BK MLADÁ BOLESLAV

V posledním utkání roku 2017 přivítají Bruslaři litvínovskou VERVU

27. 12. 2017
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Poté, před Vánoci na samostatné nájezdy přetlačili extraligového lídra z Plzně, mladoboleslavští hokejisté ve Vítkovicích pouze znovu potvrdili, že v dosavadním průběhu této sezony jejich hlavní problém spočívá v nevyrovnanosti výkonů. S rozjetými Ostravany sice dvě třetiny dokázali herně držet krok, opět ale doplatili na mizernou produktivitu, v závěrečné periodě pak inkasovali hned čtyřikrát a prohráli vysoko 1:7, o jedinou trefu se postaral tradiční střelec Orsava. V tabulce se svěřenci Vladimíra Kýhose propadli na desáté místo, jejich náskok na barážové pozice se neustále ztenčuje, oproti týmům okolo sebe navíc Středočeši mají o jeden či dva odehrané zápasy více. Ve čtvrtek 28. prosince tak musí před domácím publikem bezpodmínečně zvítězit, jejich soupeřem bude rovněž se trápící HC VERVA Litvínov. Úvodní vhazování je naplánováno na tradičních 17:30, tak přijďte Bruslaře v tomto veledůležitém mači podpořit!

Litvínov se stále potácí u dna tabulky

Po loňské účasti ve čtvrtfinále opustilo VERVU několik klíčových opor, klubové vedení naopak přivedlo hned osm nových posil. Vstup do tohoto ročníku ale Litvínovským absolutně nevyšel, z úvodních dvanácti kol totiž vyhráli jen dvakrát a získali pouhopouhých sedm bodů. Ve druhé čtvrtině základní části ale přišlo zlepšení, za třináct utkání posbírali svěřenci Radima Rulíka solidních dvaadvacet bodů a začali se škrábat tabulkou směrem vzhůru. Konec listopadu a prosinec se jim ale znovu nevydařil podle představ, proto Severočechy momentálně nalezneme až na třinácté pozici. Druhá polovina extraligového pelotonu je ale neuvěřitelně vyrovnaná, kupříkladu osmé Pardubice jsou Litvínovu vzdáleny jen na pět bodů, jejich ztráta na Bruslaře, kteří mají o jeden odehraný zápas navíc, čítá body čtyři. Chemici zůstávají za očekáváními jak v ofenzivě, tak v defenzivě. Nejlepším střelcem týmu je osmigólový František Gerhát, hranici dvaceti kanadských bodů zatím zvládl pokořit pouze Viktor Hübl, tradiční opora týmu.

Pokud se podíváme na brankářské statistiky, zjistíme, že Michael Petrásek patří k užší ligové špičce, ovšem i tak VERVA za třiatřicet kol inkasovala celkem devětadevadesátkrát, v tomto ohledu jsou na tom hůře pouze hokejisté Liberce a Chomutova. Z posledních čtyř mačů vydolovala parta okolo řízného kapitána Trávníčka šest bodů, když nejprve poměrem 6:3 uspěla na ledě rovněž se trápící pražské Sparty. V prvním utkání po reprezentační přestávce na Zimní stadion Ivana Hlinky přijela Olomouc, vyrovnaný souboj nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy, v nichž byli šikovnější Hanáci. Krátce před Vánoci se družině Radima Rulíka podařilo ukončit jednu velmi nelichotivou sérii, Litvínovští totiž poprvé od ledna roku 2010 uspěli na ledě zlínských Beranů, které přehráli 4:2, hattrickem se na této výhře podílel Jiří Hunkes. Zkušený obránce přišel na sever Čech jako náhrada za Stanislava Dietze, jenž byl z důvodu nenaplnění předsezónních očekávání poslán na hostování do Chomutova, a zatím si počíná výtečně. K již zmíněným trefám proti ševcům totiž rodák z Brna přidal ještě osm asistencí, to vše stihl za pouhých sedm startů ve žlutočerném dresu. Na triumf proti svému neoblíbenému soupeři ale Litvínovští nenavázali a v úterý před vlastními fanoušky podlehli třineckým Ocelářům vysoko 2:5.

Vyrovnanou bitvu ovládli Bruslaři, divokou přestřelku zase VERVA

Lepší vstup do prvního vzájemného střetnutí těchto dvou celků měli mladoboleslavští hokejisté. Ti po úvodní dvacetiminutovce vedli už o dvě branky, nejprve se prosadil Jakub Klepiš, dvě minuty před odchodem do kabin Petr Holík, pro kterého se jednalo o premiérový start v novém působišti. Zbytek zápasu už příliš pohledný hokej nenabídl, oba celky, především pak Litvínov, se trápily v koncovce a žádný další gól už k vidění nebyl. Po první periodě listopadové odvety, kterou díky Pilařově trefě lépe zvládli Severočeši, to vypadlo na další tuhý souboj dvou pečlivých defenziv. Poté se ale střelci rozvášnili a patnáct minut před koncem základní hrací doby se hrálo nerozhodně 3:3. Závěrečná pasáž utkání daleko lépe vyšla svěřencům Radima Rulíka, kteří na Brandona Maxwella dokázali vyzrát ještě třikrát. Po této porážce byl z funkce hlavního trenéra Mladé Boleslavi odvolán Patrik Augusta.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Maxwell (41. Růžička) – Hanzlík (C), Kurka, Němeček, Eminger, Kotvan, Dlapa, Říha – Orsava, Žejdl, Klepiš – Valský, Holík, Pacovský – Pabiška, Urban, Lenc – Volf, Najman, Kousal

HC VERVA Litvínov: Petrásek – Hunkes, Kubát, Sörvik, Baránek, Gula, Sklenička, Pilař – Lukeš, Hübl, Gerhát – Nejezchleb, Ihnačák, Vandas – Trávníček (C), Hanzl, Jánský – Matoušek, Jícha, Válek

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 28.12.2017 17:30

BK Mladá Boleslav 34. kolo HC VERVA Litvínov
10. místo, 43 bodů umístění 13. místo, 39 bodů
77:89 skóre 76:99
6:1 (Zlín) nejvyšší výhra 6:3 (Mladá Boleslav, Sparta)
1:7 (Vítkovice) nejvyšší prohra 0:5 (Pardubice)
3 utkání bez vstřeleného gólu 5
2 utkání bez inkasovaných gólů 3
17,01 % využití přesilových her 14,19 %
25 góly v přesilových hrách 22
2 góly v oslabeních 4
Jakub Orsava, 23 bodů nejproduktivnější hráč Viktor Hübl, 20 bodů
Jakub Orsava, 15 branek nejlepší střelec František Gerhát, 8 branek
Oldrich Kotvan, Jakub Klepiš
Petr Holík, všichni 11 asistencí
nejlepší nahrávač Viktor Hübl, 13 asistencí
Dominik Pacovský, +4 nejlepší hráč v +/- Viktor Hübl, +7
Radan Lenc, -8 nejhorší hráč v +/- Daniel Sörvik, -16
Jakub Orsava, 53 minut nejtrestanější hráč Karel Kubát, 52 minut
David Němeček, 78 bodů Radegast index Michal Trávníček, 117 bodů
Jan Růžička 91,98 %
Brandon Maxwell 91,80 %
úspěšnost brankářů Michael Petrásek 92 %
Pavel Kantor 85,03 %
Jakub Soukup 80,65 %
Jan Růžička 2,41
Brandon Maxwell 2,45
průměr inkasovaných gólů na zápas Michael Petrásek 2,40
Pavel Kantor 4,71
Jakub Soukup 6,92
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav