BK MLADÁ BOLESLAV

Další klíčové utkání sehrají Bruslaři na ledě chomutovských Pirátů

17. 1. 2018
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Nedělní souboj s nováčkem z Jihlavy sice mladoboleslavští hokejisté dotáhli do vítězného konce, když byli šikovnější při samostatných nájezdech, které v jejich prospěch rozhodl Lukáš Žejdl, musíme ale podotknout, že se k vítězství nad posledním týmem extraligové tabulky spíše protrápili. V pátek 19. ledna čeká svěřence Vladimíra Kýhose další nesmírně důležitý zápas, jejich soupeřem totiž budou Piráti Chomutov, jeden z hlavních vyzyvatelů v boji o postup do play-off. Pokud celek z města automobilů dokáže na severu Čech zvítězit v základní hrací době, přiblíží se partě okolo kapitána Michala Vondrky, šestého nejproduktivnějšího hráče Tipsport extraligy, který bude součástí české hokejové reprezentace na blížících se olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu, na rozdíl jediného bodu. Úvodní vhazování je naplánováno na 17:30, tak držte Bruslařům palce!

Piráti se pohybují na hraně předkola play-off

Loňská jízda vyřazovacími boji v podání Růžičkových svěřenců uchvátila tuzemskou hokejovou veřejnost. Přímý postup do čtvrtfinále jí unikl o pouhé čtyři body, ovšem i tak se Chomutovští díky skvělým výkonům a skalpům Mladé Boleslavi s Třincem probojovali mezi nejlepší čtyřku, kde nestačili na liberecké Tygry. Tato sezona Pirátům, kteří kupříkladu mezi devatenáctým a devětadvacátým kolem vyhráli pouze jednou a dohromady posbírali jen pět bodů, nevychází úplně podle představ. Na konci roku 2017 se ale parta okolo kapitána Vondrky zvedla, když dokázala zvládnout severočeská derby proti Liberci a Litvínovu, před vlastními fanoušky si pak vyšlápla na lídra z Plzně a druhý Hradec Králové. Právě v tomto období vedení klubu sáhlo k poněkud nečekané výměně, když do Sparty pustilo velezkušeného gólmana Jána Laca a na hostování do konce ročníku získalo Jiřího Smejkala s Tomášem Dvořákem. „Vyměnit Jánka bylo opravdu asi to nejtěžší rozhodnutí, které jsem musel za své působení u Pirátů udělat. Ale vsadil jsem na mladé brankáře a všem řekl, že tu chci jen takové hráče, kteří za Chomutov hrát chtějí,“ okomentoval celou situaci Vladimír Růžička.

Odchod slovenského veterána posunul do role gólmanské jedničky talentovaného Štěpána Lukeše, jehož starší bratr František už několik sezon táhne rivala z Litvínova. Teprve jednadvacetiletý klubový odchovanec se blýskl především při domácím utkání proti Zlínu, kdy kryl všech sedmadvacet střeleckých pokusů Beranů a vychytal své premiérové čisté konto v naší nejvyšší hokejové soutěži. „Je to super zážitek. Mám ohromnou radost, ale bez kluků bych to nezvládl, protože hráli výborně dozadu. Podali jsme skvělý týmový výkon, od kterého se doufám odrazíme,“ nechal se slyšet Lukeš. Dva dny nato dokázali Severočeši uspět na ledě pražské Sparty, kterou přemohli až po samostatných nájezdech, o ten rozhodující se postaral Roman Chlouba. V neděli sice Piráti smazali dvoubrankový náskok Mory a pět minut před koncem srovnali na 3:3, poté se ale dvakrát trefil olomoucký Jan Knotek, a kromě zkompletování hattricku tak zpečetil i výhru svého týmu. K přímému postupu do čtvrtfinále by desátému Chomutovu musela vydržet forma z posledních kol, nutný by ale byl i výkonnostní výpadek některého z lépe postavených týmů. Jedenácti Bruslaři na svého soupeře ztrácí čtyři body, v pátečním duelu tak opravdu půjde o hodně.

Nejprve uspěl Chomutov, další dva duely patřily Bruslařům

Oba celky, které se spolu na jaře střetly v rámci předkola play-off, se v tomto ročníku proti sobě poprvé postavily už ve druhém kole. Vstup do utkání vyšel daleko lépe hostujícím Pirátům, kteří se už v deváté minutě zásluhou přesilovkové dorážky Michala Poletína ujali vedení. Inkasovaná branka Středočechy paradoxně nakopla, ve zbytku prvního dějství a po většinu toho druhého svého soupeře jasně přehrávali, jejich koncovka ale vázla. Ve čtyřiačtyřicáté minutě vyrovnal Pavel Musil, poslední slovo ale přeci jen měli svěřenci trenéra Růžičky, kterým plný bodový zisk zajistil Marek Tomica. Také začátek dalšího vzájemného střetnutí vyšel lépe Chomutovu, jenž si po devíti minutách vypracoval dvougólový náskok. Bruslaři se ale nevzdali a zvládli se dostat zpět do zápasu, který nakonec dospěl až do samostatných nájezdů, v nichž se jediným přesným exekutorem stal Petr Holík. Pokud byla úvodní dvě klání vyrovnána, tak to doposud poslední jednoznačně patřilo celku z města automobilů. Družina Vladimíra Kýhose využila hned tři přesilové hry, premiérovou trefu v této sezoně oslavil srdcař Pabiška, Brandon Maxwell vychytal druhou nulu a Piráti si nakonec odvezli nepopulárního bůra.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Hanzlík (C), Říha, Němeček, Eminger, Kotvan, Dlapa, Hrdinka – Orsava, Žejdl, Valský – Klepiš, Musil, Kousal – Pacovský, Holík, Lenc – Pabiška, Urban, Procházka

Piráti Chomutov: Lukeš – Dietz, Flemming, Grman, Valach, Knot, Slovák, Mrázek – Koblasa, Huml, Vondrka (C) – Sklenář, Růžička, Skokan – Poletín, Smejkal, Lauko – Dlouhý, Chlouba Havel

Statistiky

Zimní stadion Chomutov | 19.1.2018 17:30

Piráti Chomutov 41. kolo BK Mladá Boleslav
10. místo, 53 bodů umístění 11. místo, 49 bodů
103:121 skóre 88:106
4:1 (Pardubice, Liberec) nejvyšší výhra 6:1 (Zlín)
0:5 (Mladá Boleslav) nejvyšší prohra 1:7 (Vítkovice)
1 utkání bez vstřeleného gólu 4
1 utkání bez inkasovaných gólů 2
15,63 % využití přesilových her 17,37 %
25 góly v přesilových hrách 29
3 góly v oslabeních 3
Michal Vondrka, 35 bodů nejproduktivnější hráč Jakub Orsava, 25 bodů
Michal Vondrka, 17 branek nejlepší střelec Jakub Orsava, 17 branek
Michal Vondrka, 18 asistencí nejlepší nahrávač Oldrich Kotvan, 15 asistencí
Dávid Skokan, +5 nejlepší hráč v +/- David Bernad, +3
Michal Poletín, -13 nejhorší hráč v +/- Radan Lenc
Vladimír Eminger, oba -10
Ivan Huml, 44 minut nejtrestanější hráč Jakub Orsava, 55 minut
Juraj Valach, 91 bodů Radegast index David Němeček, 90 bodů
Štěpán Lukeš 90,30 %
Dominik Pavlát 77,78 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 92,27 %
Brandon Maxwell 91,99 %
Štěpán Lukeš 2,59
Dominik Pavlát 9,23
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 2,36
Brandon Maxwell 2,44