BK MLADÁ BOLESLAV

Sérii nelichotivých výsledků se Boleslav pokusí zastavit ve Zlíně

16. 10. 2018
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - První utkání pod novým trenérským triem mladoboleslavští hokejisté nezvládli. Snaha jim proti Olomouci rozhodně upřít nešla, ovšem s jednou vstřelenou brankou se vyhrává opravdu málokdy. „Nejvíce chceme zapracovat na nasazení, bruslení a také agresivitě," prohlásil hlavní kouč Miloslav Hořava, který měl v týdnu spolu s Radimem Rulíkem a Pavlem Paterou už o poznání větší klid a čas na práci s mužstvem. V pátek 19. října čeká Bruslaře souboj s tabulkovým sousedem, aktuálně jedenáctí PSG Berani Zlín jsou napřed pouze o tři body, hned první vzájemné střetnutí těchto dvou celků v novém ročníku Tipsport extraligy tak bude důležité. Na Stadionu Luďka Čajky vše vypukne v 17:30.

Zlín v létě přišel o řadu klíčových hráčů

Před startem minulého ročníku je kdekdo odepisoval, Berani ale prokázali týmového ducha a zvládli postoupit do předkola play-off, kde ovšem po čtyřech vyrovnaných zápasech podlehli Olomouci. Léto bylo pro ševce opět těžké. Po rozvázání spolupráce s firmou Aukro se znovu hledal nový generální partner, jímž se nakonec stala společnost PSG. Trable měli žluto-modří také se skládáním kádru. Pověsit brusle na hřebík se rozhodl veterán a kapitán Ondřej Veselý, spolu s ofenzivními tahouny Robertsem Bukartsem a Davidem Šťastným ze Zlína zmizelo hned dvaaosmdesát kanadských bodů z uplynulé sezony. Produktivní lotyšský reprezentant vyslyšel nabídku třineckých Ocelářů, pětadvacetiletý rodák z Přerova kývl Mladé Boleslavi, kde se ovšem trápí a na první zápis do statistik zatím čeká. Možná ještě větší ránu pro Berany představoval odchod Libora Kašíka. Dlouhodobě spolehlivá brankářská jednička a jednoznačně nejužitečnější hráč týmu v posledních letech rozšířil českou kolonii v Amuru Chabarovsk.

Náhradu mezi tři tyče našlo vedení klubu v Jakubu Sedláčkovi. „Do Zlína se velmi těším, neboť se vracím po delší době. Pro mě je teď důležité hodně chytat a pomoci rodnému klubu k účasti v play-off,“ nechal se slyšet osmadvacetiletý gólman, jenž má za sebou i působení v KHL. Defenziva dlouhodobě patří k hlavním přednostem ševců, obranné řady tak žádnou novou tvář nepřivítaly, naopak na odchody klíčových útočníků museli žluto-modří zareagovat. Ze zámořského dobrodružství se vrátil talentovaný Nicolas Werbik (který ovšem aktuálně odchází na měsíc do prvoligové Jihlavy), o střílení branek by se měl starat Michal Poletín a svými výkony ve WSM Lize si o pozornost řekl Jakub Šlahař. Navázat na své krajany se ve Zlíně pokusí lotyšský křídelník Edgars Kulda, hodně si pak vedení klubu slibuje od Jakuba Hermana z Olomouce. „Pro nás to byla logická volba. Víme, jaké má kvality a v zápasech s námi se prosazoval střelecky. Jedná se o velmi konstruktivního útočníka a věřím, že zapadne do skladby mužstva,“ prohlásil trenér Robert Svoboda.

Vůbec nejčerstvějším přírůstkem v řadách Zlína je zkušený matador z Jihlavy Tomáš Čachotský, který přichází výměnou právě za již zmíněného Werbika. „S Jihlavou máme zásluhou jednatele Bedřicha Ščerbana velmi dobré vztahy. Jsme rádi, že došlo k dohodě ohledně měsíčního hostování," řekl zlínský manažer Jiří Šolc. „Tomáš je velmi zkušený hokejista, který nám může zvýšit produktivitu. Skvěle tvoří hru, je úspěšný v koncovce a skvěle charakterově zapadne do kabiny.“

Čachotský letos nastoupil za Jihlavu do 14 utkání (5+7). „Možnost, která se naskytla, jsem vzal a jsem za ni rád. Budu hrát těžké zápasy a můžu se vrátit s větší energií,“ citují Čachotského klubové stránky Dukly.

Berany táhnou letní akvizice, stále chybí zraněný Okál

„Klub je nyní ve skvělé kondici, rozpočet máme zhruba srovnatelný s loňskem. Znovu budeme spoléhat na odchovance, naším cílem je zahrát si vyřazovací boje," řekl před startem sezony generální manažer Martin Hosták. Výsledkově to od hráčů PSG zatím není úplně ono, po deseti kolech mají na svém kontě pouze čtyři vítězství a v tabulce se drží jen o místo před rovněž se trápícími Bruslaři. Podepsat se na tom mohl i fakt, že Zlínu v úvodních kolech kvůli zranění chyběli Antonín Honejsek se Zdeňkem Okálem. Zatímco první jmenovaný už se dal do kupy a hned při svém prvním startu zaznamenal dva góly a dvě asistence, jeho kolega zůstává na marodce i nadále. Na druhou stranu se zdá, že vedení klubu mělo čich na správné hráče, hned tři z nich si totiž zatím počínají nad očekávání a táhnou produktivitu Beranů. Edgars Kulda už stihl posbírat sedm bodů, Jakubové Šlahař s Hermanem pak dokonce devět. V neděli svěřenci trenéra Svobody padli na ledě posledního Chomutova, a nenavázali tak na drtivá vítězství nad Spartou a Pardubicemi. Dokáže Boleslav na Stadionu Luďka Čajky zabrat?

Sestavy z posledního utkání

PSG Berani Zlín: J. Sedláček – Řezníček, Freibergs, Gazda, Žižka (C), Valenta, Nosek (A), Ferenc – Ondráček, Fořt, Kubiš (A) – Šlahař, Honejsek, Herman – Kulda, Fryšara, Poletín – Popelka, P. Sedláček, Karafiát

BK Mladá Boleslav: Kantor – Voráček, Říha, Kotvan, Pláněk, Hanzlík (A), Kurka, Bernad – Orsava, Žejdl, Klepiš (A) – Pacovský, Knotek, Vondrka (C) – Šťastný, Musil, Látal – Pabiška, Skalický, Procházka

Statistiky

Stadion Luďka Čajky | 19. 10. 2018 17:30

PSG Berani Zlín 11. kolo BK Mladá Boleslav
11. místo, 12 bodů umístění 12. místo, 9 bodů
28:31 skóre 20:32
6:1 (Pardubice)
nejvyšší výhra 4:2 (Pardubice)
2:7 (Liberec)
nejvyšší prohra 3:8 (Liberec)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
16,22 % využití přesilových her 13,33 %
6 góly v přesilových hrách 6
2 góly v oslabeních 2
Jakub Herman, Jakub Šlahař,
oba 9 bodů
nejproduktivnější hráč Jakub Klepiš, 8 bodů
Jakub Herman, Tomáš Fořt,
Jakub Šlahař, všichni 4 branky
nejlepší střelec Jakub Orsava, 5 branek
Jakub Herman, Jakub Šlahař,
Ralfs Freibergs, všichni 5 asistencí
nejlepší nahrávač Jakub Klepiš, Michal Vondrka,
Lukáš Žejdl, všichni 4 asistence
Jakub Šlahař, +5 nejlepší hráč v +/- Jan Hanzlík, +4
Michal Poletín, -8 nejhorší hráč v +/- Tomáš Knotek, Dominik Pacovský,
oba -5
Ralfs Freibergs, 22 minut nejtrestanější hráč Jakub Orsava, 31 minut
Dalibor Řezníček, 21 bodů Radegast index Jan Hanzlík, 24 bodů
Jakub Sedláček 89,53 % úspěšnost brankářů Gašper Krošelj 88,10 %
Pavel Kantor 87,21 %
Jakub Sedláček 2,90 průměr inkasovaných gólů na zápas Pavel Kantor 3,01
Gašper Krošelj 3,16
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav