BK MLADÁ BOLESLAV

Souboj o šesté místo, Bruslaři přivítají brněnskou Kometu

12. 2. 2019
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Poslední reprezentační přestávka je u konce, konec základní části se naopak rychle blíží. Mladoboleslavští hokejisté se díky zlepšeným výkonům vyhoupli na sedmé místo tabulky a vzhledem k tomu, že jedenáctý Zlín na ně ztrácí už deset bodů, mohou pomalu začít pokukovat po návratu do vyřazovacích bojů. Ale nic nezakřikněme, ještě stále je před svěřenci Miloslava Hořavy deset těžkých zápasů. Tento týden se Bruslaři představí jen na domácím ledě, ve středu 13. prosince hostí brněnskou Kometu, v pátek pražskou Spartu a v neděli je čeká derby s Libercem. V nejdůležitější fázi sezony budou hráči potřebovat vaši podporu, proto určitě neváhejte a dorazte do ŠKOENERGO Arény! Souboj s úřadujícím mistrem se odehraje před zraky kamer České televize, úvodní buly je tedy naplánováno už na 17:20.

Kometa sáhla před blížícím se play-off k dalším změnám

Ze základní části zbývá odehrát ještě deset kol a svěřenci Libora Zábranského momentálně hájí šesté místo, ovšem v případě, že středeční utkání skončí tříbodovým vítězstvím Mladé Boleslavi, o něj mohou přijít. Také v předchozích dvou ročnících se Brno po dvaapadesáti utkáních umístilo na hranici přímého postupu do vyřazovací fáze a účasti v předkole, jenže v play-off pak předvádělo neuvěřitelně kompaktní hokej, na který nikdo ze soupeřů nedokázal najít recept. Tentokráte je situace trochu jiná. Kometu táhne především nejproduktivnější ofenzivní trio celé extraligy ve složení Peter Mueller, Petr Holík a Martin Zaťovič. Zbytek týmu, především pak útoku, co se bodového přísunu, pokulhává. Znovu velmi platným hráčem by v rozhodující fázi sezony měl být velezkušený Martin Erat, který si zatím drží průměr bodu na zápas. Za očekáváním naopak zůstaly výkony Tomáše Plekance. Jeden z nejlepších českých hokejistů poslední doby v naší nejvyšší soutěži stále čeká na první gólový zásah, ve zbytku sezony bude navíc podle předem dané domluvy hájit barvy kladenských Rytířů, a to, zda ještě oblékne dres jihomoravského celku, je tedy nejisté.

Před koncem přestupového okna se vedení klubu pustilo do pořádné brankářské rošády. Libor Kašík, jemuž brněnské prostředí příliš nesedlo, se vrátil do Zlína. Vše tedy nasvědčovalo tomu, že dvojnásobný úřadující mistr bude v play-off spoléhat na talentované Karla Vejmelku a Lukáše Dostála. Druhý jmenovaný, nejlepší gólman posledního světového šampionátu juniorů, nakonec dochytá sezonu ve finském Ilves Tampere, Libor Zábranský se totiž rozhodl vsadit na osvědčený trumf. Po konci angažmá v tápajícím Slovanu Bratislava do Komety znovu po krátké odmlce dorazil Marek Čiliak, dost možná hlavní strůjce nedávných klubových úspěchů. „Vracím se domů, Kometa je pro mě srdcovka. Hrozně se těším na fanoušky, na lidi kolem týmu a na kluky z kabiny,“ prohlásil slovenský brankář. O příchodu Jakuba Orsavy výměnou za Radima Zohornou jsou boleslavští fanoušci velmi dobře obeznámeni, kromě něj získalo Brno ještě dvě nové akvizice do obrany – Ivana Baranku a Zbyňka Michálka, jenž se k hokeji vrátil po deseti měsících. „Chtěl jsem jít do týmu, kde je dobrá atmosféra a hlavně šance vyhrát titul. Brno je hokejové město se skvělými fanoušky a věřím, že i letos může hrát o nejvyšší příčky,“ nechal se slyšet dvojnásobný medailista z mistrovství světa.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Bernad, Pláněk, Kotvan, Kurka, Němeček, Kovačevič, Hrdinka – Skalický, Klepiš (A), Vondrka (C) – Pabiška, Žejdl, Šťastný – Zohorna, Musil, Látal – Flynn, Knotek, Kousal

HC Kometa Brno: Vejmelka – Baranka, Němec (A), Gulaši, Štencel, Bartejs, Michálek, Malec – Zaťovič (A), Holík, Mueller – Hruška, Plekanec, Orsava – Dočekal, Čermák (C), Köhler – Mallet, Kusko, Vondráček

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 13. 2. 2018 17:20 (TV)

BK Mladá Boleslav 43. kolo HC Kometa Brno
7. místo, 66 bodů umístění 6. místo, 68 bodů
105:100 skóre 124:115
8:5 (Hradec Králové) nejvyšší výhra 7:1 (Chomutov)
3:8 (Liberec) nejvyšší prohra 3:6 (Hradec Králové)
4 utkání bez vstřeleného gólu 2
5 utkání bez inkasovaných gólů 1
17,47 % využití přesilových her 20,59 %
29 góly v přesilových hrách 35
3 góly v oslabeních 2
Michal Vondrka, 31 bodů nejproduktivnější hráč Petr Holík, 46 bodů
Michal Vondrka, 14 branek nejlepší střelec Peter Mueller, 22 branek
Jakub Klepiš, 18 asistencí nejlepší nahrávač Petr Holík, 33 asistencí
Lukáš Pabiška, +9 nejlepší hráč v +/- Ondřej Němec, Petr Holík,
oba +12
Tomáš Knotek, -12 nejhorší hráč v +/- Tomáš Malec, -11
David Němeček, 67 minut nejtrestanější hráč Alexandre Mallet, 102 minut
Martin Pláněk, 73 bodů Radegast index Michal Gulaši, 190 bodů
Gašper Krošelj 91,60 %
Jan Růžička 87,27 %
úspěšnost brankářů Karel Vejmelka 91,55 %
Lukáš Dostál 85,19 %
Gašper Krošelj 2,16
Jan Růžička 3,50
průměr inkasovaných gólů na zápas Karel Vejmelka 2,38
Lukáš Dostál 3,00
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav