BK MLADÁ BOLESLAV

Šéf B týmu Milan Ficek: Přísně dodržujeme pravidlo, aby za nás hráli jen Boleslaváci

19. 11. 2018
Autor: Michal Konvalina
M l. B o l. - Prostřednictvím našeho webu zprostředkováváme mimo jiné i zpravodajství z vybraných zápasů B týmu Bruslařského klubu. Ten přesto zůstává trochu v ústraní oproti extraligovému mužstvu nebo mládeži. Proto přinášíme rozhovor s vedoucím, trenérem a stále i hráčem boleslavského B týmu Milanem Fickem starším, který poodkryl příběh týmu, jenž už několik let působí v krajské soutěži.

Pane trenére, funguje boleslavský B tým jako oficiální rezerva extraligového mužstva?

Nejsme oficiální rezervou áčka BK Mladá Boleslav mužstva, protože hrajeme pouze krajskou soutěž. Tato soutěž je až čtvrtá v republice. Podle pravidel Českého svazu ledního hokeje bychom mohli být rezervou áčka, kdybychom hráli o soutěž výš, tedy druhou ligu. To by s sebou ale neslo diametrálně větší finanční náklady. Ve stávající soutěži se náklady na jednu sezonu pohybují okolo 300 tisíc. Kdybychom hráli druhou ligu, tak už cestujeme po celé republice, museli bychom řešit hráčské smlouvy, materiální vybavení, atd. Náklady jsou potom už miliónové. Áčko má navázanou spolupráci s kluby v 1. a ve 2. lize. Pro ně to má samozřejmě především sportovní význam, neboť tyto kluby hrají kvalitnější soutěže.

Máte tedy podporu od klubu?

Ano, máme. Dostáváme od A týmu dresy. Máme možnost odkupu použité výstroje.

Kdy B tým odstartoval svoji činnost?

17. února 2006.

Za jakých okolností vznikal?

V roce 2006 vznikla myšlenka obnovit béčko v rámci BK Mladá Boleslav. V té době hrálo mnoho hráčů, kteří prošli mladoboleslavským A týmem v okolních městech (Benátky, Poděbrady, Jičín, atd.). Většina už měla rodiny a syny hrající v žákovských kategoriích Bruslařského klubu. Tito hráči chtěli ještě hrát hokej ve svazem řízené soutěži, ale nechtěli už dojíždět. Ať už kvůli rodinám, obrovské časové zátěži nebo jiným důvodům. Tito hráči se spojili a založili samostatný právní subjekt a přihlásili ho za velké pomoci Luďka Bukače mladšího do krajské soutěže ve Středočeském kraji. Důvod byl jasný – samostatné, průhledné a oddělené financování od stávajícího právního subjektu Bruslařský klub Mladá Boleslav, který od roku 2002 sdružuje hokejovou mládež od přípravky až po juniory.

Jak dlouho u týmu působíte vy osobně?

Od jeho založení.

S jakým cílem jste tým zakládali?

Cílem je umožnit hráčům, kteří mají hokej rádi, ale z výkonnostních či jiných důvodů nemají na vrcholovou úroveň, hrát soutěž organizovanou ČSLH. Přísně dodržujeme pravidlo, že v týmu hrají pouze odchovanci nebo hráči, kteří dlouhodobě působili v mladoboleslavském hokeji.

Jaké role u týmu mimo trénování zastáváte?

Kromě spolu trénování s Martinem Rudzanem a Janem Vidnerem u B týmu působím v obou spolcích na pozici předsedy.

Jaké máte s týmem plány do budoucna, kam byste se chtěli posouvat?

Každou sezonu máme cíl hrát play-off, a kdyby to šlo, tak samozřejmě vyhrát naši soutěž. Máme spoustu kvalitních a šikovných mladých hráčů. Sport děláme po práci, po škole ve volném čase. I přes to se všichni snažíme o profesionální nasazení. Jednak kvůli divákům a fanouškům, ale i proto, že si vážíme podpory města Mladá Boleslav a našeho A týmu.

Jak často se scházíte na tréninky?

Třikrát týdně. V pondělí, úterý a ve čtvrtek mezi sedmou a osmou hodinou večerní.

Vy osobně se ještě aktivně zapojujete do tréninků?

Ano, samozřejmě. Krom toho, že některé tréninky osobně vedu, tak když má na starosti trénink kondiční trenér Jan Vidner, který vede kondiční tréninky i pro A tým, beru na sebe výstroj a jdu se také „zapotit.“

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav