BK MLADÁ BOLESLAV

Zemětřesení v mládežnických soutěžích. Místo třech extralig budou nově jen dvě

6. 3. 2018
Autor: Vojtěch Drbohlav
P r a h a – Krátce před skončením aktuální hokejové sezóny přišla z pražského sídla Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) pro někoho možná nečekaná zpráva o výrazných změnách v českých mládežnických soutěžích. Dosavadní Extraliga staršího dorostu úplně zanikne a hokejisté, kteří by do ní měli věkově patřit, se přesunou do DHL Extraligy juniorů. Současná kategorie mladších dorostenců zůstane zachována, stejně tak soutěže žáků. Obě nejvyšší mládežnické soutěže by ale měly být po několika letech opět sestupové.

Místo dosavadních 18 bude působit od sezóny 2018/2019 v DHL Extralize juniorů hned 24 týmů. V soutěži budou moci nastupovat dva ročníky dosavadních starších dorostenců a jeden ročník juniorů. Jedná se tedy o hráče ročníku narození 2000, 2001 a 2002. Zpráva je nepříznivá zejména pro hráče ročníku narození 1999. Ti se totiž jen několik málo týdnů před koncem sezóny dozvěděli, že příští rok v juniorce startovat nemohou, ačkoliv s tím počítali.

Extraliga staršího dorostu už od příští sezóny fungovat nebude, zatímco stávající Extraliga mladšího dorostu bude pouze kategorie s názvem dorost. Působit v ní budou hokejisté ročníku narození 2003 a 2004 ze 30 různých týmů. ČSLH také rozhodl, že za nižší kategorii budou moci nastupovat hokejisté prvního ročníku vyšší kategorie. Jejich počet však svaz zatím nespecifikoval. V praxi se tak bude moci stávat, že někteří hráči juniorky budou moci působit v dorostu.

Obě nově vzniklé soutěže budou otevřené, bude tedy možné do nich postupovat a zároveň z nich také sestupovat. Zda se bude jednat o přímou formu sestupů či postupu, to také prozatím ČSLH neuvedl.

Svaz tvrdí, že přijetí nového modelu „předcházela roční příprava a diskuze na všech úrovních hokejového prostředí“. Podle sportovního manažera mládeže BK Mladá Boleslav Martina Vejvody ale ČSLH oznámil změny na poslední chvíli.

„Nelíbí se nám to, že to svaz oznámil na poslední chvíli. Je totiž konec sezóny a ta nová začíná už 1. května. Na změnu mohou být různé názory, ale mělo by se o ní vědět alespoň sezónu předem, aby se na to dalo připravit. Je to totiž otázka nejen hráčského kádru, ale i trenérského složení,“ upozornil Vejvoda. Šéftrenér boleslavské akademie Jan Křivohlávek se k nově nastalým změnám podle svých vyjádří později s časovým odstupem.

“Hlavní důvod byl vyřešit náš problém, kdy hráči po věku 18 let mají problém s tím, že se nejsou schopni kvalitně v počtu, v jakém bychom si přáli, zapojit do dospělých soutěží,“ hájí rozhodnutí svazu jeho šéftrenér Slavomír Lener, který také obhajuje uzavřenou WSM ligu s tím, že se tam podle něj mohou uplatňovat mladí hokejisté, což se podle něj v této sezóně úspěšně dařilo.

Jisté tak je, že ŠKOENERGO Arénu a boleslavské fanoušky mládežnického hokeje čeká v příští sezóně o desítky zápasů méně, ubyla totiž jedna mládežnická extraligová kategorie. V nejbližších týdnech se bude také řešit trenérské obsazení zbývajících dvou kategorií.