BK MLADÁ BOLESLAV

První den juniorského turnaje byl na góly skoupý, Bruslaři těsně podlehli Mountfieldu

8. 8. 2018
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Přípravnými zápasy se na sezónu chystají i mladoboleslavští junioři, kteří pořádají turnaj „O pohár primátora města Mladá Boleslav“, který se v těchto dnech koná ve ŠKOENERGO Aréně. Účastní se ho celkem pět týmů – BK Mladá Boleslav, Mountfield HK, Lidingö Vikings HC (SWE), HC AZ Havířov 2010 a HC Orli Znojmo. V následujícím článku Vám přinášíme výsledky, krátké reporty a ohlasy trenérů ze zápasů prvního hracího dne – středy 8. srpna 2018.

Účastníci turnaje

BK Mladá Boleslav, Mountfield HK, Lidingö Vikings (SWE), HC AZ Havířov 2010, Orli Znojmo

První hrací den – středa 8. srpna 2018

BK Mladá Boleslav – Mountfield HK: 1:2, 0:1, 2:2 (3:5)
11. Zajíček (Vasilev), 41. Houška, 52. Simon (Houška) – 1. Kukla (Kuboš, Poppel), 16. Kašpar (Pinkas), 33. Janda (Naar), 56. Ďuriš (Kašpar), 60. Hrabčák (Poppel).

Úvodní duel turnaje začali lépe hosté z Hradce Králové, kteří se ujali vedení už po 18 vteřinách hry, kdy se přesnou střelou z mezikruží trefil Miroslav Kukla. Domácí poté převzali iniciativu a podařilo se jim vyrovnat zásluhou Jakuba Zajíčka, Hradeckým ale v závěru třetiny vrátil jednogólový náskok Jaroslav Kašpar. Druhá třetina byla o poznání opatrnější a velice vyrovnaná. Přesto se v ní diváci gólu dočkali, do boleslavské sítě se trefil Martin Janda a Hradečtí odskočili na rozdíl dvou branek. Od začátku třetí třetiny se domácí hnali za vyrovnáním, což se jim i zásluhou gólů Vladislava Houšky z počátku třetiny, a následně i díky gólu Michala Simona, podařilo. Boleslavští navíc měli možnost hrát přesilovou hru, ale svůj tlak v gól nepřetavili. Oproti tomu Hradec oslabení zvládl a navíc poté sám udeřil, Dalibor Ďuriš vrátil Hradci kýžený náskok. Domácí se v závěru zápasu odhodlali ke hře bez brankáře, ale minutu a půl před závěrečnou sirénou pečetil do prázdné brány Samuel Hrabčák a stanovil tak konečné skóre duelu na 5:3 pro hradecký Mountfield.

Ohlasy trenérů po zápase:
Jan Křivohlávek, BK Mladá Boleslav: Utkání pro nás nezačalo úplně ideálně, hned po prvním buly jsme dostali gól. Jsem rád, že to kluky nezaskočilo, začali jsme být aktivnější. Chtěli jsme vyhrát, ale je to přípravné utkání a cením si toho, že jsme dokázali srovnat z 1:3 na 3:3. Měli jsme i šance na to, abychom to utkání otočili a zvrátili na naši stranu, což se ale nakonec nepodařilo. Jsme zklamaní, ale je to jen jeden z přípravných zápasů a musíme jít dál.
Jiří Janoušek ml., Mountfield HK: Bylo to hodně bojovné utkání na těžkém ledě. V zápase byla spousta nepřesností z obou stran. Nakonec jsme byli my ti šťastnější, a to o dvě branky, které jsme dali.

HC Orli Znojmo – Lidingö Vikings HC: 1:1, 1:0, 2:0 (4:1)
6. Sorger (Špaček, Bazala), 39. Ludvík, 49. Favero (Vokurka, Chlubna), 53. Kratochvíl (Molnár) – 16. Källgren (Hamšík).

Úvod zápasu celku švédských Vikingů příliš nevyšel. Hned na úvod byli dva jejich hráči vyloučeni, čímž získali Znojemští značnou výhodu, kterou s návratem prvního provinilce potrestal Richard Sorger, který zúročil řádný důraz na brankovišti. Vyloučení pak byla poměrně častým jevem v tomto duelu. Švédský výběr se prosazoval spíše sporadicky, ale přesto v první třetině zaznamenal úspěch v podobě vyrovnávacího gólu Alexandera Källgrena. Druhá třetina byla velice vyrovnaná, přesto se v ní dočkali branky Znojemští, když se prosadil Jan Ludvík ve vlastním oslabení. Jihomoravský celek pak ve třetí třetině švédskému výběru odskočil góly Tadeáše Del Favera a Jiřího Kratochvíla už na rozdíl tří branek a stanovil tak konečné skóre zápasu – 4:1 pro Znojmo.

Ohlasy trenérů po zápase:
Miroslav Vybíral, HC Orli Znojmo: Jsme rádi, že jsme do turnaje vstoupili vítězně. Tím spíš, že jde o konfrontaci s týmem ze Švédska, která je vždycky velmi dobrá. Soupeř byl skutečně kvalitní. Také jsme rádi, že jsme v přípravě – i když nám na tom až tolik nezáleží – konečně ochutnali vítězství. Klukům patří velké poděkování, za vítězstvím si šli od začátku a hlavně ve druhé třetině předvedli opravdu velký tlak. Paradoxně nepřišly góly tehdy, ale až poté ve třetí části, kdy jsme trošku ustoupili. Závěr jsme zvládli velmi dobře, s výkonem všech hráčů jsem spokojený.
Otakar Vejvoda, Lidingö Vikings HC: Hráli jsme to, co jsme chtěli hrát a co jsme mohli hrát. Chtěli jsme si udržet puk, zbytečně ho neztrácet nebo se ho zbavovat. Myslím, že to kluci dělali. Měli jsme několik dobrý útočných akcí s dobrou rotací hráčů a dobrými střelami obránců. Kluci ze Znojma byli trošku silnější, vyhráli různé osobní souboje před naší bránou. Tahle skutečnost dle mého názoru zápas rozhodla.

HC AZ Havířov 2010 – Mountfield HK: 0:0, 1:1, 0:1 (1:2)
39. Bochnak (Thiel) – 23. Ďuriš (Janda, Kašpar), 57. Kynčl

Třetí a poslední duel prvního hracího dne završil souboj Havířova s hradeckým Mountfieldem. Hradečtí už měli v bruslích druhý zápas během jednoho dne (ten první odehráli od 11:30 s domácí Mladou Boleslaví a zvítězili v něm 5:3). Zápas to byl vyrovnaný, na branky ne příliš štědrý, do poslední minuty šlo doslova o vše. První třetina sice gól nepřinesla, ale hned ve druhé se Hradec zkraje třetiny ujal vedení po přesném zakončení Dalibora Ďuriše, který stál v pravý okamžik u tyče a poslal kotouč gólmanovi za jeho záda. Havířov stihl do konce druhé části hry vyrovnat, když se při protiútoku prosadil Wiktor Bochnak. Už už se zdálo, že by zápas mohl jít do prodloužení, ale Hradečtí se dočkali gólové radosti, když v mezikruží napřáhl Jakub Kynčl a poslal kotouč do branky. AZet sice zkoušel hru bez brankáře, ale v závěru ještě fauloval havířovský Uhlíř, a tak ze závěrečného tlaku nic nebylo. Třetí duel prvního turnajového dne tak skončil vítězstvím Hradce 2:1.

Ohlasy trenérů po zápase:
Jan Daneček, HC AZ Havířov 2010: Viděli jsme bojovné utkání. Myslím si, že to utkání mělo dvě tváře. První polovinu utkání byl soupeř určitě lepší než my, přehrával nás svým pohybem, byl aktivní v napadání. Od poloviny zápasu jsme zlepšili bruslení. Aktivita pak přešla na naší stranu. Z toho také pramenil ten náš gól. Trochu nás mrzí chyba na konci zápasu, ale myslím si, že soupeř šel za tím vítězství více než my. Hradec hrál na turnaji už svůj druhý zápas a v polovině utkání se to projevilo. Už nebyl tak aktivní a agresivní při napadání, ale my jsme toho nedokázali plně využít, pouze jsme vyrovnali. Škoda, že jsme nepřidali další branku. Musím soupeři pogratulovat, že po dvou těžkých utkáních získal na turnaji další body.
Jiří Janoušek ml., Mountfield HK: Zápas jsme odehráli lépe, s daleko větším nasazením, lépe jsme bruslili, ale bohužel jsme se nevyvarovali takovým pasážím, kdy se v uvozovkách zblázníme, a chvíli trvá, než se vrátíme k systému, který chceme hrát. V závěru jsme byli šťastnější a dali jsme ten rozdílový gól.