BK MLADÁ BOLESLAV

Ve finále norimberského turnaje vyzve Boleslav domácího favorita

26. 8. 2018
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Sobotní semifinále se Straubingem bylo hodně divoké, diváci dohromady viděli deset branek. Nakonec se ale mladoboleslavští hokejisté po vítězství 6:4 mohli radovat ze skalpu účastníka nejvyšší německé soutěže a postupu do finále přípravného turnaje. V něm svěřenci Vladimíra Kýhose narazí na norimberské Thomas Sabo Ice Tigers, domácí tým, který si už v pátek s přehledem poradil s vídeňskými Capitals. Úvodní buly je naplánováno na 18:00, tak rozhodně nezapomeňte sledovat naše sociální sítě, kde vás o průběhu utkání budeme informovat.

Boleslav přestřílela Straubing, domácí tým rozdrtil Vídeň

O tom, že souboj se Straubingem bude jako na houpačce, leccos naznačil už samotný začátek zápasu. Hned po čtyřiceti sekundách se do vedení dostali Tygři, okamžitou odpověď ale měl připravenou Pacovský. Ta pravá divočina se odehrála během prostředního dějství. Nejprve německý tým opět odskočil na rozdíl jediné branky, jenže Bruslaři předvedli parádní obrat a ve čtyřiatřicáté minutě vedli 4:2. O slibný náskok však dokázali ještě před druhou sirénou přijít, do kabin se znovu šlo za nerozhodného stavu. Ve třetí třetině už celek z města automobilů zvrátil utkání na svou stranu, brankáře Zatkoffa, vítěze Stanley Cupu z roku 2016, překonali ještě Žejdl s Látalem, naopak Gašper Krošelj už ani jednou neinkasoval.

První semifinále mezi Norimberkem a Vídní, které se konalo už v pátek večer, mělo o poznání jasnější průběh. Domácí do něj vstoupili výborně, když v sedmé minutě využil přesilovku pěti proti třem Acton, na 2:0 nedlouho nato zvýšil Dupuis. To bylo, alespoň co se gólových momentů týče, na poměrně dlouhou dobu vše. Rozhodně se nehrálo v rukavičkách, hlavní sudí během utkání rozdal hned sedmnáct dvouminutových trestů. Zlomit rakouského soka dokázali Ice Tigers až v závěrečném dějství, přidali totiž další tři branky a Niklas Treutle, gólman Norimberku a nejlepší hráč zápasu, udržel čisté konto.

Norimberk má v kádru i dva olympijské medailisty

Ambiciózní celek z Norimberku patří k tomu nejlepšímu, co německá hokejová scéna nabízí, z ligového titulu se ale naposledy radoval před jedenácti lety. Od té doby si bavorský klub prošel několika obtížnými obdobími, kdy se mu nevedlo jak po hokejové, tak po finanční stránce. Letos na podzim tomu bude přesně deset let, co stál před oznámením bankrotu, na pomoc však přispěchala skupina investorů v čele s tamním klenotnictvím Thomas Sabo. Díky této záchraně se mohli Thomas Sabo Ice Tigres znovu koncentrovat výhradně na hokej, zároveň ale byli nuceni skládat mužstvo téměř od základů.

Na prvenství z jara 2007 se sice nepodařilo navázat, v posledních třech letech ale Norimberk znovu pookřál a začal atakovat přední pozice v tabulce. Od sezony 2015/16 až doposud se Ice Tigers pokaždé dokázali probojovat mezi nejlepší čtyřku, nástrahy semifinále ovšem ani jednou nepřekonali. Možnost znovu si zahrát o titul jim dvakrát překazili Grizzlyové z Wolfsburgu, v dubnu tohoto roku byl mezi nejlepší čtyřkou nad jejich síly Eisbären Berlín. Také letos mají Bavořané velmi silný kádr, v jejich dresu budou znovu nastupovat slovenský obránce Milan Jurčina a český útočník Petr Pohl, který v minulosti působil třeba ve Vítkovicích či Karlových Varech.

Hlavní trenér Kevin Gaudet má dále k dispozici hned dva stříbrné medailisty z olympijských her v Pchjongčchangu, velezkušeného kapitána Patricka Reimera a talentovaného Leonharda Pföderla. Další velkou oporu pro hlavního favorita turnaje představuje Niklas Treutle, brankářská jednička německého výběru na posledním světovém šampionátu a zároveň jeden z nejlepších maskovaných mužů dánského turnaje. Asi největší předsezónní posilou bavorského celku se stal Will Acton, třetí nejproduktivnější hráč loňského ročníku DEL, roli nejvýraznější persony plní pětatřicetiletý Tom Gilbert, jenž strávil hned dvanáct sezon v zámořské NHL, kde nastoupil k 672 utkáním.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav