BK MLADÁ BOLESLAV

Po dvou zápasech zase doma. Bruslaři vyzvou neoblíbenou Olomouc

17. 1. 2019
Autor: Michal Konvalina
M l. B o l. - Do nového kalendářního roku vstoupili mladoboleslavští hokejisté porážkou na ledě neoblíbeného soka z Liberce. Od té doby se jim ale povedlo vyhrát už tři zápasy v řadě. Bruslaři postupně zdolali Pardubice, v prodloužení uspěli v Plzni a naposledy přehráli venku i chomutovské Piráty. Nyní se po téměř dvoutýdenní pauze opět představí doma. V pátek 18. ledna vyzvou Olomouc, které mají co vracet. Hanáci vyhráli oba předchozí vzájemné zápasy, vždycky o jediný gól. Úvodní buly pátečního duelu bude vhozeno tradičně v 17:30.

Olomouc hledá ztracenou formu, prohrála čtyřikrát v řadě

Minulý rok zakončili pěti prohrami a ani po Silvestru se jim příliš nedaří. Olomoučtí mají v lednu úplně opačnou bilanci než Boleslav. Mora v prvním utkání roku 2019 vyloupila litvínovský stadion po výhře 4:1, od té doby ale prohrála už čtyřikrát v řadě. Vybojovala sice alespoň bod na ledě Komety (3:4 po nájezdech), potom však prohrála v Liberci 1:5 a ztratila i oba domácí duely. V nich proti Spartě a Plzni navíc vyšla gólově naprázdno (0:3 a 0:4).

„Když nevstřelíte branku, tak nemůžete počítat ani s bodovým ziskem. Musíme se vrátit k našemu poctivému hokeji,“ prohlásil olomoucký trenér Zdeněk Moták po domácím nezdaru s Plzní.

Onen „poctivý hokej“, který Olomouc praktikuje, bývá označován za „betonářský“. V probíhající sezoně však Mora drží druhou příčku v průměru střel na zápas. Na branku soupeře vyšle podle statistik průměrně téměř 32 střel, v tomto ohledu je v celé extralize aktivnější jen hradecký Mountfield. Hanáci také kladou důraz na fyzickou stránku hry, v kolonce hitů jsou třetí za Vítkovicemi a Litvínovem.

Bruslaři nemají s neoblíbeným sokem a momentálně tabulkovým sousedem dobrou bilanci. V kalendářním roce 2018 zvládli Hanáci vyhrát všechny čtyři vzájemné duely a Boleslavi dovolili sebrat jen jediný bod. V prvním vzájemném duelu v tohoto extraligového ročníku vyhrála Olomouc jak první zápas v Boleslavi (2:1), tak i na svém ledě (3:2). Naposledy Bruslařský klub porazil Kohouty 21. listopadu 2017, kdy se ve ŠKOENERGO Aréně domácí radovali po výhře 4:3 v prodloužení.

Zápasem ve ŠKOENERGO Aréně začíná Kohoutům čtyřzápasová série utkání na hřištích soupeřů. Po Bruslařích změří síly ještě s Pardubicemi, Vítkovicemi a Zlínem, než se 27. ledna zase představí na domácím ledě.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Němeček, Bernad, Hrdinka, Pláněk, Dlapa, Kurka – Vondrka, Klepiš, Skalický – Pabiška, Žejdl, Šťastný – Najman, P. Musil, Látal – Flynn, T. Knotek, P. Kousal

HC Olomouc: Lukáš – Jaroměřský, Staněk, Ondrušek, J. Galvas, Švrček, Rutar, Vyrůbalík – Ostřížek, J. Knotek, Jergl – Burian, Strapáč, Irgl – Holec, Kolouch, V. Tomeček – Laš, Skladaný, Mráz

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 18. 1. 2019 17:30

BK Mladá Boleslav 36. kolo HC Olomouc
7. místo, 54 bodů umístění 8. místo, 51 bodů
83:83 skóre 80:96
5:2 (Liberec, Litvínov) nejvyšší výhra 4:1 (Karlovy Vary, Pardubice, Litvínov)
3:8 (Liberec) nejvyšší prohra 0:5 (Karlovy Vary)
4 utkání bez vstřeleného gólu 5
4 utkání bez inkasovaných gólů 1
15,33 % využití přesilových her 16,79 %
23 góly v přesilových hrách 22
3 góly v oslabeních 3
Michal Vondrka, 26 bodů nejproduktivnější hráč Zbyněk Irgl, 20 bodů
Michal Vondrka, 13 branek nejlepší střelec Zbyněk Irgl, 14 branek
Jakub Klepiš, Michal Vondrka, oba 13 asistencí nejlepší nahrávač Jan Knotek, David Ostřížek, Jakub Galvas, všichni 10 asistencí
Oldrich Kotvan, +7 nejlepší hráč v +/- Zbyněk Irgl, +8
Tomáš Knotek, -9 nejhorší hráč v +/- František Skladaný, -13
David Němeček, 55 minut nejtrestanější hráč Jiří Ondrušek, 48 minut
Martin Pláněk, 62 bodů Radegast index Jan Jaroměřský, 78 bodů
Gašper Krošelj 91,57 %
Pavel Kantor 90,58 %
úspěšnost brankářů Branislav Konrád 91,83 %
Jan Lukáš 89,66 %
Gašper Krošelj 2,14
Pavel Kantor 2,36
průměr inkasovaných gólů na zápas Branislav Konrád 2,23
Jan Lukáš 3,04