BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslav vyzve rozjeté Vítkovice. Dokáže ukončit jejich vítěznou sérii?

25. 12. 2017
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Předvánoční souboj mladoboleslavských hokejistů s Plzní byl nesmírně vyrovnaný a rozhodně snesl parametry vyřazovacích bojů. Opět to s nimi vypadalo bledě, svěřencům Vladimíra Kýhose se ale už potřetí za sebou podařilo utéct hrobníkovi z lopaty a srovnat v samotném závěru základní hrací doby. Zásluhou rozhodující trefy Jakuba Orsavy Středočeši samostatné nájezdy tentokráte zvládli, a pod stromeček tak sobě i svým fanouškům nadělili pěkný dárek v podobě skalpu aktuálního lídra naší nejvyšší hokejové soutěže. Už v úterý 26. prosince je ale čeká další velmi těžká zkouška, soupeřem Bruslařů totiž budou rozjeté HC Vítkovice RIDERA. Ostravané patří k nejpříjemnějším překvapením dosavadního průběhu této sezony, navíc disponují obdivuhodnou formou, momentálně se totiž vezou na sedmizápasové vlně bez porážky. Úvodní vhazování je naplánováno na 16:00.

Vítkovice se v tabulce vyhouply na třetí místo

V předchozích sezonách, během kterých se pohybovali v klidném středu tabulky, byli Ostravané považováni za tým, jehož přednost spočívala především v propracované defenzivě. V létě ale klubové vedení přivedlo několik kvalitních posil do útoku a tento krok se zatím jeví býti správným, Vítkovičtí totiž plní roli černého koně soutěže a svými výkony nepřestávají tuzemskou hokejovou veřejnost překvapovat. Co se týče postavení v tabulce, tak lépe je na tom pouze dominantní Plzeň a druhý Hradec Králové, na který svěřenci progresivního trenéra Petra sice ztrácí pět bodů, oproti Východočechům ale mají dvě utkání k dobru. Jejich náskok na šestou Kometu, která se poslední dobou marně snaží najít ztracenou herní pohodu, čítá komfortních deset bodů, dá se tedy říci, že pokud hokejisté RIDERY nezaznamenají výraznější výkonnostní propad, přímý postup do čtvrtfinále by je neměl minout. Vítkovicím se, jako již tradičně, daří především na stadionech soupeřů, ze sedmnácti venkovních mačů totiž dokázaly uspět hned desetkrát a v tomto ohledu nemají v Tipsport extralize konkurenci. Výborně funguje i jejich ofenziva, k dosažení na metu rovných sta branek, kterou zatím překonali pouze indiáni, se Ostravané potřebují prosadit už jen jednou.

Vzhledem ke zdravotním problémům Radoslava Tybora a Rastislava Deje se vedení klubu rozhodlo útočné řady rozšířit o Milana Bartoviče. „Milan zde bude hostovat po dobu dvou měsíců, je tam i možnost následné opce. Změna mu může pomoci. V Liberci odváděl stabilní výkony, ale letos nedostával tolik prostoru jako dřív,“ nechal se slyšet Vladimír Vůjtek mladší, zástupce šestatřicetiletého rodáka ze slovenské Trnavy. Mezi jednadvacátým a pětadvacátým kolem prohráli svěřenci Jakuba Petra hned čtyřikrát, poslední porážku zaznamenali čtyřiadvacátého listopadu, když po prodloužení podlehli Litvínovu. Na přelomu posledních dvou měsíců tohoto kalendářního roku se ale parta okolo kapitána Olesze začala zvedat a momentálně už po dobu sedmi utkání hledá přemožitele. Kromě dvou vítězství nad oblíbenou Spartou dokázali Vítkovičtí třikrát udržet čisté konto, na Patrika Bartošáka nenašli recept střelci Zlína, olomoucké Mory ani pardubického Dynama. Minulý pátek celek ze třetího největšího města České republiky uspěl také na ledě trápícího se Chomutova, dvěma brankami a jednou asistencí se blýskl Roman Szturc. „Dali jsme si hezký vánoční dárek, ale nekoukáme na to, že je to sedmé vítězství v řadě, chceme vyhrávat pořád. V týmu máme pohodu, držíme při sobě a šlape to,“ prohlásil osmadvacetiletý útočník.

Bruslařům se na Ostravany ještě nepodařilo vyzrát

Poprvé v této sezoně se Mladá Boleslav s Vítkovicemi střetla v rámci sedmého kola. Utkání příliš atraktivní podívanou nenabídlo, na první branku museli diváci čekat až do devětatřicáté minuty, když se v přesilové hře trefil Jakub Orsava. Ostravanům se sice zásluhou jeho jmenovce Lva podařilo vyrovnat, Bruslaři si ale ztracené vedení vzali zpět, Bartošák nestačil na střelu Jakuba Klepiše. Užuž to vypadalo, že celek z města automobilů získá všechny tři body, šestačtyřicet vteřin před koncem závěrečné periody se ale prosadil Stránský. O vítězi musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější svěřenci trenéra Petra. Ti se z výhry radovali také v druhém vzájemném souboji těchto soupeřů. Už od úvodních minut dělala RIDERA svým aktivním stylem celku z města automobilů velké problémy, svou převahu ale přetavila pouze v jednu branku, prosadil se Kurovský. Po návratu z kabin srovnal Žejdl, načež Středočeši převzali zápasové otěže, doplatili ale na velké množství neproměněných šancí. Naopak hosté byli velice produktivní a s poklidem dokráčeli k dalšímu triumfu, tentokráte Bruslaře porazili 4:1.

Sestavy z posledního kola

HC Vítkovice RIDERA: Bartošák – Urbanec, Sloboda, Baranka, Hrbas, Krenželok, Trška, Puzič – Olesz (C), Lev, Bartovič – Květoň, Roman, Szturc – Kucsera, Kolouch, Zdráhal – Hudeček, Jáchym, Stránský

BK Mladá Boleslav: Růžička – Hanzlík (C), Kurka, Eminger, Kotvan, Dlapa, Říha – Orsava, Žejdl, Klepiš – Valský, Holík, Pacovský – Pabiška, Musil, Lenc – Procházka, Urban, Kousal

Statistiky

Ostravar Aréna | 26.12.2017 16:00

HC Vítkovice RIDERA 33. kolo BK Mladá Boleslav
3. místo, 59 bodů umístění 8. místo, 43 bodů
99:74 skóre 76:82
6:1 (Sparta) nejvyšší výhra 6:1 (Zlín)
1:5 (Brno) nejvyšší prohra 3:6 (Litvínov)
2 utkání bez vstřeleného gólu 3
3 utkání bez inkasovaných gólů 2
15,48 % využití přesilových her 17,73 %
26 góly v přesilových hrách 25
6 góly v oslabeních 2
Ondřej Roman, 24 bodů nejproduktivnější hráč Jakub Orsava, 22 bodů
Jakub Lev, 15 branek nejlepší střelec Jakub Orsava, 14 branek
Ondřej Roman
Ivan Baranka, oba 15 asistencí
nejlepší nahrávač Oldrich Kotvan, Petr Holík
Jakub Klepiš, všichni 11 asistencí
Ondřej Roman, +16 nejlepší hráč v +/- Jakub Valský
Dominik Pacovský, oba +5
Rostislav Olesz, -3 nejhorší hráč v +/- Radan Lenc
Lukáš Pabiška, oba -6
Roman Szturc, 61 minut nejtrestanější hráč Jakub Orsava, 53 minut
Jan Výtisk, 152 bodů Radegast index David Němeček, 76 bodů
Patrik Bartošák 92,89 %
Daniel Dolejš 92,08 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 92,90 %
Brandon Maxwell 92,04 %
Daniel Dolejš 2,11
Patrik Bartošák 2,14
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 2,10
Brandon Maxwell 2,39