BK MLADÁ BOLESLAV

Přípravné zápasy jsou tu. Bruslaři nejprve vyzvou pardubické Dynamo

1. 8. 2018
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Už to bude něco málo přes týden, co mladoboleslavští hokejisté ukončili suchou část přípravy a konečně se dočkali přechodu na led. Ve zbytku předsezónního období to nebude jen o tréninku, 2. srpna totiž Bruslaře čeká první přátelské utkání, které celá kabina a také fanoušci už netrpělivě vyhlížejí. Jejich úvodním soupeřem bude HC Dynamo Pardubice, loňský čtvrtfinalista, jenž během letní přestávky doplnil zkušené mužstvo o několik talentovaných hokejistů. Úvodní vhazování je naplánováno na 17:00 v malé hale ČSOB Pojišťovna ARENY.

Dynamo disponuje věkově vyváženým kádrem

Po dvou letech strávených u dna tabulky představovala účast v jarním play-off pro Pardubice opravdu vítané vysvobození a i když přišla konečná už ve čtvrtfinále, musela na východě Čech panovat spokojenost. Dynamo ale patří mezi prověřené značky českého hokeje a v nadcházejících letech se určitě pokusí znovu dosáhnout na ty nejvyšší mety. To, že budou svěřenci trenéra Holaně znovu více než konkurenceschopní, ukázala už letní přestávka a k ní patřící manévrování s podobou kádru. Z hráčů, kteří v minulém ročníku patřili mezi tahouny, odešel pouze David Tomášek. Mladého centra zlákala nabídka z finského Jyväskylä. Jasná ještě není situace ohledně Martina Kauta. Šestnáctý hráč letošního draftu už podepsal nováčkovský kontrakt s organizací Colorado Avalanche, ovšem v případě toho, že se ihned neprosadí do NHL, se Pardubice pokusí o jeho získání pro blížící se sezonu.

Na nové smlouvě se vedení klubu naopak dohodlo s Tomášem Rolinkem a Petrem Sýkorou. „Tomáš je pro mě lídr na ledě i v kabině a zároveň autorita, která pomáhá koučům v komunikaci s týmem. Petr hraje rok od roku. Vždy si zhodnotí svůj zdravotní stav, ambice a rozhodne o dalším pokračování. Všichni v klubu máme radost, že oba opět budou oblékat náš dres,“ neskrýval nadšení generální manažer Dušan Salfický. Bývalý vynikající gólman může být spokojen i se složením obranných řad, udržet se totiž podařilo Josefa Hrabala a Marka Trončinského, nejproduktivnějšího obránce loňské sezony Tipsport extraligy. Z důvodu vážných rodinných problémů se k Dynamu v nejbližší době nepřipojí Jacob Cardwell, jehož přítelkyně při nešťastné nehodě utrpěla vážné popáleniny na pětatřiceti procentech těla, všechny operace a transplantace kůže ale zvládla a nyní už je z nejhoršího venku.

Na tuto velice nepříjemnou skutečnost zareagovalo vedení klubu angažováním teprve dvacetiletého ruského zadáka Daniila Miromanova. V tomto případě daly Pardubice na doporučení trojnásobného vítěze Stanley Cupu a člena hokejové síně slávy Igora Larionova, jenž se po skončení kariéry stal hráčským agentem. Také zbývající tři akvizice představují solidní perspektivu do budoucna. Slovenský centr Miloš Bubela během uplynulého ročníku za Banskou Bystrici nastřílel dvaadvacet branek a přidal šestadvacet asistencí, ze zámoří se navíc vrátili Jan Mandát s Vojtěchem Budíkem. „Miloš je výborným bruslařem s kvalitní střelou, počítáme s ním do prvních dvou formací. Honza patří do nastupující generace hráčů, která by se měla prosazovat v extralize. Prošel si čtyřmi roky kanadskoamerického hokeje, doufám, že oživí naše útočné řady. Vojta nepodepsal smlouvu v NHL, s námi má platný kontrakt. Je jen na něm, jak zvládne přechod ze zámořské juniorky,“ okomentoval příchody Dušan Salfický.

Pardubice znovu sáhly po try-outech a těší se na domácí turnaj

Vzhledem k nižšímu rozpočtu přišlo Dynamo před minulou sezonou, co se doplnění kádru týče, se zajímavým řešením. Na zkoušku pozvalo několik zahraničních i českých hráčů a dalo jim šanci zabojovat o smlouvu. Tu nakonec dostala hned čtveřice hokejistů, z nichž hned tři, Jordann Perret, Rhett Holland a Antonín Dušek, budou oblékat pardubický dres i během ročníku 2018/19. Letos se vedení klubu k try-outům vrátilo, o možnost zahrát si extraligu na východě Čech tentokráte bojují Dalibor Bortňák, Tomáš Vracovský, Matouš Kratochvíl a Hugo Gallet. O jejich budoucnosti se rozhodne během přípravného období, které si svěřenci trenéra Holaně zpestřili zápasy o něco dříve než Bruslaři.

Zatím celek z města koňských dostihů čeká nejen na premiérovou výhru, ale také na první gól. Liberci totiž podlehl poměrem 0:3, jeho souboj s ruským Jekatěrinburgem byl pak z důvodu vážného zranění jednoho z hráčů soupeře ukončen už po sedmnácti minutách, po nichž účastník KHL vedl 2:0. Vrchol přípravy čeká Dynamo v polovině srpna, na stadionu v Pardubicích, jenž nově nese název ČSOB Pojišťovna arena, se uskuteční první ročník Memoriálu Zbyňka Kusého. „Myšlenka se mi líbí. V minulých letech jsme na podobně kvalitní turnaje jezdili do ciziny, nyní se uskuteční u nás. Já i celý tým se na něj moc těšíme. Věřím, že si ho fanoušci nenechají ujít,“ prohlásil Tomáš Rolinek, který povede mužstvo do bojů s ruským Vladivostokem, Slovanem Bratislava a německým celkem Eisbären Berlín.