BK MLADÁ BOLESLAV

Vrchol sezóny se blíží. Jaké jsou šance dorostu a v čem vidí progres trenér Jiří Zörkler?

10. 2. 2019
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Reprezentační přestávka platí i pro mládežnické kategorie, nejenom pro A-tým. Mladoboleslavský dorost nyní ladí formu před rozhodující částí sezóny, ve které stále bojuje o pozice, které by mu zajistily postup do vyřazovacích bojů play-off. V rozhovoru s trenérem Jiřím Zörklerem se mimo jiné dočtete hodnocení průběhu nadstavby, čím si tým od začátku sezóny prošel, jaká jsou očekávání a nálada v týmu, o tahounech týmů nebo i to, jak si hráči mladoboleslavského dorostu vedli ve výběru Středočeského kraje, kterému trenér Jiří Zörkler šéfuje a který se letos umístil na skvělém třetím místě.

Pane trenére, sezóna vrcholí, šance boleslavského dorostu na play-off jsou stále vysoké. Jak hodnotíte dosavadní průběh nadstavby?

Máte pravdu. V naší skupině ztrácíme na první místo, které zaručuje postup do play-off, jeden bod. Potom ještě ze všech tří skupin, odkud postoupí vítězové, postoupí ještě jeden tým z druhého místa, a bude to ten s největším počtem bodů. A my o tyhle pozice samozřejmě bojujeme. Musím říct, že po takovém rozpačitém začátku, kdy se sezóna nevyvíjela dobře, se nám podařilo mužstvo doplnit o dva klíčové hráče a šlo to nahoru.

Mužstvo se skládá z pracovitých a charakterních kluků a kluci se nechali přesvědčit, že nejenom tréninkem, ale i přístupem se můžeme dopracovat nějakého výsledku. A touhle cestou jdeme od začátku sezóny, a proto ta výkonnost šla hodně nahoru a my jsme schopný s mužstvem, se kterým jsme si na začátku sezóny strachovali, že budeme hrát o sestup, bojovat o pozice play-off.

Jak už jste sám řekl, jen jedno mužstvo postoupí do play-off. Jakou cítíte od mužstva chuť se tam dostat?

Kluci mají chuť velkou, neustále o tom mluví a jak jsem řekl, tak ten progres a stoupající výkonnost, je tam vidět. Snad nikdy jsem u mužstva takovou neměl a je to dáno tou prací, jsou to chytří a charakterní kluci a nechali se přesvědčit, že jedině tvrdou prací se můžeme posunout. Každý trénink se skládá nejenom z hodiny ledu, ale ještě půl až tři čtvrtě hodiny suché přípravy, buď v tělocvičně, nebo v posilovně a hodně to prokládáme takovou zábavnou formou. Po tréninku se věnujeme výklusu a protažení a všechno děláme týmově. Kluci si na tu práci zvykli a myslím, že je to baví a díky tomu jsme zaznamenali takový progres.

Největšími rivaly ve skupině jsou Havlíčkův Brod a Jihlava. Budou zápasy s nimi ty nejdůležitější, které vás čekají?

To bezpochyby. My jsme teď Havlíčkův Brod porazili, ztráceli jsme na ně 5 bodů, vyhráli jsme u nich v základní hrací době i v prodloužení. Udělali jsme 4 body, takže teď jsme za nimi o bod, ale na nás se zase zezadu tlačí Jihlava, takže jsme tam tři mužstva, která hrají o play-off. Trochu se teď bojím, že nás bude brzdit chřipková epidemie, protože od minulé středy postupně kluci polehávají. Do Havlíčkova Brodu jsme chtěli odjíždět s osmnácti hráči v poli, ale odjížděli jsme s patnácti, protože více hráčů jsme neměli, všechno polehalo. Takže já doufám, že nás ta chřipková epidemie moc nepřibrzdí. My jsme teď oba poslední zápasy odehráli perfektně, kluci makali a dřeli přesně tak, jak se má play-off hrát.

V dorostu už kluci pomalu nahlížejí do dospěláckého hokeje… Jak velký skok to je a jaká je třeba šance dostat se i do A-týmu?

V tom dorostu už je to přechod z žákovského hokeje. Dorostenecký hokej se přeci jen blíží tomu dospěláckému hokeji. Vždy je to ale hlavně o hlavě. Buď jsou ti hráči tím pohlcení a krom školy tomu dávají všechno, a pak se to daří, nebo ne. A v tomhle směru je to v tom mužstvu v pořádku. Já v tom týmu vidím kluky, kteří když na sobě budou dál takhle poctivě pracovat a budou k tomu mít takový přístup jako doteď, tak věřím, že se někdo z nich do toho A-týmu dostane.

Kanadské bodování týmu vede Oskar Haas, který nasbíral už 55 bodů (30+25) a v době natáčení rozhovoru byl společně s Jakubem Kosem z Brna nejproduktivnějším hráčem extraligy. Co na to říkáte?

Jak už jsem zmínil, neměli jsme žádnou velkou osobnost v mužstvu, ale byl tam Oskar Haas, který uměl dát góly, ale byla u něj horší ta obranná činnost. Ale i on pochopil, že se dneska hokej nedá hrát jen dopředu a střílet góly, ale že je nutný bránit a hrát pro tým. A on si to v hlavě srovnal a dneska je osobností týmu. A řekli si tím také o pozornost reprezentačních trenérů. Na jednom reprezentačním srazu už byl, sehrál zápas proti Slovensku. Na tento víkend byl znovu pozván na reprezentační sraz, měl odcestovat s týmem do Finska, ale bohužel chytil neštovice a místo ve Finsku leží doma v posteli. Ale věřím, že pokud bude takhle pracovat i dál, tak ho to stejně jednou nemine.

Přejděme teď k Mistrovství republiky krajů, kde se Středočeský kraj, složený také z hráčů BK Mladá Boleslav, umístil na skvělé třetí příčce.

Mistrovství republiky krajů je parádní akce, pro kluky téhle věkové kategorie. Za prvé už tam jsou nejlepší hráči z krajů z celé republiky, takže ten turnaj má vysokou úroveň a kluci už jsou pod drobnohledem reprezentačních trenérů, a také agentů, kteří se tam jezdí dívat. Takže mají možnost se maličko předvést.

My jsme na turnaji dosáhli perfektního výsledku – ze všech 14 krajů republiky jsme skončili třetí. Ale byli jsme herně hodnocení možná jako nejlepší mužstvo turnaje. Možná jsme tam trochu doplatili na systém, ale třetí místo je i tak parádní. Mužstvo bylo prakticky složeno z hráčů Kladna a Mladé Boleslavi a naši hráči se neztratili. V útoku hrál výborně Matěj Gardoň a Jakub Hruška a obrana v podstatě stála na hráčích BK Mladá Boleslav, kde to byl Boris Žabka, Jakub Hrouda, Tomáš Moravec a Vojta Vochvest. Zbytek obrany byl doplněný hráči Kladna.

Vy sám tento výběr koučujete. Kolikátou sezónu?

Co se týče těchto krajských výběrů, tak je vedu už pátou sezónu a toto byl asi nejlepší manšaft, jaký jsem měl k dispozici. A to říkám i přesto, že už jedno třetí místo máme, ale tady jsme byli herně opravdu nejlepší.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav