BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři bodují spíše na venkovních kluzištích. Potvrdí to i v Litvínově?

3. 2. 2018
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Po velice cenném vítězství na ledě suverénního lídra z Plzně všichni fanoušci čekali, že se mladoboleslavští hokejisté nakopnou k další vítězné sérii. Utkání se silnými Vítkovicemi, kterému by vzhledem k dění na ledě slušela dělba bodů v prodloužení či samostatných nájezdech, neměli rozehrané vůbec špatně. Závěrečnou periodu ale svěřenci Vladimíra Kýhose nezvládli, třikrát inkasovali, a nevyužili tak zaváhání ostatních týmů, které bojují o předkolo play-off. V tabulce tak Středočeši zůstávají na jedenácté pozici, jejich ztráta na elitní desítku, již uzavírá pražská Sparta, čítá pouhopouhé dva body. Stále tedy není nic ztraceno, v neděli 4. února si ale Bruslaři musí připsat povinné tři body, jejich soupeřem totiž bude suverénně poslední HC VERVA Litvínov, která za sebou táhne málokdy vídanou sérii třinácti porážek. Na Zimním stadionu Ivana Hlinky je úvodní vhazování naplánováno na 15:30.

VERVA se začíná chystat na boj o udržení

Jedno velké trápení. Tak nějak by se dala charakterizovat tato sezona v podání litvínovských hokejistů, kteří se po sedmačtyřiceti odehraných kolech krčí na chvostu tabulky. Na svém kontě mají chemici pouhopouhých čtyřiačtyřicet bodů, tedy o sedm méně než třináctá Jihlava, které se s blížícím se závěrem základní části naopak začalo dařit. Obrovské výkonnostní mezery má parta okolo kapitána Trávníčka především v defenzivě, vždyť doposud inkasovala hned 155 branek, což je ze všech týmů naší nejvyšší hokejové soutěže suverénně nejvíce. V úvodu sezony musela VERVA skousnout devítizápasovou šňůru bez výhry, na přelomu roku ale odstartovala ještě daleko nelichotivější sérii. Posledním soupeřem, kterého dokázali Severočeši přemoci, byla právě Mladá Boleslav, od té doby ale nastoupili ke třinácti duelům, v nichž sladkou chuť vítězství neokusili ani jednou. Na začátku ledna vedení klubu sáhlo ke změně na trenérském postu, když po dlouhých pěti ročnících odvolalo Radima Rulíka, který nedlouho nato přijal nabídku od pražské Sparty. Novým lodivodem se překvapivě stal Jiří Šlégr, předseda klubového představenstva, jemuž bude mimo jiné pomáhat i Ondřej Weismann, svého času asistent Vladimíra Růžičky u národního týmu.

„Důvodem změny jsou opakované neuspokojivé výkony i výsledky týmu a jeho postavení v tabulce. Věříme, že tento krok přinese týmu nový impuls a nastartuje ho do dalších zápasů,“ prohlásil generální manažer Robert Kysela. Několika zásahům se nevyhnul ani hráčský kádr, velkou ztrátu pro Litvínov určitě představoval odchod Briana Ihnačáka. Italský útočník v osmnácti mačích zaznamenal solidních dvanáct bodů, na konci loňského roku ale vyslyšel nabídku druholigového švýcarského Oltenu. Kromě něj chemiky opustil ještě talentovaný útočník Richard Nejezchleb, jenž se díky sérii zdravotních problémů nemohl dostat do ideální pohody, proto bude do konce této sezony hostovat v českobudějovickém Motoru. Dvanáctá příčka je jim vzdálena na propastných sedmnáct bodů, je tedy téměř stoprocentně jisté, že účast v baráži už Severočechy nemine. Vedení klubu si tuto situaci plně uvědomilo a před koncem přestupového období se snažilo co nejvýrazněji rozšířit a doplnit kádr. Střídavé starty má VERVA vyřízené s litoměřickým obráncem Alešem Pavlasem a Jaroslavem Kůsem, který hájí barvy kadaňských Trhačů. Obranné řady se rozrostly o Jakuba Čuttu, jenž se k hokeji vrací po dvouleté pauze, a Rakušana Floriana Iberera, účastníka olympijských her v Soči. Produktivitu Litvínova by měli vylepšit Marek Růžička a především Juraj Mikúš. Třicetiletý rodák ze Skalice byl Slovanem Bratislava uvolněn do konce sezony, ve svém novém působišti se v úvodních čtyřech utkáních uvedl šesti kanadskými body.

Výsledky vzájemných zápasů hovoří lépe pro Litvínov

První duel se odehrál ve městě automobilů a Bruslaři do něj nastoupili famózně. Už ve třetí minutě se v přesilové hře trefil Jakub Klepiš, kterému asistoval Petr Holík, nová akvizice mladoboleslavskému týmu pak krátce před zazněním úvodní sirény zvýšila na 2:0. Další branku už diváci ve ŠKOENERGO Aréně neviděli, domácí si náskok spolehlivě pohlídali, bezzubá VERVA narážela na bezchybného Maxwella, jenž vychytal premiérovou nulu v sezoně.

Při souboji těchto dvou soupeřů na Zimním stadionu Ivana Hlinky se s brankami naopak roztrhl pytel, po pětačtyřiceti minutách bylo skóre nerozhodné 3:3. Závěrečná čtvrthodinka se odehrála pod taktovkou Severočechů, kteří nasázeli další tři góly, a definitivně tak zlomili vaz Patriku Augustovi, pro kterého se jednalo o poslední zápas na lavičce celku z města automobilů.

Doposud poslední střetnutí patřilo fantastickému Pavlu Kantorovi. Litvínovský brankář pochytal všech devětatřicet střeleckých pokusů Mladé Boleslavi a některými svými zákroky přiváděl domácí střelce k šílenství. Chemiky naopak ve dvaadvacáté minutě poslal do vedení Lukáš Válek, jejich výhru pak v samotném závěru trefou do prázdné branky pečetil Peter Jánský.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Růžička – Hanzlík (C), Nedomlel, Dlapa, Eminger, Němeček, Říha, Kotvan – Žejdl, Nahodil, Orsava – Pacovský, Němec, Klepiš (A) – Lenc (A), Musil, Pabiška – Valský, Urban, Kousal

HC VERVA Litvínov: Kantor – Baránek, Iberer, Kubát, Gula, Doudera, Čutta, Sklenička – Růžička, Mikúš, Hanzl - Lukeš, Hübl, Jánský – Trávníček (C), Gerhát, Jurčík – Matoušek, Válek, Řehoř

Statistiky

Zimní stadion Ivana Hlinky | 4.2.2018 15:30

HC VERVA Litvínov 47. kolo BK Mladá Boleslav
14. místo, 44 bodů umístění 11. místo, 61 bodů
107:155 skóre 105:120
6:3 (Mladá Boleslav, Sparta) nejvyšší výhra 6:1 (Zlín)
0:5 (Pardubice) nejvyšší prohra 1:7 (Vítkovice)
4 utkání bez vstřeleného gólu 5
4 utkání bez inkasovaných gólů 3
14,98 % využití přesilových her 17,99 %
31 góly v přesilových hrách 34
4 góly v oslabeních 4
Viktor Hübl, 33 bodů nejproduktivnější hráč Jakub Orsava
Jakub Klepiš, oba 27 bodů
František Gerhát, 13 branek nejlepší střelec Jakub Orsava, 18 branek
Viktor Hübl, 21 asistencí nejlepší nahrávač Oldrich Kotvan, 20 asistencí
Jiří Hunkes, +6 nejlepší hráč v +/- Dominik Pacovský, +5
Daniel Sörvik, -17 nejhorší hráč v +/- David Němeček
Vladimír Eminger, oba -10
Karel Kubát, 78 minut nejtrestanější hráč Jakub Orsava, 79 minut
Michal Trávníček, 166 bodů Radegast index David Němeček, 106 bodů
Michael Petrásek 91,67 %
Pavel Kantor 87,99 %
Jakub Soukup 84 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 92,76 %
Brandon Maxwell 92,07 %
Michael Petrásek 2,52
Pavel Kantor 4,00
Jakub Soukup 6,67
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 2,18
Brandon Maxwell 2,40
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav