďova družina prosadila ještě dvakrát, a bylo tak jasné, že Středočechům pomůže k výhře už jen malý hokejový zázrak. Ten se málem stal, mladoboleslavští hokejisté působili neuvěřitelně odhodlaně a hosty jasně přehrávali, na přesné trefy Klepiše a Knota už ale nikdo nedokázal navázat, a Třinečtí si tak odvezli plný bodový zisk za vítězství poměrem 3:2.

Sestavy z posledního utkání

HC Oceláři Třinec: Hrubec – Doudera, Musil, Linhart, Jank, Kovář, Adámek – Rákos, Marcinko, Růžička – Petružálek, Mikulík, Cienciala – Adamský, Polanský, Irgl (C) – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Kofroň

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Kotvan, Říha, Hanzlík (C), Kurka, Němeček, Eminger, Knot – Pacovský, Němec, Klepiš – Knotek, Holík, Orsava – Lenc, Urban, Pabiška – Kousal, Najman, Procházka

Statistiky

WERK ARENA | 26.11.2017 15:00

HC Oceláři Třinec 25. kolo BK Mladá Boleslav
3. místo, 47 bodů umístění 9. místo, 32 bodů
73:61 skóre 55:58
5:1 (Litvínov) nejvyšší výhra 6:1 (Zlín)
0:4 (Olomouc, Zlín) nejvyšší prohra 3:6 (Litvínov)
3 utkání bez vstřeleného gólu 2
2 utkání bez inkasovaných gólů 1
23,23 % využití přesilových her 19,23 %
23 góly v přesilových hrách 20
3 góly v oslabeních 1
Martin Růžička, 29 bodů nejproduktivnější hráč Jakub Orsava
Jakub Klepiš, oba 15 bodů
Martin Růžička, 15 branek nejlepší střelec Jakub Orsava, 9 branek
Martin Růžička, 14 asistencí nejlepší nahrávač Oldrich Kotvan, 10 asistencí
Vladimír Dravecký, +6 nejlepší hráč v +/- Jakub Valský, +5
Erik Hrňa, -9 nejhorší hráč v +/- Lukáš Pabiška
Radan Lenc, oba -6
Tomáš Linhart, 30 minut nejtrestanější hráč Jakub Orsava, 47 minut
Milan Doudera, 76 bodů Radegast index David Němeček, 58 bodů
Peter Hamerlík 92,59 %
Šimon Hrubec 91,76 %
Jan Strmeň 90,82 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 92,72 %
Brandon Maxwell 92,51 %
Peter Hamerlík 2,18
Libor Kašík 2,45
Jan Strmeň 2,49
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 2,02
Brandon Maxwell 2,29