BK MLADÁ BOLESLAV

46. ročník Memoriálu Gustava Lachmana vyhráli Boleslavští!

31. 12. 2017
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Tradiční vánoční turnaj, Memoriál Gustava Lachmana, se konal již po šestačtyřicáté. Domácí Bruslaři patřili už před turnajem k mírným favoritům, což také potvrdili – po prvním hracím dni jim patřila první příčka s 15 body. Jenže druhý den už měli k dobru jen jeden zápas, zatímco jejich největší pronásledovatelé, HC Lvi Břeclav, zápasy dva a navíc jeden vzájemný, ve kterém břeclavští Lvi zvítězili a zajistili si tak do vyřazovacích bojů nejlepší možnou pozici. Play-off je ale „jiná soutěž“, což se potvrdilo i nyní. Břeclav se dostala do finále, stejně tak i Bruslaři, ačkoli ti po základní části skončili třetí. Finálový souboj byl zpočátku velice vyrovnaný, ale Břeclav nakonec padla vysoko 3:8 a hráči šesté třídy BK Mladá Boleslav se tak stali už 46. vítězi tohoto tradičního turnaje. V následujícím článku Vám přinášíme report z celého jeho průběhu.

46. ročník s sebou přinesl turnajová pravidla, která se osvědčila v ročníku předešlém, a která velice zatraktivnila celou soutěž. Hrací systém byl 2x20 minut, přičemž každá část se bodovala zvlášť a začínalo se vždy od nuly. Výhra se cenila dvěma body, remíza pak jedním bodem pro každý tým. Dále vždy následovalo prodloužení, které se hrálo pouze se třemi hráči v poli a hrálo se o tzv. „zlatý gól“. Ten tým, který během pěti minut vsítil branku, si připsal další bonusový bod do turnajové tabulky. Pokud žádný z týmů neskóroval, nikdo si body nepřipisoval. Poté vždy následovaly samostatné nájezdy a také tato část hry se bodovala zvlášť, nebo v případě remízy, zůstala bez bodu. Celý turnaj se tak stal mnohem atraktivnějším a tým, který první část utkání prohrál, mohl v té druhé jen překvapit, případně se předvést při hře tří proti třem, nebo v dovednostní soutěži – samostatných nájezdech.

Účastníci 46. ročníku

BK Mladá Boleslav, AZ RESIDOMO Havířov, Orli Znojmo, HC Lvi Břeclav, South Stars, Diceros Warriors West

První hrací den – úterý 26. prosince 2017

Úvodní duel celého turnaje odstartoval krátce po deváté hodině ranní, kdy se proti sobě postavil výběr domácích Bruslařů a týmu South Stars, což byl tým složený z hráčů jižních Čech (Milevsko, Strakonice, Písek). Bruslaři v něm diktovali tempo prakticky od začátku a vybudovali si v první dvacetiminutovce třígólový náskok, který soupeř dokázal jen korigovat. Ve druhé části už si hráči týmu South Star dávali větší pozor, ale i tak si Boleslav za výhru 1:0 připsala další dva body. Poté přišlo na řadu prodloužení, které rozhodl Steklý. Nájezdy poté skončily nerozhodně 1:1, a tak brali Bruslaři do začátku pěkných 5 bodů.

Druhý duel mezi Znojmem a Diceros Warriors West se odehrál na malé hale mladoboleslavské ŠKOENERGO Arény, kde bylo po příchodu (ne)příjemných minus 3 stupně Celsia. Tým Dicerosu se skládal z výběru hráčů ročníku 2006 z týmů Třemošné, Plzně a Sparty. Zápas skončil drtivou převahou Západočechů, kteří vyhráli obě dvacetiminutovky (6:0 a 1:0), Benák rozhodl po 30 vteřinách hry prodloužení a poté Diceros opanoval i nájezdy a bral tedy plný počet (6) bodů do tabulky.

Havířovský AZet přijel do Boleslavi jako obhájce titulu z roku 2016 a hned na začátek se musel poprat s budoucím finalistou turnaje, břeclavskými Lvy. Havířovští šli do dvougólového vedení a první část poměrně s přehledem vyhráli. Jihomoravané však s AZetem srovnali krok a druhou dvacetiminutovku vyrovnávali 17 vteřin před sirénou. Poté dokázali rozhodnout jak v prodloužení, tak v nájezdech, takže vzájemné zápolení na body skončilo 3:3. Po tomto utkání následovalo oficiální zahájení turnaje, na kterém byli přivítání všichni účastníci.

V odpoledním programu se pak představil tým Dicerosu proti Mladé Boleslavi. Bruslaři první dvacetiminutovku prohráli vysoko 0:4, jenže v té druhé bodovali naplno a rozhodli i v prodloužení, což jim do tabulky rázem připsalo tři body, jelikož nájezdy skončily nerozhodně 0:0. Diceros bral ze zápasu body dva.

Břeclavští pak naplno ukázali svoji sílu, když si na turnaji poradili s později posledním Znojmem. Obě dvacetiminutovky skončily vysokými výhrami Lvů (5:1 a 7:0). Znojemští ale vystihli chybu Lvů a prosadili se alespoň v prodloužení. Nájezdy ale opět ovládla Břeclav.

Duel mezi výběrem z jižních Čech a havířovským AZetem opanovali hráči v zeleném, kteří vyhráli obě dvacetiminutovky (2:0 a 2:1) a prosadili se i v závěru prodloužení. Nájezdová loterie skončila nerozhodně 2:2.

Podobně jako si Břeclavští poradili se Znojmem, poradili si s tímto soupeřem také Bruslaři. Za výhry ve všech bodovaných úsecích si připsali plný počet bodů do tabulky a rázem tak vyletěli tabulkou vzhůru. Tuto výhru chtěli Bruslaři potvrdit také ve večerním duelu proti AZetu, ale ten bohužel úplně nezvládli, a tak si za remízu 1:1 z první dvacetiminutovky připsali pouhý bod. Zato AZet válel a dal domácím pořádnou lekci a ze zápasu si odnesl celé čtyři body.

Duel mezi Dicerosem a Břeclaví byl zpočátku jednoznačný, jelikož Jihomoravané opanovali první dvacetiminutovku, ale poté už byl Diceros více než vyrovnaným soupeřem a hráči v maskáčových dresech těm ve žlutomodrých docela slušně zatápěli. Diceros se však dokázal prosadit jen v nájezdech, a tak bral ze zápasu jen bod, kdežto Břeclav celých pět.

Znojemští Orli až v závěru prvního hracího dne ukázali, že dokážou překvapit. South Stars sice s drtivou převahou vyhráli obě dvacetiminutovky, ale poté chybovali v prodloužení a v nájezdech nepřidali ani branku, a tak bralo Znojmo alespoň dva body.

Shrnutí prvního hracího dne

Zápis je vždy uveden stylem: soupeři, výsledky jednotlivých částí a bodový zisk

BK Mladá Boleslav – South Stars: 3:1, 1:0, 1:0 – 1:1 (5:0)

6. Steklý (Sporysch, Král), 7. Šindelář (Lisler), 14. Sporysch (Steklý), 27. Král (Steklý), 42. Steklý – 18. Pospíchal Petr (Pospíchal Jan)

Orli Znojmo – Diceros Warriors West: 0:6, 0:1 – 0:1 – 1:2 (0:6)

9. Jiříček, 10. Matějka (Pittr), 13. Vojáček (Benák), 15. Balek (Pittr), 19. Matějka (Balek), 20. Benák, 34. Benák, 41. Benák (Pittr, Marton)

AZ RESIDOMO Havířov – HC Lvi Břeclav: 2:0, 2:2 – 0:1 – 0:1 (3:3)

8. Zielinski (Jarolím), 18. Jarolím (Zielisnki), 25. Karas, 39. Karas (Jarolím) – 22. Bošek, 40. Švec (Nestrašil), 42. Zálesňák (Bohatý)

Diceros Warriors West – BK Mladá Boleslav: 4:0, 1:2 – 0:1 – 0:0 (2:3)

2. Benák (Šilhán), 7. Matějka (Balek), 10. Marton (Šilhán), 15. Holejšovský (Matějka), 23. Balek – 25. Steklý, 35. Kristek (Steklý), 42. Sporysch (Šindelář)

HC Lvi Břeclav – Orli Znojmo: 5:1, 7:0 - 0:1 – 1:0 (5:1)

1. Nestrašil, 2. Veselský (Zálesňák), 8. Nestrašil (Švec), 15. Nestrašil (Švec), 20. Zálesňák (Veselský), 21. Nestrašil (Kucharčík), 22. Veselský (Zálesňák), 25. Veselský (Čič), 28. Bošek (Bohatý), 33. Nestrašil (Kucharčík), 35. Bošek (Nestrašil), 38. Bošek – 7. Voldřich (Komenda), 42. Bačák

South Stars - AZ RESIDOMO Havířov: 2:0, 2:1 – 1:0 – 2:2 (5:0)

12. Soušek (Pospíchal Petr), 13. Šimon (Adelt), 34. Drabeš, 35. Lang, 43. Eremiáš (Soušek) – 27. Karas

BK Mladá Boleslav – Orli Znojmo: 3:0, 1:0 – 1:0 – 1:0 (6:0)

1. Steklý, 4. Biško (Havránek), 4. Steklý, 28. Hlinský (Steklý), 42. Sporysch (Kristek)

Diceros Warriors West – HC Lvi Břeclav: 0:4, 1:2 – 0:1 – 1:0 (1:5)

34. Marcín – 1. Karas (Nestrašil), 4. Zálesňák (Kucharčík), 6. Nestrašil, 19. Nestrašil (Chludil), 30. Nestrašil (Kucharčík), 39. Nestrašil, 45. Veselský (Kucharčík)

Orli Znojmo – South Stars: 0:4, 0:7 – 1:0 – 1:0 (2:4)

43. Hlávka (Frimel) – 5. Šimon, 14. Eremiáš (Šimon), 16. Eremiáš (Šimon), 16. Eremiáš, 22. Bouška (Humeník), 23. Petr (Soušek), 23. Bouška (Fábera), 31. Bouška (Humeník), 31. Eremiáš (Soušek), 32. Lang (Šimon), 37. Humeník (Drabeš)

BK Mladá Boleslav – AZ RESIDOMO Havířov: 1:1, 1:4 – 0:1 – 0:0 (1:4)

7. Lisler, 29. Zumr (Král) – 14. Zielinski, 32. Karas, 34. Graněčný, 37. Sedlák (Toma), 39. Toma (Sedlák), 42. Karas (Zielinski)

Druhý hrací den – středa 27. prosince 2017

Druhý den turnaje začal již v 7:45 zápasem mezi Havířovem a znojemskými Orly. Ubojovanému utkání scházelo jen jediné, branky. Havířov vyhrál v obou dvacetiminutovkách tím nejtěsnějším možným rozdílem a v prodloužení ani v nájezdech jsme žádný gól neviděli.

Souboj obou výběrů, jak jihočeského, tak západočeského byl už o poznání zajímavější. První část vyhráli South Stars poměrně přesvědčivě 4:1, v té druhé byli však hráči Dicerosu jako vyměnění a vyhráli 3:1, v prodloužení se navíc trefil nejlepší útočník turnaje, Adam Benák.

Od deseti hodin se na malé hale odehrál duel pozdějších finalistů, Mladé Boleslavi a Břeclavi. Bruslaři však po nevydařeném duelu s Havířovem schytali na turnaji druhou „ťafku“, jelikož Břeclav vyhrála obě dvacetiminutovky. Body musel v prodloužení zachraňovat Steklý a v nájezdech Průšek se Sommerem. Boleslav tak sice z duelu nevyšla bodově naprázdno, ale v konečném součtu ji tato prohra stála umístění po základní části, jelikož Bruslaři skončili na třetím místě se 17 body.

Závěrečné dva duely základní části přinesly souboj mezi Havířovem a Diceros Warriors West. V něm dokázal Diceros vyhrát obě dvacetiminutovky a Benák v poslední minutě prodloužení přihrál pro Západočechy i pátý bod. V nájezdech se ale činil havířovský Milota, který dokázal zlikvidovat všechny tři nájezdy soupeře. Jediným úspěšným střelcem byl pak Jurček.

Druhým duelem hraným souběžně byl zápas mezi břeclavskými Lvi a týmem South Stars. Výběr z jižních Čech vyhrál první dvacetiminutovku, ta druhá byla ale o poznání vyrovnanější. Když už to vypadalo, že i tu druhou vyhraje tým v zeleném, rozhodl o bodu pro Břeclav Zálesňák. Prodloužení vyznělo gólově naprázdno a nájezdy skončily nerozhodně 1:1.

Tabulka po základní hrací části
1.HC Lvi Břeclav, 18 bodů
2.Diceros Warriors West, 17 bodů
3.BK Mladá Boleslav, 17 bodů
4.South Stars, 14 bodů
5.AZ RESIDOMO Havířov, 8 bodů
6. Orli Znojmo, 7 bodů

Vyřazovací boje
Bruslaři na Memoriálu nakonec obsadili 3. příčku se 17 body. Bodově shodně, ale s lepším bodovým ziskem ze hry pět na pět v rámci základní části měl tým Diceros Warriors West, se kterým se Bruslaři utkali o postup do finále. Boleslav opanovala první dvacetiminutovku poměrně suverénně 4:0. Zaskočený Diceros v závěru ještě kousal a dokázal vyhrát alespoň druhou polovinu zápasu, na obrat to ale nestačilo, a tak Bruslaři slavili postup do finále. Diceros čekal souboj o bronz.

Druhé semifinále přineslo paradoxně stejný souboj, který se ještě před dvěma hodinami odehrával na velké hale, tedy souboj první Břeclavi a čtvrtých South Stars. Kdyby se rozhodovalo podle výsledku předešlého utkání, do finále by postupovali Jihočeši. Jenže zápas začínal znovu, od nuly. Tým v zelených dresech se ujal vedení, ale Břeclavští stihli do konce první poloviny zápasu srovnat a ve druhé polovině dovolili soupeři pouze jeden gól, ale sami přidali celkem tři a radovali se tak z postupu do finále.

Zápas o 5. a 6. místo nabídl gólově nejchudší duel celého turnaje. Nejenže se duel hrál na mrazivé malé hale, ale diváci v něm viděli jediný gól až po téměř 70 minutách hrubého času. V poslední (páté) sérii nájezdů rozhodl Daniel Beleš o umístění AZetu na 5. příčce. Na Znojmo tak v turnaji zbylo nelichotivé místo poslední.

Zápas o bronz nebyl gólově o moc štědřejší, ale vítěze určil po 40ti odehraných minutách. Na týmu Dicerosu už se možná podepsala lehká únava z celého turnaje, ale Benák se Šilhánem si ještě do druhé dvacetiminutovky vyšetřili dvě gólovky, a tak zajistili výběru ze západních Čech třetí místo.

A pak to přišlo. Finále. Stejně jako v předešlém ročníku se do něj Bruslaři dostali ze třetího místa po základní části. A stejně jako v předchozím ročníku panovala na velké hale i bouřlivá atmosféra. Podle neoficiálních čísel můžeme hovořit o více než 300 divácích, kteří sledovali duel mezi BK Mladá Boleslav a HC Lvi Břeclav. Bruslaři mohli jít do vedení už v první minutě, ale Steklý trefil břevno. Ale zklamání netrvalou dlouho, po dvou minutách se trefil domácí Havránek. Břeclav pak ukázala svou sílu, když dokázala vyrovnat a o 45 vteřin i navýšit na 2:1. Jenže pak přišla i blesková odpověď z hole Patrika Krále. První dvacetiminutovka byla opravdu vyrovnaná, padalo dost branek, a jak se později ukázalo, bylo potřeba ji ustát. Bruslaři ji vyhráli poměrem 4:3 a v následující části přidali ještě další čtyři branky, kdežto Břeclavští už nedokázali přidat ani jedinou. Bruslaři dokázali svému sokovi nasázet čtyři branky v rozmezí pěti minut a konečné skóre 8:3 svítilo na tabuli už ve 27. minutě. Po závěrečné siréně tak vypuklo v hale bujaré veselí a hráči spontánně naskákali na led.

Následovalo vyhlášení výsledků turnaje a předávání medailí, trofejí a také ocenění pro nejlepší hráče turnaje. Vyhlášení se tradičně zúčastnili také hráči boleslavského A-týmu, tentokrát ceny pro vítěze předali útočník Radan Lenc a gólman Jan Růžička, a to spolu s náměstkem primátora Mladé Boleslavi Danielem Markem a ředitelkou 3. základní školy v Mladé Boleslavi Brigitou Šulcovou. Následovalo také hromadné fotografování a zasloužené oslavy vítězného týmu.

Shrnutí druhého hracího dne

Zápis je vždy uveden stylem: soupeři, výsledky jednotlivých částí a bodový zisk

AZ RESIDOMO Havířov – Orli Znojmo: 0:1, 0:1 – 0:0 – 0:0 (0:4)

20. Voldřich (Hlávka), 25. Frimel (Voldřich)

South Stars – Diceros Warriors West: 4:1, 1:3 – 0:1 – 0:0 (2:3)

1. Bouška (Humeník), 5. Drabeš, 11. Soušek (Šimon), 18. Fišer (Petr), 39. Humeník (Petr) – 19. Matějka (Benák), 26. Holejšovský, 32. Balek (Matějka), 39. Benák (Hnát), 44. Benák (Marton)

BK Mladá Boleslav – HC Lvi Břeclav: 1:3, 2:3 – 1:0 – 2:1 (2:4)

14. Steklý (Jíra, Král), 31. Zumr (Zbudil), 32. Biško (Steklý, Král), 41. Steklý – 4. Bošek (Švec), 6. Bošek, 18. Veselský (Čič), 26. Bošek (Dobša), 33. Bohatý (Veselský), 37. Martiňák (Bošek)

AZ RESIDOMO Havířov – Diceros Warriors West: 0:3, 1:3 – 0:1 – 1:0 (1:5)

33. Zielinski (Ščerba) – 5. Jiříček, 9. Holejšovský (Benák), 15. Štrunc (Holejšovský), 24. Benák (Hnát), 31. Matějka (Benák), 34. Jiříček (Holejšovský), 45. Benák (Matějka)

HC Lvi Břeclav – South Stars: 1:3, 3:3 – 0:0 – 1:1 (1:3)

18. Nestrašil (Švec), 24. Chludil (Nestrašil), 27. Chludil (Švec), 40. Zálesňák (Veselský) – 14. Jan (Šimon), 16. Petr (Šimon), 19. Eremiáš, 23. Krejný, 27. Petr (Humeník), 38. Šimon (Pospíchal Jan)

Semifinále:

Diceros Warriors West – BK Mladá Boleslav: 2:5 (0:4, 2:1)

32. Holejšovký (Štrunc), 32. Balek – 2. Zbudil (Steklý), 6. Sporysch (Král), 14. Steklý, 16. Kristek (Lisler), 40. Šindelář

HC Lvi Břeclav – South Stars: 4:2 (1:1, 3:1)

16. Kucharčík, 22. Nestrašil (Švec), 32. Dobša (Bošek), 40. Kucharčík (Nestrašil) – 6. P. (Humeník), 23. Pospíchal Petr

Zápas o 5. a 6. místo:

AZ RESIDOMO Havířov – Orli Znojmo: 1:0 (0:0, 0:0 – 0:0 – 1:0)

rozh. nájezd Daniel Beleš (HAV)

Zápas o 3. místo:

South Stars – Diceros Warriors West: 0:2 (0:0, 0:2)

23. Benák, 30. Šilhán (Marton)

Finále:

BK Mladá Boleslav – HC Lvi Břeclav: 8:3 (4:3, 4:0)

3. Havránek (Zbudil, Bartoň), 8. Král (Sporysch), 12. Jirka, 16. Steklý (TS), 22. Šindelář (Kristek), 26. Šindelář (Sporysch), 27. Zbudil (Steklý), 27. Hlinský (Král) – 7. Čič (Koubek, Suchyňa), 8. Martiňák (Bošek), 19. Nestrašil (Švec)

Konečné pořadí týmů na turnaji

1.BK Mladá Boleslav

2.HC Lvi Břeclav

3.Diceros Warriors West

4.South West

5.AZ RESIDOMO Havířov

6.Orli Znojmo

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepší hráči z každého týmu
HC Lvi Břeclav – Václav Nestrašil
Diceros Warriors West – Adam Marton
AZ RESIDOMO Havířov – Jakub Toma
South Stars – Petr Pospíchal
Orli Znojmo – Jan Hlávka
BK Mladá Boleslav – Vojtěch Steklý

Nejlepší hráči turnaje
Nejlepší brankář – Albert Schacherl (South Stars)
Nejlepší obránce – Jáchym Průšek (BK Mladá Boleslav)
Nejlepší útočník – Adam Benák (Diceros Warriors West)
Nejužitečnější hráč – Patrik Král (BK Mladá Boleslav)