BK MLADÁ BOLESLAV

Přípravné zápasy byly hektické. Dlouho jsme zkoušeli různé formace, říkají trenéři dorostu

7. 9. 2018
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Už v sobotu začíná v novém hracím formátu také Extraliga dorostu, v níž budou působit hokejisté, kteří by podle starého modelu hráli v mladším dorostu. Trenérské duo Jiří Zörkler – Ladislav Kolner ve společném rozhovoru očekává náročnou sezónu, nepříliš pozitivně se pak tváří na novinku, která přinesla prodloužení po každém odehraném zápase bez ohledu na jeho výsledek po třetí třetině.

Lišila se nějak letní příprava dorostu pod vaším vedením?

Jiří Zörkler: Lišila se v podstatě věci tím, že loni jsme měli věkově starší dorost, zatímco letos mladší dorost. Ta posilovna nebyla tak těžká jako v loňském roce, jinak byl ten model ale obdobný.

Přípravné zápasy vám až tak nevycházely. Na druhou stranu, to se ale v přípravě stává, což nemusí tak moc znamenat. Přesto, jak ty zápasy hodnotíte?

Ladislav Kolner: Moc kladně je nehodnotíme. Zaprvé nedopadly výsledkově tak, jak bychom chtěli a za další jsme dávali pořád dohromady sestavu a zkoušeli jsme, jak by si k sobě kluci mohli sednout. Myslím si, že se nám to už podařilo načasovat a že ta sestava bude úspěšná.

V posledním zápase jste porazili PZ Kladno 6:2. Co byste na tomto utkání vyzdvihli za pozitiva? V čem už to bylo lepší oproti těm předchozím, prohraným zápasům?

Jiří Zörkler: Už si to trochu sedlo. Začátek byl docela hektický, jak říká kolega, tak my jsme hrozně dlouho hledali tu pravou sestavu, abychom dali dohromady určité vazby v útocích. To si myslím, že už se posledně podařilo. Co se pozitiva týče, tak se oproti jiným rokům naší první pětce dařily přesilovky. Budeme doufat, že nám to vydrží.

Pokud vám dobře rozumím, měli jste tedy spíše problémy s útočníky než například s obránci nebo brankáři?

Ladislav Kolner: To rozhodně.

Jiří Zörkler: Naším problémem je, že nám góly dává jen jeden útok. A dalším problémem je, že jsme měli problémy s hrou útočníků směrem dozadu při bránění.

Co říkáte na atmosféru v kabině? Je normální, nebo naopak pozitivní, nebo je potřeba, aby si to ještě takříkajíc „sedlo“?

Ladislav Kolner: Ta atmosféra se samozřejmě ještě utvářela. Bylo znát, že přišla spousta nových kluků. Trvalo než se poznali, než jeden poznal, co od druhého může čekat. Potom se to také pročistilo a někoho jsme poslali domů. Jednalo se o hráče, kteří úplně nezapadli. Teď je atmosféra dobrá. Ale to ještě prověří zápasy. Pokud se bude vyhrávat, atmosféra bude dobrá, pokud se bude prohrávat, moc dobrá nebude.

Co říkáte na novou skupinu týmů, s nimiž budete hrát? Pokud se nepletu, jedná se o týmy, se kterými hrál loňský mladší dorost. Vy jste přeci jen na silné soupeře zvyklí z loňského staršího dorostu…

Jiří Zörkler: (smích) Pravda, my jsme na těžké soupeře opravdu zvyklí. Ta skupina je nejvyrovnanější. Myslíme si, že jak v té západní nebo východní skupině jsou vždy dva nebo tři výrazně slabší soupeři, kteří tam budou ztrácet, zatímco v té naší to bude opět vyrovnanější.

Co říkáte na nový herní systém? Extraligy se zredukovaly ze tří na dvě, a tím pádem je jak ve vašem týmu, tak i v juniorce více hráčů. Je to pro vás lepší tím, že si třeba můžete více vybírat, nebo preferujete systém, jaký jsme znali doposud?

Ladislav Kolner: Mně se líbí víc ten systém, který jsme hráli předtím. Zatím v tomto nevidím, žádná pozitiva. Ale až čas ukáže, jestli se jedná o dobrý krok. Jak ale říkám, nějak jsem tento krok nepochopil.

Jiří Zörkler: Já si myslím, že se kolem toho namluvilo už hodně. Až čas nám ukáže, jestli je to pozitivní nebo negativní.

Úplně po všech zápasech se odehraje prodloužení a samostatné nájezdy. I když zápas jeden z týmů vyhraje. Z každého utkání pak bude možné získat čtyři body. Je vám to jedno, nebo to pro vás třeba představuje nějakou komplikaci, na kterou si teprve zvykáte?

Ladislav Kolner: Jedno to určitě není, hraje se totiž o čtyři body, přičemž každý z nich bude mimořádně důležitý. Může se teda chytit šňůra sbírání čtyř, ale na druhou stranu i nula bodů. A to se pak už těžko dohání. Musí se teda i prodloužení a nájezdy hrát na maximum. Pro kluky je to možná dobré v tom, že se naučí hrát pod tlakem i po skončení zápasu, který prohráli nebo vyhráli.

Co říkáte na prvního soupeře, který k vám v sobotu přijede? Dorazí Žďár nad Sázavou.

Jiří Zörkler: Nevíme… Jdeme do neznáma.

Ladislav Kolner: Teď studujeme výsledky jejich přípravných zápasů, ale ze zkušeností víme, že na to se vůbec koukat nedá. Mohli třeba zkoušet hráče, nechat jednu dvě lajny nehrát…Takže podle těch výsledků to vůbec nebudeme hodnotit.

Děkujeme za rozhovor a přejeme úspěšnou sezónu.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav