BK MLADÁ BOLESLAV

První zápas roku 2019 se blíží, Boleslav zajíždí do Liberce

4. 1. 2019
Autor: Vojtěch Tůma, Lukáš Chuchválek
M l. B o l. - Na úvod roku 2019 jedou Bruslaři na horký led Bílých Tygrů Liberec, kde se odehraje 32. kolo Tipsport extraligy. Pro Boleslav bude tento zápas pikantní hned ze dvou důvodů. Jedná se o derby a také o třetí venkovní zápas po sobě, z předešlých si přivezli jednu výhru a jednu prohru. Hráči jsou však nabuzeni a hodlají odčinit předešlý nezdar z 6. kola. Zápas se bude konat v liberecké Home Credit Areně v sobotu 5. ledna 2019 od 14:00.

Bílým Tygrům se doma daří a bojuje s Třincem o první místo

Jako dobře namazaný stroj prosvištěl domácí celek nadcházejícího zápasu prosincovými duely se svými soupeři. Ze sedmi odehraných utkání jich šest vyhrál, jediná Plzeň na Tygry dokázala najít recept. Naposledy svěřenci Filipa Pešána porazili 4:2 Zlín na jejich ledě a zajistili si třetí výhru v řadě. Dle trenéra Pešána zdobí jeho tým trpělivá a organizovaná hra v celém průběhu zápasu, kdy se nevzdává, ani když je z jeho pohledu průběh problematický. Úspěšné působení z posledních kol podtrhuje skutečnost, že se Bílým Tygrům daří dělat ze své domácí Home Credit Areny nedobytnou tvrz, v níž vyhráli pokaždé po 13. kole na konci října, kdy se jim nepovedlo prodloužení se Spartou. Ostatní týmy dobývaly liberecký led od té doby marně, jediný Hradec Králové vybojoval alespoň bod po prodloužení.

Od posledního vzájemného zápasu s Boleslaví opustil Bílé Tygry pouze ofenzivní fantom z minulé play-off Dominik Lakatoš, jenž byl poslán na hostování do Zlína do konce sezóny. Místo něj přišel téhož dne 16. listopadu navrátilec z ruského Chabarovsku Tomáš Fillipi, jenž do posledního vzájemného zápasu s Boleslaví stihl zasáhnout. O pět dnů později tým posílil další útočník Michal Birner, jenž se také vrátil ze svého zahraničního angažmá, které měl pro změnu ve švýcarském Fribourgu. „S takovým hráčem získáváme další kvalitu v útočných řadách a nedocenitelné zkušenosti z mezinárodního hokeje,“ pochvaloval si Birnerův příchod trenér Pešán. Jinak kádr libereckého celku zůstává stabilní a k žádným dalším změnám nedošlo. Pozor si však boleslavská obrana bude muset dát zejména na Marka Kvapila, který vede kanadské bodování Severočechů s 15 góly a 26 asistencemi a je, co se týče produktivity, v této sezóně rozdílovým hráčem. Hodně o sobě dává vědět i ex-boleslavský Radan Lenc, který je v bodování hned na druhém místě s 11 góly a 12 asistencemi.

Pro Bruslaře jsou zápasy s Libercem nejen derby, ale také potíž, neboť se jim proti nim dlouhodobě nedaří a na jejich ledě naposledy zvítězili v listopadu roku 2010, tedy před více než osmi lety. V tuto chvíli i vzhledem k dosavadním libereckým úspěchům ve své hale a minulé porážce v Liberci v poměru 8:3 bude pro Boleslav vstup na liberecký led vstupem do jámy nikoliv lvové, ale tygří. Bruslaře však nabudily poslední domácí vzájemný duel, ve kterém zvítězili 5:2, a prosincové výsledkové zmrtvýchvstání. Obránce David Bernad, jenž hodnotil zápas minulého kola, je přesvědčen, že Bruslaři tentokrát budou mít šanci nadcházejícímu soupeři doma vystavit stopku a burcoval: „Bude to vyhrocené jak na ledě, tak v hledišti. Musíme počítat s tím, že to bude řež, ale chceme ji vyhrát jako každý jiný zápas.“ Zároveň varoval před jejich nebezpečným útokem, který považuje za perfektní, avšak když do zápasu půjdou naplno, věří, že ho zvládnou, chce-li si splnit přání, o kterém mluvil v rozhovoru. „Dáme tomu ne 100, ale 105 %, a zkusíme to vše překlopit v náš prospěch.“ Hnát je k tomu bude i podpora fanoušků, která je doprovází na každý zápas na libereckém ledě ve velkém počtu. I oni do takových zápasů dávají svých 105 %.

Sestavy z posledního utkání

Bílí Tygři Liberec: Will – Derner, Stříteský, Šmíd (A), Hanousek, Ševc, Doherty, Havlín – Lenc, Hudáček, Valský – Kvapil, Filippi, Birner – Krenželok, Jelínek (C), Ordoš – Vlach, Redenbach, Zachar

BK Mladá Boleslav: Kantor – Kotvan, Pláněk, Bernad (A), Němeček, Dlapa, Hrdinka, Kurka – Vondrka (C), Knotek, Skalický – Pabiška, Žejdl, Šťastný (A) – Pacovský, Musil, Látal – Flynn, Najman, Kousal

Statistiky

Home Credit Arena | 5. 1. 2019 14:00

Bílí Tygři Liberec 32. kolo BK Mladá Boleslav
2. místo, 58 bodů umístění 9. místo, 46 bodů
104:80 skóre 73:74
8:3 (Mladá Boleslav) nejvyšší výhra 5:2 (Liberec, Litvínov)
3:7 (Plzeň) nejvyšší prohra 3:8 (Liberec)
2 utkání bez vstřeleného gólu 4
3 utkání bez inkasovaných gólů 3
25 % využití přesilových her 15,60 %
34 góly v přesilových hrách 22
2 góly v oslabeních 3
Marek Kvapil, 41 bodů nejproduktivnější hráč Michal Vondrka, 25 bodů
Marek Kvapil, 15 branek nejlepší střelec Michal Vondrka, 13 branek
Marek Kvapil, 26 asistencí nejlepší nahrávač Jakub Klepiš, 13 asistencí
Martin Ševc, +10 nejlepší hráč v +/- Oldrich Kotvan, +7
Tyler Redenbach, -5 nejhorší hráč v +/- Tomáš Knotek, -6
Martin Ševc, 50 minut nejtrestanější hráč David Němeček, 51 minut
Lukáš Derner,
Taylor Doherty, oba 64 bodů
Radegast index Martin Pláněk, 55 bodů
Roman Will 91,15 %
Marek Schwarz 90,43 %
úspěšnost brankářů Pavel Kantor 91,37 %
Gašper Krošelj 91,24 %
Roman Wil 2,56
Marek Schwarz 2,71
průměr inkasovaných gólů na zápas Pavel Kantor 2,20
Gašper Krošelj 2,21

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav