BK MLADÁ BOLESLAV

Zajistí si Bruslaři na ledě Olomouce účast v play-off?

27. 2. 2019
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Mladoboleslavští hokejisté se poprvé po skončení třetí reprezentační přestávky dočkali trochu delšího volna. Naposledy se představili v neděli, když zvládli náročný souboj s předposledním Chomutovem. Ještě nic není stoprocentně jisté, Bruslaři se ale postupu do play-off už hodně přiblížili. Čtyři kola před koncem základní části jim patří osmá pozice, náskok na jedenáctý Litvínov pak čítá už poměrně komfortních devět bodů. Na jistotu účasti ve vyřazovacích bojích mohou svěřenci Miloslava Hořavy dosáhnout už v pátek 1. března, čeká je důležitý souboj s tabulkovým sousedem z Olomouce. Doposud všechna vzájemná utkání v tomto ročníku vyzněla lépe pro Hanáky, tak doufejme, že tentokráte tomu bude jinak. Úvodní buly je naplánováno na 18:00.

Kohouti už by o play-off neměli přijít

Po osmačtyřiceti odehraných kolech se totiž Olomouc drží na sedmém místě a jedenáctému Litvínovu je vzdálena už na jedenáct bodů. O účast ve vyřazovací fázi ji tak může připravit jen hokejový zázrak. Svěřenci Jana Tomajka se Zdeňkem Motákem nemusí své ambice směřovat pouze na předkolo, jejich proniknutí do elitní šestky totiž rozhodně nepředstavuje nereálnou záležitost. Šesté Vítkovice mají pouze o dva body více, pátá Kometa je na tom lépe o body čtyři. Mora navíc hned tři z posledních čtyř utkání základní části odehraje před vlastními fanoušky, kromě Bruslařů vyzve doma ještě Pardubice a Zlín, k závěrečnému duelu pak cestuje do Chomutova. Čekají ji tedy střetnutí se dvěma nejslabšími týmy extraligy, proti Beranům mají Kohouti pozitivní bodovou bilanci šesti ku třem. Oproti Rideře, která vyzve třeba brněnskou Kometu, Hradec Králové či lídra tabulky z Liberce, jim tedy los závěrečných kol hraje do karet.

Olomoučtí se momentálně vezou na čtyřzápasové vlně bez porážky, postupně si poradili s pražskou Spartou, již zmíněnými Bílými Tygry, Plzní a v úterní dohrávce sedmadvacátého kola také s Karlovými Vary. K vítězstvím v klíčové fázi základní části se Mora propracovala především díky skvěle fungující defenzivě, vždyť za tyto čtyři klání inkasovala jen třikrát. Lví podíl na zisku důležitých bodů má náhradní brankář a bývalý strážce mladoboleslavské svatyně Jan Lukáš, který mezi třemi tyčemi exceluje při absenci Branislava Konráda, jinak jasné jedničky Kohoutů. „Jsem tu spokojený, mám tu dobré zázemí, rodinu. Celkově jsem rád, že tu můžu chytat. V některých zápasech jsem mohl předvádět lepší výkony, ale třeba si to šetřím na konec sezony,“ nechal se slyšet pětadvacetiletý gólman, který se blýskl především proti silné plzeňské ofenzivě, když si připsal málokdy vídaných padesát zákroků!

Sestavy z posledního utkání

HC Olomouc: Lukáš – Škůrek, Vyrůbalík (C), Dujsík, Švrček, Rutar, Ondrušek (A) – Holec, Knotek (A), Ostřížek – Irgl, Strapáč, Burian – Skladaný, Nahodil, Laš – Tomeček, Kolouch, Káňa – Handl

BK Mladá Boleslav: Růžička – Bernad, Pláněk, Kotvan, Kurka, Dlapa, Kovačevič, Němeček – Skalický, Klepiš (A), Vondrka (C) – Pabiška, Knotek, Šťastný – Zohorna, Musil, Látal – Flynn, Najman, Kousal

Statistiky

Zimní stadión Olomouc | 1. 3. 2019 18:00

HC Olomouc 49. kolo BK Mladá Boleslav
7. místo, 76 bodů umístění 8. místo, 74 bodů
115:127 skóre 118:113
5:2 (Třinec) nejvyšší výhra 8:5 (Hradec Králové)
0:5 (Karlovy Vary) nejvyšší prohra 3:8 (Liberec)
6 utkání bez vstřeleného gólu 5
2 utkání bez inkasovaných gólů 5
17,22 % využití přesilových her 15,96 %
31 góly v přesilových hrách 30
4 góly v oslabeních 4
Zbyněk Irgl, 29 bodů nejproduktivnější hráč Michal Vondrka, 36 bodů
Zbyněk Irgl, 21 branek nejlepší střelec Michal Vondrka, Lukáš Žejdl,
oba 14 branek
Jan Knotek, 17 asistencí nejlepší nahrávač Michal Vondrka, 22 asistencí
Zbyněk Irgl, +14 nejlepší hráč v +/- Lukáš Pabiška, +12
František Skladaný, -13 nejhorší hráč v +/- Tomáš Knotek, -12
Jiří Ondrušek, 56 minut nejtrestanější hráč David Němeček, 67 minut
Petr Strapáč, 101 bodů Radegast index Martin Pláněk, 78 bodů
Jan Lukáš 91,64 %
Branislav Konrád 91,37 %
úspěšnost brankářů Gašper Krošelj 91,73 %
Jan Růžička 89,89 %
Branislav Konrád 2,38
Jan Lukáš 2,51
průměr inkasovaných gólů na zápas Gašper Krošelj 2,12
Jan Růžička 2,57
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav