BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři opevňují domácí kurník. Přijedou olomoučtí Kohouti

13. 10. 2018
Autor: Jaroslav Kindl
M l. B o l. – Není čas lamentovat nad nepodařenými výpravami na hřiště soupeřů. Už v neděli 12. října od 16:00 nastoupí Bruslaři proti Olomouci ve ŠKOENERGO Aréně. Kohouti se zatím pohybují ve středu tabulky a již tradičně se prezentují bruslivým hokejem s vyladěnou obranou. Boleslav v předchozích dvou kolech neuspěla. Na druhou stranu - poslední dvě představení na vlastním ledě byla vítězná. Přijďte Bruslaře popohnat k další domácí výhře!

Olomouc mírně obměnila jádro, pokračuje Irgl

U loňských extraligových čtvrtfinalistů si zakládají na soudržnosti. Když už něco měnit, tak s citem. Není divu - tým bez hvězdných jmen hrál loni klidný střed tabulky. Kádr Kohoutů během léta opustili dva pamětníci extraligového postupu. Jakub Herman zamířil za novou výzvou do Zlína, Roman Rác do Vsetína. Ofenzivní řady oslabil také odchod Jana Eberleho, jehož si vyhlédla Plzeň. Kariéru ukončil náhradní gólman Martin Falter. Na nové smlouvě se nedomluvil defenzivní veterán Lukáš Galvas. V letošní sezóně tak z klanu Galvasů zůstal jen syn Jakub.

Loňské hostování velezkušeného útočníka Zbyňka Irgla proměnila Olomouc v přestup. Pro bojovný herní styl si Kohouti do útoku vyhlédli Petra Koloucha z Vítkovic. Po nevýrazné sezóně v Chomutově se chopil hanácké příležitosti forvard Vojtěch Tomeček a obranu vyztužil ze Sparty příchozí Jan Švrček. Jasnou brankářskou jedničku Branislava Konráda kryje od letošní sezóny navrátivší se odchovanec Jan Lukáš, který předloni oblékal dres Mladé Boleslavi. Z loňské sezóny si boleslavští fanoušci vybaví i Lukáše Nahodila. Třicetiletý útočník doplatil (navzdory slibnému začátku sezóny) na silnou konkurenci v týmu mistrovské Komety.

Začíná post-Venerova éra

Zbyněk Irgl

Trenér Zdeněk Venera vedl Olomouc od jejího návratu do nejvyšší soutěže. Po třech letech se ale rozhodl své působení u Hanáků neprodloužit. Vedení bylo s jeho prací spokojeno, což potvrdil jednatel klubu a nový hlavní trenér Jan Tomajko: „Nějak zvlášť odlišné to nebude. Hráči se nezměnili a my chceme vlastně jen navázat na to, co jsme tady se Zdeňkem (Venerou) začali. Chceme vytvořit jakousi nadstavbu. Určitě budeme vycházet z toho, že musíme důsledně bránit, protože těch gólů mnoho nedáváme.“ Trenérskou dvojici doplnil jako asistent Zdeněk Moták. Cíl klubu pro letošní sezónu? V Olomouci pomýšlí podle generálního manažera Erika Fürsta minimálně na předkolo play-off.

Co se týče umístění, Olomouc okupuje po devíti kolech 8. pozici. Těžký los jí na začátek přidělil prakticky celou extraligovou špičku. Za zmínku stojí působivý výkon z minulého kola, kdy Kohouti odolali Plzni. Olomoucká Mora své soupeře zasypává vysokým počtem střel. V soutěži jí v této disciplíně patří dokonce první příčka. S celkovou úspěšností střelby už to ale tak slavné není. Zvedá ji alespoň Zbyněk Irgl (na snímku), kterého úvod sezóny zastihl ve slušné střelecké formě. Bývalý reprezentant má na kontě už 7 gólů, více zatím nastřílel jen liberecký Michal Bulíř.

I letos stráží olomoucké brankoviště Slovák Branislav Konrád. Neotřesitelná jistota Kohoutů patří s úspěšností zásahů nad 94 % mezi nejlepší extraligové gólmany. Herně vyrostl v posledních letech obětavý bek David Škůrek. Bodově vyšel začátek sezóny obránci Jiřímu Ondruškovi, jenž v devíti utkáních nastřádal 5 kanadských bodů. Kapitánské céčko zůstalo Martinu Vyrůbalíkovi.

Vzájemná historie

Udělejme si ještě krátký výlet do extraligové minulosti. Celkově odehrála Mladá Boleslav s Olomoucí 16 extraligových duelů. Bruslaři mají s kolegou z postupové baráže pozitivní bilanci. se z vítězství radoval Bruslařský klub, odcházeli šťastnější Hanáci. Loni si obě mužstva spravedlivě rozdělila jednu tříbodovou a jednu dvoubodovou výhru v prodloužení.

Hokejově začínal v Mladé Boleslavi zadák Jan Jaroměřský. Jednu sezónu strávil ve městě aut brankář Jan Lukáš a v rámci krátkého hostování zde působil centr Lukáš Nahodil.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav:
Krošelj (28. Kantor) – Pláněk, Bernad, Hanzlík, J. Říha, T. Voráček, Kurka, Kotvan – Orsava, Žejdl, Šťastný – Vondrka (C), Klepiš, Pacovský – Skalický, P. Musil, Martin Procházka – Látal, Najman, Pabiška

HC Olomouc:
Konrád – Vyrůbalík (C), Škůrek, Ondrušek, J. Galvas, Jaroměřský, Švrček, Dujsík – Ostřížek, J. Knotek, V. Tomeček – Burian, Kolouch, Irgl – Strapáč, Nahodil, Skladaný – Laš, Holec, Jergl


Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 14. 10. 2018 16:00


BK Mladá Boleslav



10. kolo

HC Olomouc
12. místo, 9 bodů umístění 8. místo, 14 bodů
19:30 skóre 20:20
4:2 (Pardubice) nejvyšší výhra 4:1 (Karlovy Vary)
3:8 (Liberec) nejvyšší prohra 1:4 (Hradec Králové)
1 utkání bez vstřeleného gólu 0
1 utkání bez inkasovaných gólů 1
14.29 % využití přesilových her 6.67 %
6 góly v přesilových hrách 2
2 góly v oslabeních 1
Jakub Klepiš, 8 bodů nejproduktivnější hráč Zbyněk Irgl, 7 bodů
Jakub Orsava, 5 branek nejlepší střelec Zbyněk Irgl, 7 branek
Jakub Klepiš, Michal Vondrka, Lukáš Žejdl, všichni 4 asistence nejlepší nahrávač Petr Kolouch, Jiří Ondrušek,
oba 4 asistence
Jan Hanzlík, Lukáš Žejdl, oba +3 nejlepší hráč v +/- Zbyněk Irgl, +6
Tomáš Knotek, Martin Látal,
David Šťastný, Dominik Pacovský
všichni -4
nejhorší hráč v +/- František Skladaný
-2
Jakub Orsava, 31 minut nejtrestanější hráč Jan Švrček, 14 minut
Jan Hanzlík, 21 bodů Radegast index David Škůrek, 29 bodů
Gašper Krošelj 88,10 %
Pavel Kantor 86,36 %
úspěšnost brankářů Branislav Konrád 94,19 %
Jan Lukáš 87,88 %
Gašper Krošelj 3,16
Pavel Kantor 3,38
průměr inkasovaných gólů na zápas Branislav Konrád 1,42
Jan Lukáš 3.93
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav