BK MLADÁ BOLESLAV

Radim Vrbata: Důležitá je názorová shoda. Proto jsem do toho šel

9. 1. 2019
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Změna na pozicích ve sportovním úseku Bruslařského klubu možná nejednoho překvapila, po přečtení následujícího rozhovor s novým sportovním ředitelem Radimem Vrbatou ale dojdete k názoru, že smysl má. Jakým rozhodovacím procesem si Radim Vrbata prošel? Co ho nakonec přesvědčilo a na co se plánuje v nejbližší době zaměřit?

Radime, po svém návratu do Čech jste hlásal, že si chcete od hokeje odpočinout, a že jediný, kdo vás dostane na zimák, je váš syn. Tohle prohlášení ale nakonec vzalo celkem rychle za své…

Trvalo mi to nějaký třičtvrtě rok. Myslel jsem, že to období bude delší, minimálně jednu celou sezonu. Ale pak se rozpoutaly různé diskuse, s Honzou Plachým jsme si prakticky ve všem názorově sedli. A protože další sezonu je z hlediska kádru potřeba připravovat už někdy od ledna, domluvili jsme se, že do toho půjdu už teď.

Co přesně vás tedy přesvědčilo?

Jak říkám, promluvy s Honzou Plachým. Nejdřív tam opravdu byla touha dát si od hokeje oraz, ale díky nejstaršímu synovi jsem nakonec stejně na zimáku skoro denně. Začal jsem se rozhlížet kolem sebe, lidé si se mnou začali o zdejší situaci povídat… A když jsme se pak právě začali bavit i s Honzou, co a jak by šlo udělat, všechno se to zhouplo tímhle směrem.

Před několika lety jste byl spolumajitelem klubu. Na to řeč nepřišla?

Vůbec. Tohle vůbec nebylo téma. Tehdy jsem měl jen jedno dítě, teď mám tři, z toho dvě jsou ještě opravdu malé a je s nimi poměrně dost práce. I proto na to vlastně budeme dva – já a Martin Vejvoda. Zatím mi to bylo tak trochu ušito na míru, abych se mohl věnovat i rodině.

Přechod z ledu do kanceláře bývá mnohdy hodně složitý. Jak tímhle směrem hledíte vy?

Kancelář prý už mám, ale ještě jsem v ní nebyl. (smích) Není to to nejdůležitější. S Honzou Plachým jsme zatím domluvení na tom, že se pokusím stanovit nějakou sportovní filosofii klubu – od mládeže po A tým.

Sportovní ředitel – to je v klubu zatím pozice zcela nová. Už víte, co přesně bude obsahovat a jak si práci rozdělíte právě s Martinem Vejvodou?

Předpokládám, že v kanceláři bude právě hlavně on. (smích) Ne, zatím je ještě strašně brzy. Finální slovo padlo teprve v pondělí večer. Dneska je středa. Je před námi ještě spousta debat. Něco si musíme s Martinem vyjasnit sami, komunikovat budu samozřejmě s Honzou Tůmou a taky trenéry.

Na co se vrhnete jako první?

Jak už jsem naznačil, je leden, začíná se tvořit kádr na novou sezonu. Některým hráčům končí smlouvy, taky se už porozhlížíme jinde… Je to o jednání s agenty, hráči samotnými, samozřejmě trenéry. Nemůžeme zapomínat ani na finanční stránku celé věci.

Máte v plánu zasahovat i do mládeže? Martin Vejvoda byl až doposud sportovním manažerem právě mládeže. Plánujete to všechno „zabalit do jednoho balíčku“?

Přesně tak. Byla to jedna z mých podmínek. Že se nebudu zabývat jen A týmem. Mládež je strašně důležitá součást celého toho soukolí. Ekonomicky je mnohem levnější vychovat si vlastní hráče. Navíc to zvyšuje prestiž klubu a v neposlední řadě – každý klub chce hráče, který za něj vypustí duši. A to je mnohem pravděpodobnější u někoho, kdo tu vyrostl. Ohledně mládeže máme něco rozjednaného, nechci teď být konkrétnější, ale pevně doufám, že to dopadne, a že se v tomhle směru pohneme vpřed.

V současnosti jste jeden z trenérů 4. třídy, kde působí i váš syn. Předpokládám, že tahle funkce vám zůstane?

Jasně. U 4. třídy zůstávám.

Asi není žádným velkým tajemstvím, že jste byl už několikrát na ledě i s A týmem. Plánujete pokračovat i v tomhle?

Zrovna jsme se o tom bavili s trenéry. Rozhodně jim nechci do ničeho fušovat, ale Miloš (Miloslav Hořava, pozn. red.) mě několikrát požádal, jestli bych s nimi nešel kvůli nějakým konkrétním věcem. Tak jsem šel. A když bude potřeba jít znovu, tak samozřejmě půjdu. Abych to doplnil – i právě tohle trenérské trio mě přesvědčilo, abych do toho šel. Když se s nimi bavím o hokeji, jak ho vidí a jak ho vnímají, tak je to naprosto totožné s mými názory.

V kabině už jste byl oficiálně představen. Co jste hráčům řekl?

Víceméně to, co tady teď říkám vám. A že se pro ně teď rozhodně nic nemění. Cílem zůstává play-off, minimálně předkolo.

Poslední otázka – na soupisku se neplánujete nechat dopsat?

(smích) Ne, to určitě ne. Jedině pro nějaký zápas veteránů.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav