BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři si stěžovali právem

18. 2. 2019
Autor: Klub
M l. B o l. – Jak už jste si v průběhu víkendu mohli na klubovém webu přečíst, BK Mladá Boleslav si nejprve u Komise rozhodčích TELH stěžoval na výkon sudích v pátečním utkání 44. kola se Spartou a posléze vetoval Robina Šíra. Při akceptaci vetace šéf extraligových rozhodčí Šindler klub informoval, že oba klíčové momenty budou podrobeny bedlivému zkoumání, neboť v obou případech jde o extrémně těžké situace na posouzení. Bruslaři dnes dostali verdikt.

První situace nastala v čase 47:19, kdy rozhodčí neuznali Mladé Boleslavi gól. „…Pro to, aby mohl změnit (videorozhodčí, pozn. red.) původní rozhodnutí rozhodčího, musí být naprosto prokazatelné, že puk brankovou čáru opravdu celým svým objemem překročil. Pouze dojem, že tomu vše nasvědčuje, v této situaci nestačí. V okamžiku, kdy se puk jeví nejvíce za brankovou čárou, je přitisknut k holi hráče Sparty a je částečně v šikmé poloze. Při záběru z kamery, která je předsunuta před brankovou čáru zhruba o 2 metry, však dochází k výraznému zkreslení a optickému klamu, kdy se puk může zdát být zcela za brankovou čárou, ačkoliv skutečnost může být jiná. Ze všech ostatních záběrů není nikde prokazatelné, že se puk celým svým objemem za brankovou čárou skutečně nacházel, a proto videorozhodčí nemohl rozhodnutí hlavního rozhodčího vyvrátit…,“ píše se mimo jiné v oficiálním vyjádření Komise rozhodčích.

„Podle nás to gól jasně byl, potvrzují to i názory komentátorů obou sportovních kanálů, které extraligu vysílají. Ti dostupné záběry posuzovali již v průběhu utkání či večer po něm,“ říká generální manažer Mgr. Jan Tůma. „Navíc je to podruhé za sebou, kdy nám v utkání se Spartou nebyl uznán úvodní gól (31. kolo dne 30. 12. 2018, Hejduk a Šír) a vždy se jednalo o nesprávné posouzení situace, obě utkání pak skončila výsledkem 0:1 v náš neprospěch. Viděno optikou Komise rozhodčích, pokud by v pátek na ledě rozhodčí Šír branku uznal, zřejmě by platila i po přezkumu videorozhodčím…“

Druhá situace se týká rozhodujícího gólu týmu HC Sparta Praha v čase 59:14. „…Situace je velmi nepřehledná z mnoha důvodů. Útočící hráč je po celou dobu v souboji s bránícím hráčem č. 19 Martinem Pláňkem, který ho částečně tlačí i směrem do brankoviště, také kontakt s bruslí brankáře je minimální a velmi těžko z postavení hlavního rozhodčího postřehnutelný. Je třeba konstatovat to, co je však pouze s pomocí využití videozáznamu zjistitelné, a to, že gól týmu HC Sparta Praha neměl být uznán dle aplikace Pravidla 184 iv…,“ říká mimo jiné oficiální zpráva Komise rozhodčích.

„Zpráva Komise rozhodčích nám dává za pravdu, ale to nám ztracený bod či body nevrátí. Takže jsme byli poškozeni v souboji s přímým konkurentem o postup do předkola play off, navíc v poslední minutě utkání. Jsme tím velice znepokojeni, navíc z dostupných záznamů je jasně zřetelné, že rozhodčí situaci v brankovišti sledoval celou dobu, dávno před tím, než vůbec hráč Sparty střílel od modré. Způsobem posouzení obou uvedených situací v tomto zápase jsme v klubu hodně rozladěni,“ uzavírá Mgr. Jan Tůma.