BK MLADÁ BOLESLAV

Turnaj o pohár primátora ovládl Hradec, Boleslav skončila třetí

10. 8. 2018
Autor: Jaroslav Kindl
M l. B o l. – Juniorský turnaj „O pohár primátora města Mladá Boleslav“ je za námi. Závěrečný třetí hrací den odstartovalo utkání Lidingö - Havířov, v němž švédský celek utrpěl debakl 1:9. Na turnaji tak končí na pátém místě. V úplně posledním zápase si Boleslavští pojistili konečnou třetí příčku před čtvrtým Znojmem jednoznačným výsledkem 7:0. Už ve čtvrtek vybojovali pohár hráči Mountfieldu HK, kteří navíc ani jednou nezaváhali. Na druhém místě se pak umístila juniorka Havířova.

Třetí hrací den – pátek 10. srpna 2018

Lidingö Vikings HC – HC AZ Havířov 2010: 1:9 (0:3, 1:1, 0:5)
36. Humble (Hamšík) – 7. Rewaj (Žídek, Mastič), 14. Bochnak (Grygar, Stodůlka), 16. Rewaj (Uhlíř, Žídek), 25. Stodůlka (Bochnak), 44. Žídek (Mastič), 46. Mastič (Kuluris), 50. Kuluris (Tomeček, Janeček), 52. Byčkov, 57. Janeček (Tomeček)

Havířovští se poprvé prosadili při přesilové hře v 7. minutě poté, co z předbrankového prostoru dorážel Marek Rewaj. Slabou chvilku si ve 13. minutě vybral brankář Lidingö Öhrstedt, jemuž za záda propadlo nahození Wiktora Bochnaka. Po dvou minutách zvyšoval už na 3:0 pro Havířov střelou pod břevno Marek Rewaj. I Švédové si vytvořili solidní šance, všechny ovšem končily na gólmanovi Štipčákovi. Z druhé třetiny byly odehrány čtyři minuty a opět se radoval Havířov. Nenápadnou akci zakončil Daniel Stodůlka. Vikingové se nakonec své branky přece jen dočkali. Ve 35. minutě se z hranice kruhů se povedenou střelou prosadil Otto Humble. Šlo ale o poslední střelecký zápas Lidingö. Na začátku další třetí třetiny Lidingö střídalo gólmany. Trenéři poslali do hry Burmakina, odešel Öhrstedt. Hned ve 44. minutě uvítal nového muže v brankovišti Jan Žídek, který přesně vypálil z úrovně kruhů. Netrvalo dlouho a v přesilovce překonal brankáře ranou pod horní tyč Maxim Mastič - 6:1. Povedenou havířovskou kombinaci zakončil mezi betony Michal Kuluris v 50. minutě. Havířovští se v poslední desetiminutovce radovali ještě dvakrát. Do samostatného úniku se nejprve vyřítil Filip Byčkov a překvapil Burmakina bekhendovým blafákem. Konečný devátý gól AZ dával tři minuty před koncem Michal Janeček.

Ohlasy trenérů po zápase:

Otakar Vejvoda | Lidingö Vikings HC:
„Po první i druhé třetině jsme měli ze zápasu docela pozitivní dojem, bylo to pořád 1:4, pořád jsme byli v kontaktu. Měli jsme trochu smůlu na začátku zápasu, kdy jsme tam měli dva samostatné nájezdy, ale ani jednou jsme z toho nedali gól. Oni víceméně dali ze dvou šancí tři góly. Druhá třetina to samé, ve třetí už bylo vidět, že kluci neměli energii. Hráli pátý zápas za čtyři dny, tak už ani ty mentální síly na konci nebyly.“

Jan Daneček | HC AZ Havířov 2010:
„Byl to náš poslední zápas na turnaji, oba týmy toho měly za ty tři dny na turnaji dost. My jsme proměnili nějaké šance hned v první třetině, po které jsme vedli 3:0, což o zápasu rozhodlo. Potom jsme zkoušeli různé varianty útoku a kluci měli chuť hrát. Švédové nám to dost umožnili, přeci jen mají hráče z mladšího ročníku, takže v těch silovějších věcech jsme je přetlačili. V předchozích zápasech jsme měli problémy v koncovce, dneska nám to vyšlo a vstřelili jsme devět gólů, z naší strany to tak byl pohodový zápas. Myslím si, že Švédové už toho měli plné zuby, konec byl ale zbytečně vyhrocený. Za stavu 6:1 začali hrát do těla a my jsme takový hornický tým, který si to nenechá líbit. Konec byl trochu hektický, což trochu pokazilo dojem z utkání.“

BK Mladá Boleslav - Orli Znojmo: 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)
7. Novák (Sýkora), 8. Moravčík (Závora), 31. Imlauf (Moravčík), 31. Dlask (Vasilev, Zajíček), 40. Dlask (Houška M., Šíma), 44. Kapal (Simon), 51. Schulz (Novák)

Také druhý páteční zápas měl jednoznačný průběh. Domácí otevřeli skóre v 7. minutě zásluhou Petera Nováka. Ten před znojemskou bránou nejprve zkrotil skákající kotouč, a následně ho poslal i za brankáře Kocáka. Po necelé minutě a půl navíc Boleslav odskočila znovu. Závorův chytrý pas zpoza brány rychle zametl Andrej Moravčík. Další gól již během úvodní periody nepadl. Gólový půst trval až do 31. minuty, kdy se Bruslařům povedlo vstřelit další dva slepené góly. Šikovnou tečí nasměroval puk do sítě Václav Imlauf. O 17 vteřin později vyšel blafák Tomáši Dlaskovi. Na sklonku druhé třetiny pak Tomáš Dlask zaokrouhlil stav na 5:0. Bruslaři úspěšně vstoupili také do třetí části. Sraženou střelu Simona doklepl ve 44. minutě za brankovou čáru Lukáš Kapal. Sedmou branku zařídil z mezikruží Michael Schulz. Ačkoliv si místy Boleslav počínala (vlivem vysokého náskoku) ledabyle, Znojmo se gólově neprosadilo. Boleslavští junioři tedy v přímém souboji o třetí místo uspěli.

Ohlasy trenérů po zápase:

Jan Křivohlávek | BK Mladá Boleslav:
„Výsledek je pro nás hodně slibný. Možná jsme v tomhle posledním utkání měli více sil, větší hlad, a hlavně nám tam padaly ty góly, což bylo důležité. Podařilo se nám uhrát třetí místo na turnaji, což bylo před tímto zápasem naším cílem. Jsme rádi, že se nám to splnilo. Byla to především příprava, abychom se podívali na hráče a mohli zapracovat na nedostatcích, které nám to ukázalo.“

Petr Konečný | Orli Znojmo:
„Celý turnaj byl dobře obsazený, pro nás to tady byla spíše zkouška obranné hry. Hráli jsme s extraligovými týmy, takže jsme věděli, že budeme hrát pod tlakem. S výsledkem samozřejmě nejsme spokojeni, ale aspoň se nám ukázaly nějaké slabiny. Další věc je, že teď tvoříme nový tým, to se bude ještě pilovat. V posledním utkání jsme spokojeni s nasazením a s výkonem ve třetí třetině, která se hrála nahoru-dolů. Celkové umístění odpovídá tomu, co jsme čekali.“

Konečné umístění turnaje „O pohár primátora města Mladá Boleslav“

  1. Mountfield HK
  2. HC AZ Havířov 2010
  3. BK Mladá Boleslav
  4. Orli Znojmo
  5. Lidingö Vikings HC

Individuální ocenění

Nejužitečnější hráč: Wiktor Bochnak (HC AZ Havířov 2010)
Nejlepší útočník: Victor Fälth (Lidingö Vikings HC)
Nejlepší gólman: Radek Kocák (Orli Znojmo)

Ocenění hráči turnaje Wiktor Bochnak, Radek Kocák (v pořadí zleva) a Viktor Fälth (první zprava) na závěr zapózovali s Radimem Vrbatou.
Ocenění hráči turnaje Wiktor Bochnak, Radek Kocák (v pořadí zleva) a Viktor Fälth (první zprava) na závěr zapózovali s Radimem Vrbatou.