BK MLADÁ BOLESLAV

V pátek znovu venku. Přibrzdí Boleslav rozjetou Plzeň?

9. 1. 2019
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Souboj s posledními Pardubicemi sice mladoboleslavští hokejisté zvládli, ovšem na hubené vítězství poměrem 1:0 se pořádně nadřeli. Z tříbodového zisku se nakonec mohli radovat hlavně díky střelecké nemohoucnosti Dynama ve třetí třetině a spolehlivému výkonu Gašpera Krošelje, jenž se mezi tři tyče vrátil po několikazápasové pauze. Nyní mají svěřenci trenéra Hořavy před sebou další dvě utkání na venkovních kluzištích, v pátek 11. ledna je přivítá Plzeň. Západočeši začínají naplno prokazovat sílu svého kádru, Bruslaři s nimi navíc ztratili obě vzájemná utkání v této sezoně, přičemž dali jen jednu branku. Jak si povedou tentokráte? V Home Monitoring Aréně vše vypukne v 17:30.

Plzeň zažehnala střeleckou krizi a pronikla do elitní šestky

Až nečekaně dlouho se silné plzeňské mužstvo pohybovalo ve spodních patrech tabulky, za což mohlo především trápení v ofenzivní činnosti. Škoda se, i přes silný a vyrovnaně poskládaný útok, na branky hodně nadřela. Zlom přišel na začátku prosince v derby proti Karlovým Varům, které indiáni ovládli poměrem 6:3. Od té doby svěřenci trenéra Čiháka nastoupili k sedmi ligovým utkáním, přičemž pětkrát zvítězili, nestačili akorát na Kometu a Vítkovice, a navíc se prosadili hned dvaatřicetkrát. Najednou Západočeši disponují třetí nejlepší ofenzivou v celé soutěži, vícekrát se trefili pouze hráči Liberce a již zmíněného Brna. Zároveň se ale mohou spolehnout také na obrannou hru, méně branek inkasoval jen vedoucí Třinec, a také na talentovaného Dominika Frodla, který mezi brankáři patří k absolutní špičce, a zažívá tak velmi povedenou premiérovou sezonu v Tipsport extralize.

Pod zlepšenými plzeňskými výkony je výrazným písmem podepsán také Jan Kovář. Zkušený centr se po dlouholetém a velmi úspěšném působení v ruském Magnitogorsku vydal zkusit hokejové štěstí do zámoří, kde ovšem neuspěl, v New Yorku i v Bostonu nedostal pořádnou šanci a v NHL neodehrál ani jedno utkání. Po návratu do Evropy se o něj zajímaly kluby ze všech předních evropských soutěží, osmadvacetiletý rodák z Písku se rozhodl pomoci právě indiánům. Původně měl na západě Čech strávit jen měsíc, nakonec se ale s vedením klubu dohodl na prodloužení spolupráce do konce tohoto ročníku. „Měli jsme nabídky z top klubů KHL. Honza návrat do Ruska nevylučuje, ovšem až od další sezony. Po boji o NHL chce být trochu v klidu, ty tři měsíce pro něj byly náročné hlavně po psychické stránce,“ řekl Kovářův agent Vladimír Vůjtek mladší.

Také příchod takto zkušeného hráče Škodu pochopitelně nakopl k lepším výsledkům. Kovář, jenž v devíti zápasech nastřádal pět branek a šest asistencí, nastupuje ve středu prvního útoku, vedle něj se navíc do fantastické formy rozehrál Milan Gulaš, se čtyřiatřiceti body třetí nejproduktivnější muž extraligy. Třiatřicetiletý útočník si vede skvěle i v Lize mistrů, navíc figuruje v tříčlenné nominaci na ocenění pro nejužitečnějšího hráče této soutěže. I díky němu se Plzeň, nejúspěšnější z českých účastníků, prokousala až mezi nejlepší čtyřku. Základní skupinu zvládla bez porážky, poté rozstřílela italské Bolzano a díky zvládnutým samostatným nájezdům přešla i přes Skellefteu. Hořkost porážky poznala družina kouče Čiháka až v prvním semifinálovém klání, na půdě švédské Frölundy padla 3:6, a v odvetě ji tak čeká velice těžký úkol.

Sestavy z posledního utkání

HC Škoda Plzeň: Frodl – Pulpán, Čerešňák, Allen, Jones, Vráblík, Kaňák – Indrák (A), Kovář (A), Gulaš (C) – Němec, Kracík, Kratěna – Straka, Kodýtek, Eberle – Kantner, Preisinger, D. Kindl

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Němeček (A), Bernad, Hrdinka, Pláněk, Dlapa, Kurka – Vondrka (C), Knotek, Skalický – Pabiška, Žejdl, Šťastný – Flynn, Musil, Látal – Grim, Najman (A), Kousal

Statistiky

Home Monitoring Aréna | 11. 1. 2019 17:30

HC Škoda Plzeň 34. kolo BK Mladá Boleslav
6. místo, 53 bodů umístění 8. místo, 49 bodů
97:67 skóre 75:78
11:1 (Pardubice) nejvyšší výhra 5:2 (Liberec, Litvínov)
1:4 (Třinec) nejvyšší prohra 3:8 (Liberec)
1 utkání bez vstřeleného gólu 4
2 utkání bez inkasovaných gólů 4
18,25 % využití přesilových her 15,75 %
25 góly v přesilových hrách 23
3 góly v oslabeních 3
Milan Gulaš, 34 bodů nejproduktivnější hráč Michal Vondrka, 25 bodů
Milan Gulaš, 15 branek nejlepší střelec Michal Vondrka, 13 branek
Milan Gulaš, 19 asistencí nejlepší nahrávač Jakub Klepiš, 12 asistencí
Jakub Kindl, +13 nejlepší hráč v +/- Oldrich Kotvan, +7
Lukáš Kaňák, -9 nejhorší hráč v +/- Tomáš Knotek, -8
Conor Allen, 86 minut nejtrestanější hráč David Němeček, 51 minut
Peter Čerešňák, 68 bodů Radegast index Martin Pláněk, 59 bodů
Dominik Frodl 93,21 %
Dmitrij Milčakov 90,83 %
úspěšnost brankářů Gašper Krošelj 91,59 %
Pavel Kantor 90,58 %
Dominik Frodl 1,74
Dmitrij Milčakov 2,55
průměr inkasovaných gólů na zápas Gašper Krošelj 2,11
Pavel Kantor 2,36
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav