BK MLADÁ BOLESLAV

Jiří Zörkler: Proč nemít cíl připojit se k mužstvům do play-off?

4. 12. 2018
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. – Mladí Bruslaři z kategorie dorostu zakončili osmnáctikolovou základní část ELIOD extraligy dorostu na sedmém místě s 29 body na svém kontu. Po posledním zápase, ve kterém zvítězili těsně 1:0 nad Jihlavou, sousedem v tabulce, se k mikrofonu postavil trenér Jiří Zörkler, aby dosavadní působení svých svěřenců zhodnotil. Je spokojený s přístupem hráčů a hráčky a v porovnání s obavami, které panovaly při startu soutěže, nyní usiluje o jednoznačnou metu.

Pane trenére, dorostencům právě skončila základní část. Jak ji vidíte? Povedla se, nepovedla se?

Podle mě se povedla, respektive náš výkon se zlepšoval. Přátelské zápasy před sezonou nás nezastihly v úplně dobré formě, víceméně jsme tenkrát šli od porážky k porážce, takže jsme měli ze začátku soutěže obavy. Ale v průběhu celé základní části jsme se zvedali a naše výkony šly zápas od zápasu nahoru. Takže s tím, jak jsme základní část zakončili, jsme spokojeni. Ukončili jsme ji nakonec dvěma výhrami, což je dobré.

Na začátku soutěže jste nejprve vyhráli, pak ale přišel mírný propad a následovala celkem slibná série. Během ní jste dokonce útočili na pozice zajišťující účast v té lepší nadstavbové skupině. Jaké to bylo z tohoto pohledu?

My jsme první zápas hráli se Žďárem nad Sázavou, který je v naší skupině nejslabší, a který jsme vysoko vyhráli. Potom nemyslím, že by přišel pokles. My jsme prohráli spoustu zápasů až v samé jeho koncovce. Vzpomenu si například na Kometě, kde jsme vedli a pak jsme dostali vyrovnávací gól pět minut před koncem, vítězný gól dala Kometa pár vteřin před koncem a v prodloužení získal soupeř bod navíc také pár vteřin před koncem. Nám na začátku takové zápasy utíkaly z nezkušenosti, unikaly nám ty koncovky. Ale kdybychom ty konce zvládali, tak bychom těch bodů měli více a byli bychom v té nadstavbě play-off skupiny.

Mnoho lidí si pravděpodobně není vědomo, jak funguje nynější systém soutěže a jak soutěž bude dále probíhat. Tedy, co vás nyní čeká?

Jelikož jsme měli na začátku obavy z toho, jak to bude vypadat, tak jsme šli opravdu zápas od zápasu a žádné postupové cíle jsme nesledovali ani co kdo bude hrát výše. Soustředili jsme se pouze sami na sebe, sbírali jsme bod po bodíku, abychom se urvali ode dna tabulky, což se nám povedlo. Teď se bude pokračovat tak, že bychom měli hrát čtyřkolově v rámci spodní části skupiny Střed a první z této skupiny by se měl připojit k té horní skupině týmů pro play-off.

Pohledem na aktuální tabulku tu spodní část vedly Jihlava, soupeř na poslední zápas základní části, a také Havlíčkův Brod. Před tímto zápasem jste na oba ztráceli pět bodů, a nyní jste se dotáhli na rozdíl jediného bodu k Jihlavě a na dva body vůči Brodu. Lze situaci chápat, že je budete chtít přeskočit?

Zmínil jste konkrétně Jihlavu, která v začátku soutěže získávala body v té nástavbě prodloužení či v penaltách. Kdyby toho nebylo, měla by právě Jihlava méně bodů. Je to vidět v tabulce. My jsme to nyní téměř srovnali a samozřejmě budeme pokračovat v práci. V tvrdé práci, kterou jsme nastolili, a že jsme se na ně dotáhli, je jedině dobře. V tuto chvíli, proč nemít cíl takový, pokusit se v této skupině skončit první a ještě se pokusit připojit k mužstvům do play-off? To je jednoznačně náš cíl.

K tomu by rozhodně mohli přispět hráči, kteří nám hokejově rostou před očima, že?

Mužstvo je složené tak, že má každý hráč svoji roli a je pro mužstvo velice důležitý. Není to tak, že by tu byli dva až tři hráči, kteří by dokázali opakovaně rozhodovat zápasy po sobě a ostatní by k tomu jenom přihlíželi. Všichni musí tvrdě pracovat. Pak jsou tu samozřejmě hráči, kteří ten gól dají snáz než ostatní, ale od toho tam jsou a právě ti by ty góly měli dávat. V rozhodujících zápasech je zaplaťpánbůh také dají.

Máme-li zmínit nějakou individualitu, v dorostu máte v tuto sezónu jednu nepřehlédnutelnou, avšak na ledě jsme ji proti Jihlavě neviděli a chyběla na několik zápasů i dříve. Jak se Tereza Mazancová vyrovnává s tím, že hraje se samými chlapy?

Tereza je bezesporu jedna z největších talentů českého ženského hokeje. Je velice snaživá, ale myslím si, že čím jsou ostatní hráči starší, tím více se začíná projevovat síla, kterou ti kluci prostě mají. Tereza to proto bude mít čím dál tím těžší, ale ona sama o své místo v kádru bojuje, výborně trénuje, takže my s ní i nadále počítáme. V poslední době byla na soustředění reprezentace do 18 let, z které se měla vrátit a zapojit se, ale pak ji ještě povolali na soustředění a zápasy reprezentace žen dospělých. Takže místo jednoho týdne tam strávila čtrnáct dní. Vrátila se až potom, týden tady s námi byla, ale nedostala takový ice-time, který by nyní asi potřebovala. Takže jsme pro ni tentokrát zvolili vzít ji na zápas s dorostem "B", kde bude mít ten ice-time podstatně větší.

Mohla v tom hrát roli i únava z reprezentačního drilu?

To je také možné, ale nyní nemáme žádnou velkou marodku a hráči jsou zdraví. Máme tedy hráčů hodně, takže momentálně spíše volíme podle aktuální formy.

Sledujete juniory? Máte signály, že by si trenéři někoho z dorostu vzali na zkoušku?

Juniory samozřejmě sleduji a je velká škoda, že nepostoupili do skupiny zaručující play-off. Drželi jsme jim palce a v jednu chvíli to vypadalo velice nadějně. Nicméně, stalo se, je to tak, jak to je. Vzít někoho na zkoušku je otázka tak měsíce. Do této chvíle jsme to ani neřešili, protože juniorka hrála o postup, my jsme hráli o to, abychom se vyhnuli nějakým těm nejspodnějším příčkám, aby nám nehrozil sestup. Takže jsme do ani jednoho z obou mužstev takovýmto způsobem nezasahovali a nechali jsme ty mužstva žít si svým životem.

Přesto, všiml jsem si, že do utkání s Jihlavou zasáhl jeden hráč z žáků. Začínáte tedy pozvolna dávat příležitost mladším hráčům?

Tento zápas hrál Patrik Král, předešlý týden hrál i Vojta Hradec. Tady šlo spíše o to, že nemáme až tolik koncových hráčů. A jak Patrik, tak Vojta dávají v osmé třídě spoustu gólů. Tak jsme ty kluky chtěli využít a zkusit, zda se gólově prosadí i v dorostu. Musím říct, že oba dva si vedli velice dobře. Patrik dával gól v Budějovicích, Vojta hrál také parádně. Ale v osmičce jsou také další šikovní hráči, se kterými počítáme, a minimálně se budeme snažit je do mužstva už zabudovávat.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav