BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři nutně potřebují bodovat. Zaberou proti prvnímu Mountfieldu?

19. 10. 2018
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Série porážek mladoboleslavských hokejistů se po pátku natáhla už na čtyři zápasy. Proti zlínským Beranům svěřenci Miloslava Hořavy neustále dotahovali a i když závěr díky dvěma slepeným trefám pořádně zdramatizovali, nakonec padli poměrem 3:5. Situace už začíná být vážná, Středočeši se propadli až na předposlední třináctou pozici, ztráta na střed tabulky stále roste. V neděli 21. října se celek z města automobilů představí na domácím ledě, kde přivítá Mountfield HK. Východočeši do sezony vstupovali s o poznání skromnějšími ambicemi než v minulých letech, zatím ale překonávají vlastní očekávání a drží první příčku. Začínáme už v 16:00, tak přijďte Bruslaře podpořit!

Mountfield během léta výrazně obměnil kádr

Dalo by se říci, že po jarní účasti v semifinále skončila v Hradci jedna éra, tým totiž opustila řada dlouholetých opor. Ukončit kariéru se rozhodl Jaroslav Bednář, nový sportovní manažer Východočechů, odchod oznámili také Rudolf Červený, Andris Džerinš, Blaž Gregorc, Bedřich Köhler, Jiří Šímánek či René Vydarený. Ke změně došlo i na trenérském postu, odvolaného Václava Sýkoru nahradil Tomáš Martinec, který s vedením klubu podepsal hned pětiletou smlouvu. „Tomáš si odkroutil pět roků na pozici asistenta, pracoval pod Peterem Draisaitlem, Vladimírem Kýhosem i Václavem Sýkorou. Myslíme si, že za tu dobu nabyl poměrně dost zkušeností. Dlouholetý kontrakt souvisí s naší vizí omlazování kádru,“ řekl prezident klubu Miroslav Schön. Po očekávaném odchodu Patrika Rybára do zámoří musel celek zpod Bílé věže intenzivně řešit situaci v brankovišti a nakonec sáhl po Brandonu Maxwellovi.

„Sháněli jsme gólmana, který bude ztotožněn s myšlenkou, že budeme chtít dát větší prostor Jardovi Pavelkovi, jelikož si o to svými výkony řekl. Po Brandonovi chceme, aby zapadl do týmu a zároveň pomáhal Jardovi,“ nechal se slyšet generální manažer Aleš Kmoníček. Stále velmi zkušené obranné řady doplnili z Třince příchozí Tomáš Linhart, Sébastien Piché, který v uplynulých sezonách hájil barvy rakouského Lince a několikrát atakoval hranici padesáti bodů, a důrazný Richard Nedomlel. Ofenzivu Mountfieldu posílili hned tři zahraniční hráči, Slováci Juraj Bezúch s Matejem Paulovičem a Lotyš Maris Bičevskis. Příslib do budoucna určitě dřímá v Matěji Chalupovi, osvědčenou kvalitu naopak představují prověření Daniel Rákos s Tomášem Vincourem. „Tomáš je zkušený útočník, navíc projevil obrovský zájem u nás hrát. Jsme také rádi, že se nám o kousek zvedl výškový a váhový průměr mužstva,“ prohlásil Aleš Kmoníček.

Začátek ve velkém stylu, Hradec překvapivě vede tabulku

Na předsezónní tiskové konferenci byla jasně prezentována nová vize Východočechů – postupně budovat tým, který na medaile dosáhne v dalších letech. Asi málokdo tedy čekal, že po jedenácti odehraných kolech bude právě Mountfield vévodit extraligovému pelotonu. Svěřenci trenéra Martince sice vstoupili do nového ročníku prohrou na Spartě, poté ale předvedli fantastickou šňůru sedmi vítězství v řadě. Jejich hlavní přednost dle očekávání spočívá v pevné defenzivě, celek zpod Bílé věže zatím inkasoval nejméně branek ze všech čtrnácti účastníků naší nejvyšší hokejové soutěže, k čemuž značnou měrou přispívají i oba spolehlivě chytající gólmani. Roli hlavního tahouna zatím plní Petr Zámorský, nejčastěji bodující hráč týmu a zároveň nejproduktivnější obránce celé soutěže, který si hlasitě říká o pozvánku do národního týmu. Poslední dvě venkovní utkání parta okolo kapitána Koukala nezvládla, když padla v Litvínově a v Plzni. Bruslaři tak musí doufat, že dokážou tuto sérii lídra tabulky natáhnout a vrátí se na vítěznou vlnu.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Kantor - Hanzlík, Kurka, Kotvan, Bernad, Voráček, Pláněk, Dlapa - Orsava, Žejdl, Klepiš - Pacovský, Knotek, Vondrka (C) - Pabiška, Musil, Látal - Šťastný, Skalický, Procházka

Mountfield HK: Maxwell – Zámorský, Linhart, Cibulskis, Graňák (A), F. Pavlík, Rosandić, Nedomlel – Paulovič, Koukal (C), Rákos (A) – Vincour, Cingel, R. Pavlík – Chalupa, Bičevskis, Dragoun – Vopelka, Kukumberg, Bezúch

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 21. 10. 2018 16:00

BK Mladá Boleslav 12. kolo Mountfield HK
13. místo, 9 bodů umístění 1. místo, 26 bodů
23:37 skóre 30:20
4:2 (Pardubice) nejvyšší výhra 4:1 (Vítkovice, Olomouc)
3:8 (Liberec) nejvyšší prohra 0:4 (Sparta)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 1
14,58 % využití přesilových her 15,38 %
7 góly v přesilových hrách 8
2 góly v oslabeních 1
Jakub Klepiš, 9 bodů nejproduktivnější hráč Petr Zámorský, 11 bodů
Jakub Klepiš, Jakub Orsava,
oba 5 branek
nejlepší střelec Tomáš Vincour, 5 branek
Jakub Klepiš, Michal Vondrka,
Lukáš Žejdl, všichni 4 asistence
nejlepší nahrávač Petr Zámorský, 7 asistencí
Jan Hanzlík, +4 nejlepší hráč v +/- Filip Pavlík, +6
Dominik Pacovský, -6 nejhorší hráč v +/- Radek Pilař, Oskars Cibulskis,
Dominik Graňák, všichni -2
Jakub Orsava, 31 minut nejtrestanější hráč Petr Koukal, 18 minut
Jan Hanzlík, 26 bodů Radegast index Filip Pavlík, 26 minut
Gašper Krošelj 88,10 %
Pavel Kantor 85,98 %
úspěšnost brankářů Brandon Maxwell 94,17 %
Jaroslav Pavelka 92,63 %
Gašper Krošelj 3,16
Pavel Kantor 3,24
průměr inkasovaných gólů na zápas Brandon Maxwell 1,47
Jaroslav Pavelka 1,75
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav