BK MLADÁ BOLESLAV

Druhé venkovní utkání v řadě, Boleslav vyzve poslední Chomutov

9. 10. 2018
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Po dvou třetinách nedělního duelu v Plzni to s mladoboleslavskými hokejisty nevypadalo špatně, domácí byli napřed jen o jednu trefu. Závěrečná dvacetiminutovka ale patřila indiánům, kteří z vyrovnané bitvy udělali jasnou záležitost a nakonec vyhráli 5:1, Středočechy musela mrzet především hra v oslabení, vždyť soupeř využil hned tři přesilové hry. V pátek 12. října čeká celek z města automobilů druhé venkovní utkání v řadě, tentokráte cestují do Chomutova. Piráti do nového ročníku Tipsport extraligy vstupovali s mírnými obavami, které se ukázaly býti oprávněnými. Svěřenci trenéra Růžičky začali katastrofálně, herně se trápí ve všech ohledech a po osmi odehraných kolech marně vyhlíží premiérový bodový zisk. V Rocknet aréně, kde Bruslaři v rámci minulé sezony zvládli všechna tři utkání, je úvodní vhazování naplánováno na 17:30.

Hlavní úkol Pirátů? Nahradit Michala Vondrku

Na jaře musel Chomutov extraligovou příslušnost zachraňovat až v nepopulárním play-out, které ale, stejně jako Bruslaři, zvládl bez větších nervů. Během letní přestávky Severočechy opustili třeba Michal Poletín či Tomáš Slovák, hostování skončilo dvěma nadějným hráčům, Jiřímu Smejkalovi s Tomášem Dvořákem, do zámoří se vydal Jakub Lauko. Největší ztrátu určitě představoval odchod Michala Vondrky. Pokud vezmeme v potaz utkání základní části, play-off i bojů o umístění, tak zkušený útočník za uplynulé dvě sezony v pirátském dresu posbíral 106 bodů. Vzhledem k tomu, že na dresu nosil kapitánské céčko, byl jasným tahounem jak na ledě, tak i v kabině. Vedení klubu sice zvládlo přivést několik posil, když se ale podíváme na chomutovský kádr, hráč jako Vondrka, který umí sám rozhodovat zápasy, na soupisce prostě není.

Vzhledem k omezeným finančním možnostem si Chomutov nemohl dovolit rozhazovat za drahé posily. Vladimír Růžička před začátkem sezony prohlásil, že chce spoléhat především na defenzivu. Také proto do zadních řad, které překypují tvrdě hrajícími chasníky, přivedl loňského finalistu Bohumila Janka a Davida Šticha, jenž minulou sezonu strávil na Kladně. „Bohouše dobře znám z národního týmu. Je to srdcař a, lidově řečeno, to brousí. S Davidem získáváme podobně důležitého obránce, i on umí přitvrdit hru a být pro soupeře hodně nepříjemný,“ prohlásil bývalý kouč národního týmu. Do útoku získali Piráti Jana Stránského, Adama Dlouhého, Lukáše Vantucha či Pavla Klhůfka, tedy spíše nenápadné hráče na onu potřebnou černou práci do třetí nebo čtvrté lajny. Otazníky visí také nad postem brankáře, Štěpán Lukeš a z Liberce příchozí Aleš Stezka sice patří mezi velmi talentované gólmany, ve svých letech ale nemají potřebné zkušenosti k tomu být plnohodnotnou jedničkou extraligového celku.

Chomutov se trápí, pomoci má bouřlivák Duda

Severočeši si jako hlavní cíl stanovili umístění do desátého místa, nicméně na vyjádřeních Vladimíra Růžičky byly znát jisté obavy, se kterými do sezony vstupoval. Zatím jsou na tom jeho svěřenci prachbídně. Po osmi kolech zůstávají jediným celkem, jenž ještě nezískal ani bod, sráží je především špatné vstupy do zápasů. Vždyť Chomutov vedl pouze v utkání s Plzní, od které nakonec musel skousnout nepříjemný debakl 2:9, a v neděli v Pardubicích. Právě proti Dynamu byla parta okolo nového kapitána Tomici nejblíže prvnímu vítězství, v polovině základní hrací doby totiž vedla 3:1, jenže absolutně nezvládla závěr prostředního dějství a v tom závěrečném už vládli perníkáři. Zvednout Piráty by měli dva zkušení útočníci. Nejprve dorazil Masi Marjamäki, který si během své kariéry zahrál v KHL, finské nejvyšší soutěži a stihl i jeden duel v zámořské NHL. Lodivod Růžička zároveň učinil překvapivý tah a sáhl po Radku Dudovi. „Mám s ním jen dobré zkušenosti. Dokáže hráče kolem sebe zbláznit v tom nejlepším slova smyslu. Věřím, že nás posune,“ prohlásil na adresu známého rebela.

Sestavy z posledního utkání

Piráti Chomutov: Lukeš – Jank, Mrázek, Štich, Knot, Dietz, Valach, Blaha – Sklenář, Růžička (A), Duda – Tomica (C), Huml (A), Marjamäki – Koblasa, Klhůfek, Skokan – Dlouhý, Vantuch, Stránský

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pláněk, Bernad, Hanzlík (C), Říha, Voráček, Kurka – Šťastný, Žejdl (A), Orsava – Procházka, Klepiš, Vondrka – Pacovský (A), Musil, Skalický – Pabiška, Knotek, Kousal

Statistiky

Rocknet aréna | 12. 10. 2018 17:30

Piráti Chomutov 9. kolo BK Mladá Boleslav
14. místo, 0 bodů umístění 12. místo, 9 bodů
14:35 skóre 17:27
- nejvyšší výhra 4:2 (Pardubice)
2:9 (Plzeň) nejvyšší prohra 3:8 (Liberec)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
4,88 % využití přesilových her 14,29 %
2 góly v přesilových hrách 5
1 góly v oslabeních 1
Vladimír Růžička, 6 bodů nejproduktivnější hráč Jakub Klepiš, 8 bodů
Ivan Huml, 4 branky nejlepší střelec Jakub Klepiš, Jakub Orsava,
oba 4 góly
Vladimír Růžička, Lukáš Vantuch
oba 4 asistence
nejlepší nahrávač Jakub Klepiš, Michal Vondrka,
Lukáš Žejdl, všichni 4 asistence
8 hráčů, 0 nejlepší hráč v +/- Lukáš Žejdl, +3
Jakub Sklenář, -7 nejhorší hráč v +/- Martin Látal, Dominik Pacovský,
David Šťastný, Tomáš Knotek,
všichni -4
Dávid Skokan, 22 minut nejtrestanější hráč Jakub Orsava, 29 minut
Bohumil Jank, 30 bodů Radegast index Jan Hanzlík, 17 bodů
Štěpán Lukeš 86,90 %
Aleš Stezka 79,10 %
úspěšnost brankářů Gašper Krošelj 88,46 %
Pavel Kantor 86,21 %
Štěpán Lukeš 3,81
Aleš Stezka 5,00
průměr inkasovaných gólů na zápas Gašper Krošelj 3,07
Pavel Kantor 3,72