BK MLADÁ BOLESLAV

Kola bojů skupiny O umístění se roztáčí. Boleslav začne s Duklou

5. 3. 2018
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Ještě v neděli odpoledne se hrálo poslední kolo základní části Tipsport extraligy ledního hokeje a už v úterý startují boje ve skupině o udržení play-out. Prvním soupeřem Bruslařského klubu bude tým HC Dukla Jihlava, který se představí na mladoboleslavském ledě v úterý 6. března od tradičních 17:30. Ačkoli zklamání z toho, že se tým nedostal do vyřazovacích bojů play-off je stále dost čerstvé, je potřeba zmobilizovat síly i v řadách fanoušků, aby přišli podpořit svůj tým za záchranou v setrvání v extralize. Právě v důležitém duelu s Jihlavou budou vaše hlasivky a fandění zapotřebí.

Skupina play-out

Někdo je s play-out smířený již dávno, jiní se ještě do posledních chvil prali o předkolo play-off. Teď už jsou ale každopádně všechny karty na stole a všichni velmi dobře víme, jak to s kým dopadlo. S ohledem na baráž má nejlepší postavení Chomutov (68 bodů) – po základní části Tipsport extraligy jedenáctý, v play-out momentálně první. Na druhém místě jsou s tříbodovou ztrátou Bruslaři.

Aktuálně barážové pozice „drží“ vůbec nejhorší Litvínov (50 bodů) a Jihlava s 57 body. Speciálně od ní se čeká tvrdý atak na vyšší pozice. I proto, že se jí v poslední době daří a předvádí velkou zarputilost. Fanoušek si již jistě spočítal, že mezi Boleslaví a Duklou je aktuální rozdíl pouhých osmi bodů a hned v prvním kole play-out tak může jít o velmi zásadní střetnutí.

Z kabiny soupeře

Jihlavě nevyšel únor tak, jak si představovala. Hned na úvod sice slavila senzační vítězství nad brněnskou Kometou 2:0, pak ale podlehla Vítkovicím 0:3 a vedoucí Plzni vysoko 1:6. Reprezentační přestávku si Dukla zpestřila utkáním s Chabarovskem, Amuru ale podlehla těsně 1:2. S Olomoucí pak remizovala 2:2. Po dlouhé reprezentační pauze odehráli Jihlavští dvojutkání s Libercem, kterému však nedokázali dát více než jednu branku (1:4 a 1:2). V posledních dvou zápasech ale vyhráli. Favorizovaný Hradec Králové porazili 4:2 a Olomouc pak dokonce 3:0.

O prostor v jihlavské brance se dělí hned tři brankáři. Nejzkušenější z maskovaného tria, Lars Volden, odchytal 21 zápasů s úspěšností 90,44 %. Lednová, únorová a březnová utkání však trenéři dělí mezi jeho mladší kolegy, a to Jakuba Škarka, který odchytal 21 zápasů a drží si úspěšnost na čísle 91,25 %, a Josefa Kořenáře, který zatím nastoupil do devíti utkání a dosáhl úspěšnosti 91,96 %.

Nejproduktivnějším hráčem Dukly je kapitán Tomáš Čachotský, který v 52 utkáních nasbíral 28 bodů za deset gólů a osmnáct asistencí. O deset bodů méně má na svém kontě Josef Skořepa, který devětkrát gól vstřelil a devětkrát na něj nahrál. Jen o tři body méně má obránce Matěj Stříteský, který si v jednatřiceti zápasech připsal osm gólů a sedm asistencí.

Letošní zájemné duely s Dulkou Jihlava

Bruslaři s Dulkou zahajovali tuto extraligovou sezónu. První zápas se odehrál na Horáckém zimním stadionu. Mladá Boleslav tehdy ještě pod trenérem Augustou nejprve prohrávala s Jihlavou 0:2, ale zásluhou přesných tref Valského a Orsavy vyrovnala. Jihlavští si ale ve třetí třetině vzali vedení zpět, ačkoli celou situaci musel posoudit videorozhodčí. V závěru ale ještě stihl vyrovnat Radan Lenc a zápas tak dospěl až do prodloužení. V něm uspěl exboleslavský Tomáš Jiránek, který pojistil druhý bod pro Dulku a Boleslav se musela spokojit s bodem jedním – 3:4pp.

Odvetu na domácím ledě zvládli Bruslaři o poznání lépe. Zatímco první duel proti Jihlavě chytal Maxwell, do toho druhého se postavil odchovanec Bruslařů, Jan Růžička. První třetina nenabídla příliš atraktivní hokej, útoky Bruslařů svazovaly nepřesnosti v kombinaci, naopak Dukla se spoléhala především na svou defenzivu. V prostřední dvacetiminutovce se tempo hry přeci jen zvýšilo, branek ale padalo poskrovnu, o tu jedinou se postaral Klepiš. Závěrečné dějství bylo pro diváky nejatraktivnější, svěřenci Patrika Augusty ale žádné výraznější komplikace nepřipustili. Znovu se trefil Klepiš a gól přidal i Pavel Musil – 3:1.

Třetí utkání proti Jihlavě odchytal opět Jan Růžička. Úvodní dějství bylo velice vyrovnané, ačkoli příliš hokejové krásy nenabídlo. To druhé, po jehož skončení bylo o vítězi jasno, patřilo Dukle. „Třetinu hrůzy“ pro mladoboleslavské hokejisty odstartovala trefa Adama Zemana, který se do zaznění druhé sirény prosadil ještě jednou, na 3:0 při vlastním oslabení zvyšoval Tomáš Kubalík. V závěrečné periodě se Bruslaři s nepříznivým skóre ještě pokoušeli něco provést, jejich snahu ale hodně přibrzdilo vyloučení Jiřího Říhy na pět minut a do konce utkání – 0:3.

Čtvrtý vzájemný duel odehrála Jihlava velice aktivně. Vůbec nebylo znát, že by se snad jednalo v té době o poslední celek tabulky. Vedení se ve druhé třetině ujali hosté přesnou střelou Čachotského. Boleslavští ale ve druhé části druhé dvacetiminutovky nachystali dvě přesné odpovědi Orsavy a Valského, čímž se dostali do zápasu. Houževnatá Jihlava ale ve třetí třetině vyrovnala. O vítězi nakonec rozhodl až Lukáš Žejdl, a to v samostatných nájezdech – 3:2sn.

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 6.3.2018 17:30

BK Mladá Boleslav 1. kolo play-out HC Dukla Jihlava
2. místo, 65 bodů umístění 3. místo, 57 bodů
118:139 skóre 106:139
6:1 (Zlín) nejvyšší výhra 4:1 (Litvínov)
1:7 (Vítkovice) nejvyšší prohra 1:6 (Plzeň)
4 utkání bez vstřeleného gólu 9
3 utkání bez inkasovaných gólů 4
17,14 % využití přesilových her 12,50 %
36 góly v přesilových hrách 29
4 góly v oslabeních 2
Jakub Orsava, 32 bodů nejproduktivnější hráč Tomáš Čachotský, 28 bodů
Jakub Orsava, 21 branek nejlepší střelec Tomáš Čachotský, 10 branek
Oldrich Kotvan, 20 asistencí nejlepší nahrávač Tomáš Čachotský, 18 asistencí
Dominik Pacovský, +4 nejlepší hráč v +/- Lukáš Anděl, +7
Lukáš Žejdl, -6 nejhorší hráč v +/- Richard Diviš, -17
Jakub Orsava, 83 minut nejtrestanější hráč Jakub Suchánek, 50 minut
David Němeček, 120 bodů Radegast index Jakub Suchánek, 108 bodů
Brandon Maxwell 91,71 %
Jan Růžička 92,11 %
úspěšnost brankářů Jakub Škarek 91,25 %
Josef Kořenář 91,96 %
Brandon Maxwell 2,46
Jan Růžička 2,43
průměr inkasovaných gólů na zápas Jakub Škarek 2,41
Josef Kořenář 2,19