BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři chtějí potěšit fanoušky domácí výhrou, v cestě jim stojí Sparta

26. 9. 2018
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Z prvních tří duelů vyšli mladoboleslavští hokejisté bez bodu, v tom čtvrtém už ale dokázali zabrat. Vyšlápli si na brněnskou Kometu, šampiona z posledních dvou ročníků, kterou přetlačili až v závěru třetí třetiny, premiérová výhra v novém ročníku tak chutnala velmi sladce. V pátek 28. září přijíždí do města HC Sparta Praha, tedy soupeř, na něhož Bruslaři nestačili v sedmi z posledních osmi vzájemných soubojů. Celek z hlavního města přes léto sáhl k zajímavým krokům, a začíná tak psát novou kapitolu klubové historie. Utkání se odehraje před zraky kamer O2 TV, úvodní vhazování je ve ŠKOENERGO Aréně naplánováno už na 15:00.

Spartě má zpět na výsluní pomoci německá hokejová legenda

Na papíře silný kádr, velké ambice, ale nakonec trápení a jeden z nejhorších výsledků poslední doby. Tak by se dala stručně shrnout minulá sezona v podání Pražanů, kteří poprvé od roku 2012 chyběli ve čtvrtfinále play-off. Přes léto na Spartě došlo k řadě změn, tou vůbec nejvýznamnější se stalo angažování Uweho Kruppa, vítěze Stanley Cupu a člena Síně slávy IIHF, na post hlavního trenéra. „Můj cíl byl, že pokud máme přivést cizince, musí to být kouč s velkým renomé, respektem a zkušenostmi s evropským hokejem. Tohle Uwe splňuje na více než sto procent,“ nechal se na adresu německé legendy slyšet majitel klubu Petr Bříza. Kabinou celku z hlavního města se během okurkové sezony prohnal pořádný průvan, ve Spartě skončilo hned dvanáct hráčů, mezi nimi třeba Sami Aittokallio, Zbyněk Michálek, Michal Řepík nebo velezkušený Jaroslav Hlinka.

Novou brankářskou jedničkou se stal Matěj Machovský, návrat ze zámoří ohlásili Jan Košťálek s Danielem Přibylem. Všichni tři neuspěli ve snaze probojovat se do nejlepší hokejové ligy světa, v domácí soutěži ale budou na očích Miloši Říhovi, a mohou tak naplnit reprezentační potenciál, který v nich rozhodně dřímá. Kromě českých mladíků sáhlo vedení klubu také po zkušených zahraničních hráčích. Slovinec Blaž Gregorc už extraligu velmi dobře zná, působil totiž v Pardubicích a Hradci Králové, důraz a agresivitu by sparťanské hře mělo zajistit kanadské trio ve složení Jeremie Blain, Steven Delisle a Zach Sill. Pražané opět disponují hodně našlapaným kádrem, zkušenost se mísí s dravým mládí. Uwe Krupp ale už zkraje svého působení prohlásil, že jen zvučné jméno místo v sestavě nezaručuje a všichni hráči pod jeho vedením začínají na stejné startovní čáře.

Pražany v úvodu sezony táhnou dvě letní akvizice

Že by léčba Kruppem mohla přinést výsledky, ukázala už příprava. Vždyť Sparta vyhrála turnaje v Hradci Králové a Štýrském Hradci, deseti góly rozstřílela Davos a osmi zase Mnichov. „Hned od prvního tréninku je vidět nasazení a velká chuť. Šatna má charakter a chemie v týmu je skvělá. Věříme, že si pohodu přeneseme i do sezony a posuneme Spartu tam, kam patří,“ prohlásil nový kapitán Petr Vrána. Po pěti odehraných utkáních mají Pražané na svém kontě devět bodů a pohybují se na vrchu tabulky. Velkou zásluhu na tom má zatím výtečně chytající Matěj Machovský, jehož výkony dávají fanouškům naději, že vedení klubu po dlouhé době přivedlo spolehlivou a kvalitní brankářskou jedničku. Famózně si vede taky další posila, obránce Jan Košťálek už stihl do statistik zapsat tři góly a tři asistence, v tabulce produktivity je na tom lépe jen litvínovský František Lukeš. Německý lodivod opravdu dodržel svá předsezónní slova a dává prostor co největšímu počtu hráčů. Potvrdil to i v úterní předehrávce s Hradcem Králové, když na úkor talentovaných mladíků nechal sedět třeba Lukáše Pecha s Miroslavem Formanem. V jaké sestavě přicestují sparťané do města automobilů?

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hanzlík (C), Bernad, Němeček, Pláněk, Dlapa, Kurka, Kotvan – Orsava, Žejdl (A), Klepiš – Pacovský (A), Skalický, Vondrka – Šťastný, Musil, Látal – Pabiška, Najman, Procházka

HC Sparta Praha: Machovský – Piskáček (A), Gregorc, Pavelka, Košťálek, Blain, Kalina, Dvořák – Smejkal, Sill, Černoch – Buchtele, Klimek, Kudrna – Říčka, Vrána (C), Jarůšek – Rousek, Pšenička, Beran

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 28. 9. 2018 15:00

BK Mladá Boleslav 5. kolo HC Sparta Praha
12. místo, 3 body umístění 4. místo, 9 bodů
6:11 skóre 14:8
2:0 (Brno) nejvyšší výhra 4:0 (Hradec Králové)
0:4 (Karlovy Vary) nejvyšší prohra 2:3 (Vítkovice)
1 utkání bez vstřeleného gólu 0
1 utkání bez inkasovaných gólů 1
5,26 % využití přesilových her 14,81 %
1 góly v přesilových hrách 4
1 góly v oslabeních 0
Jakub Klepiš, 3 body nejproduktivnější hráč Jan Košťálek, 6 bodů
Jakub Klepiš, 2 branky nejlepší střelec Richard Jarůšek,
Jan Košťálek, oba 3 branky
9 hráčů, 1 asistence nejlepší nahrávač Jeremie Blain, 4 asistence
Jan Hanzlík, +1 nejlepší hráč v +/- Tomáš Pavelka, +4
Ondřej Dlapa, Martin Látal,
David Šťastný, všichni -3
nejhorší hráč v +/- Matěj Beran, Blaž Gregorc,
Petr Kumstát, všichni -1
Jan Hanzlík, Jakub Klepiš,
Ondřej Dlapa, všichni 4 minuty
nejtrestanější hráč Jeremie Blain,
Jan Piskáček, oba 8 minut
David Němeček,
Martin Pláněk, oba 9 bodů
Radegast index Jan Piskáček 15 bodů
Pavel Kantor 91,89 %
Gašper Krošelj 89,86 %
úspěšnost brankářů Matěj Machovský 95,65 %
Pavel Kantor 2,02
Gašper Krošelj 2,76
průměr inkasovaných gólů na zápas Matěj Machovský 1,56
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav