BK MLADÁ BOLESLAV

Lukáš Zörkler: Sezóna mladšího dorostu byla úspěšná, z vyřazení jsme ale stále zklamaní

27. 4. 2018
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Mladšímu dorostu se v uplynulé sezóně podařilo postoupit historicky poprvé do extraligového play off, když si účast ve vyřazovacích bojích zajistil už v listopadu. Ve čtvrtfinále sice Bruslaři s Havířovem vypadli, série se ale hrála do posledního možného zápasu a rozhodovaly ji samostatné nájezdy. Za uplynulým ročníkem mladšího dorostu se ohlédl hlavní trenér Lukáš Zörkler.

Lukáši, jak hodnotíte sezónu jako celek?

Před začátkem sezóny jsme si dali cíl postoupit do play off. A to se nám podařilo už v listopadu. S tím panovala spokojenost. O nadstavbě jsme se spolu už také bavili v jednom z předchozích rozhovorů. To jsme zkoušeli hráče širší sestavy, proto se výsledkově tolik nedařilo. Ale po Vánocích jsme se začali zvedat. Ti hráči se do kádru zapracovali, takže z této stránky panuje spokojenost. Co se play off týče, tak to bylo velice těžké. S Martinem Škaloudem jsme si říkali, že bereme za úspěch postup přes první kolo, což se bohužel nepodařilo, a to hodně nešťastně po velice bojovném výkonu, kdy jsme otočili zápas v Havířově. Tím jsme si vynutili další utkání, jenže v něm jsme prohráli v šesté sérii nájezdů.

Změny v mládežnických extraligách
Od příštího ročníku 2018/2019 doznají mládežnické extraligové soutěže změn. Už se nebudou hrát tři extraligy jako dosud, ale pouze dvě. Konkrétně DHL Extraliga juniorů a Extraliga dorostu. Působit v ní budou hokejisté ročníku narození 2003 a 2004 ze 30 různých týmů. V juniorské nejvyšší soutěži pak budou hráči ročníku narození 2000-2002. Hokejisté ročníku narození 1999 budou moci být v každém týmu pouze tři na tzv. výjimku. DHL Extraliga juniorů bude mít nově 24 týmů.

Rozhodlo o tom, že jste nepostoupili ze čtvrtfinále, první utkání? Tehdy jste vedli už 2:0, jenže soupeř na vašem ledě duel otočil.

Hodně lidí mi tohle říkalo, že to může být ten první zápas. My jsme 2:0 vedli a pak jsme prohráli, ale naopak v Havířově jsme prohrávali 0:3, ale nakonec jsme 5:4 vyhráli. Takže kdybychom třeba ten první domácí zápas vyhráli, mohlo to možná být potom naopak. Ale když se doma dostaneme za stavu 2:0 do vedení a na konci první třetiny máme ještě v oslabení dva samostatné nájezdy, které jsme neproměnili, mohlo to vypadat jinak. Ve zbytku zápasu jsme si ale měli výsledek pohlídat, což se nám bohužel nepodařilo.

Co byste na výkonu mladšího dorostu v play off vyzdvihl a co byste naopak označil za příčiny nepostupu z prvního kola?

Vyzdvihl bych bojovnost a velké odhodlání ve druhé a třetí třetině prvního zápasu v Havířově, kdy jsme po první třetině prohrávali už 0:3. Kluci začali neuvěřitelně bojovat a padali tam do střel. I ve třetím zápase jsme bojovali. Havířov nás možná přehrával, ale kluci přesto makali. Co nám naopak sérii prohrálo, to byla nedisciplinovanost. Například v prvním zápase jsme odehráli 22 minut v oslabení, což bylo moc a pak nám to možná vzalo síly, které nám v závěru zápasu chyběly. Nebyli jsme se totiž schopní dostat do nějakého tlaku.

Od play off se pojďme ještě na chvíli přesunout zpět do rozběhnuté sezóny. Vy jste měli už od listopadu jisté play off a nadstavbovou část, ve které šlo jen o umístění před vyřazovacími boji jste odehráli vesměs s mladými a nezkušenými hráči. Mnohdy jsem od vás jako od trenérů zaslechl třeba to, že bylo těžké, aby hráči plnili to, co jste po nich vyžadovali. Jak moc náročné pro vás tyto zápasy byly?

V momentech, kdy se lámaly nějaké zápasy, tak se možná ti hráči místy báli hrát. Z toho to mohlo pramenit. Místo toho, aby někdy podrželi třeba kotouče, tak je zahazovali. Těžké to bylo, ale ti mladí hráči se museli zapracovávat a já doufám, že se to letos ukáže. Věřím, že mladí hráči, kteří ten prostor dostávali, ukáží, že si to zasloužili. Doufám, že to teď týmu vrátí.

Když byste měl stručně říct, zda to byla úspěšná, nebo neúspěšná sezóna, co byste řekl? Sice jste z prvního kola vypadli, bylo to ale velice těsně a rozhodovaly nakonec detaily.

Těžká otázka. Sezóna to byla asi úspěšná. Poprvé v historii jsme hráli play off, ale já to v sobě pořád ještě mám a dlouho to zklamání ještě mít budu. Vždy, když jsem se díval v televizi na play off, říkal jsem si, že ty nájezdy jsou něco hezkého a nechápal jsem, proč se to v těch rozhodujících zápasech play off ruší, proč se hraje prodloužení do rozhodnutí. A musím říct, že teď už jsem to pochopil (smích).

Vy budete společně s Martinem Škaloudem působit v příští sezóně u šesté a osmé třídy. Jsou to silné, nebo slabé ročníky? Co si od toho slibujete?

V loňském roce 7. třída (současná osmá) krajskou soutěž vyhrála, i když je to o něco horší soutěž, než hraje osmá třída, protože se jednalo jen o kraj. Ale sedmáci to vyhráli a už od mala se nám ukazuje, že ročník 2005 patří k těm lepším. 6. třídu máme podle mě úplně nejlepší ze všech ročníků, které jsme měli. Udělali jsme to tak, že jsme ročník 2005 doplnili o 2006. Věříme, že to bude dobrý tým, který by měl hrát o vítězství v Lize žáků.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav