BK MLADÁ BOLESLAV

Začíná play-off. Bruslaři se v předkole postaví nevyzpytatelnému Zlínu

10. 3. 2019
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Základní část Tipsport extraligy zakončili mladoboleslavští hokejisté ve velkém stylu. Oceláře z Třince, jednoho z hlavních adeptů na zisk mistrovského titulu, totiž na domácím ledě přehráli poměrem 4:0. Ještě před posledním kolem nebylo jasné, s kým se Bruslaři po návratu do předkola play-off utkají, nabízely se hned tři varianty. Pořadí v tabulce nakonec rozhodlo o tom, že svěřenci Miloslava Hořavy vyzvou zlínské Berany, proti nimž se jim v této sezoně příliš nevedlo. Úvodní dvě utkání série bude hostit ŠKOENERGO Aréna, v pondělí i v úterý je začátek kvůli dohodě televizních vysílatelů naplánován až na 19:00. Rozhodně neváhejte a dorazte fandit přímo na stadion, vaše podpora bude potřeba!

Bruslaři očekávají vyrovnanou sérii. Který z gólmanů bude chytat?

Po slabším začátku se boleslavská hokejová veřejnost obávala všemožných černých scénářů, nakonec ale mohou být všichni spokojeni. Předsezónní cíl je splněn, Bruslaři zažili druhou nejúspěšnější základní část v klubové historii a znovu po roce si zahrají předkolo play-off. Vstupují do něj v dobré formě, vždyť během závěrečné čtvrtiny prohráli pouze čtyři zápasy ze třinácti. Do solidního tempa se dostal třeba Michal Vondrka, jenž v posledních sedmi zápasech posbíral devět kanadských bodů a v tabulce produktivity celé soutěže obsadil velmi solidní sedmé místo. A co řekl boleslavský kapitán na adresu zlínských Beranů? „Mají urputné mužstvo, spoustu rychlých a šikovných hráčů. Také nedostávají moc gólů, očekávám souboj obran a velmi vyrovnané zápasy. Budou rozhodovat detaily,“ má jasno Vondrka, který by měl společně s Jakubem Klepišem či Lukášem Žejdlem patřit k hlavním tahounům týmu.

Za dob, kdy u trenérského kormidla stál František Výborný, zdobila Středočechy především nebezpečná ofenziva a dobrý pohyb. Současní šéfové střídačky, Miloslav Hořava s Radimem Rulíkem a Pavlem Paterou, se k bruslivému a aktivnímu hokeji vrátili, zároveň ale svým svěřencům dostali pod kůži možná trochu defenzivnější styl. Tomu napovídají i statistiky, vždyť méně branek v základní části inkasovali pouze hokejisté Plzně a Třince. Zároveň se Bruslaři mohou spolehnout na jistotu mezi třemi tyčemi. Gašper Krošelj, majitel pěti čistých kont, s Janem Růžičkou, jenž se kvůli zranění zapojil do sezony až později, vytvořili jednu z nejvyrovnanějších dvojic extraligy. Otázkou zůstává, kdo z nich dostane pro začátek vyřazovacích bojů přednost. „Jsme rádi, že máme takto příjemné starosti. Oba chytají výborně a ať do branky nastoupí kterýkoliv z nich, tak víme, že nás podrží,“ nechal se slyšet Pavel Patera.

Zlín bude v předkole spoléhat na sehrané útočné trio

Zatímco od Mladé Boleslavi se před začátkem ročníku očekávalo hodně, Berani v prognózách hokejových expertů nefigurovali příliš vysoko. Celek z Baťova města ale znovu potvrdil jednu věc. Když je v kabině parta, která táhne za jeden provaz, úspěch se může dostavit i bez výrazných individualit. Podceňovaní svěřenci trenéra Svobody, kteří v létě přišli třeba o lotyšského kanonýra Robertse Bukartse, dobyli play-off podruhé v řadě. S minulou sezonou se rozloučili právě v předkole, když nestačili na houževnatou Olomouc. „Letos chceme jít dál. Boleslav bych tipoval jinam než do předkola. Je to velmi nepříjemný tým s výbornou první lajnou. My už se nemáme na co šetřit. Doufám, že postoupíme,“ prohlásil Pavel Kubiš, během nepřítomnosti zraněného Tomáše Žižky kapitán Beranů. Třiatřicetiletý útočník zažil, co se individuálních výkonů týče, nejpovedenější základní část své kariéry.

Spolu s Tomášem Fořtem a Jiřím Ondráčkem, nejproduktivnějším hráčem Zlína, vytvořili jednu z nejúdernějších útočných trojic celé extraligy. Všichni tři si o pořádný kus vylepšili svá osobní maxima a dohromady posbírali úctyhodných sedmadevadesát bodů. „I když nám moc lidí nevěřilo, spousta kluků tady odvedla perfektní práci. Jsme pokorní, ale nechceme končit v předkole. Věřím, že na Boleslav najdeme nějaký recept a že jsme ještě neřekli poslední slovo,“ řekl Ondráček, který v závěru základní části vynechal několik zápasů kvůli zranění ramene, pro klíčovou část sezony je ale znovu v pořádku. Po nepovedených štacích v ruskou KHL hrajícím Amuru Chabarovsk a brněnské Kometě se ve svém mateřském klubu do skvělé formy vrátil i Libor Kašík. Šestadvacetiletý gólman už v minulosti ukázal, že chytání pod tlakem mu nedělá žádný problém. Právě on by mohl být hlavní zbraní defenzivněji laděného mužstva Beranů.

Vzájemné zápasy hovoří pro Berany, posledně uspěla Boleslav

Proti týmům ze stejné části tabulky se Bruslařům tuto sezonu příliš nedařilo. Hokejisté Zlína, kteří ze čtyř vzájemných zápasů (3:5, 2:3, 1:4, 3:1) posbírali hned devět bodů, nebyli výjimkou. Na skalp Beranů si musela Mladá Boleslav počkat až do padesátého kola, načež se společně s vlastními fanoušky kromě výhry mohla radovat i z jistoty účasti ve vyřazovacích bojích. Je zajímavé, že ve všech prohraných zápasech svého soupeře přestřílela, přičemž hned dvakrát naprosto jasně (39:16, 43:22), ale při posledním měření sil byl, co se na branku vyslaných pokusů týče, aktivnější moravský celek. Oba celkově nejproduktivnější hráči svých týmů, Michal Vondrka a Jiří Ondráček, sbírali v průměru bod na utkání, stejnou produktivitou se mohou pochlubit ještě Tomáš Knotek, Jakub Šlahař či mladý obránce Daniel Gazda. Výsledky ze základní části tedy hovoří pro Zlín, v play-off se ale začíná nanovo a nám nezbývá než věřit, že předkolo lépe vyjde Bruslařům!

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Bernad, Pláněk (A), Němeček, Kurka, Kotvan, Kovačevič, Dlapa – Skalický, Klepiš (A), Vondrka (C) – Pabiška, Žejdl, Šťastný – Zohorna, Musil, Látal – Flynn, Knotek, Kousal

PSG Berani Zlín: Kašík - Nosek (A), Freibergs, Ferenc, Valenta, Gazda, Padrnos, Hamrlík - Ondráček, Fořt (A), Kubiš (C) - Šlahař, Honejsek, Herman - Okál, Sedláček, Dufek - Krejčík, Popelka, Kulda

Statistiky po základní části

ŠKOENERGO Aréna | 11. 3. 2019 19:00 (TV)

BK Mladá Boleslav předkolo play-off PSG Berani Zlín
8. místo, 82 bodů umístění 9. místo, 77 bodů
128:118 skóre 143:144
8:5 (Hradec Králové) nejvyšší výhra 6:1 (Pardubice)
3:8 (Liberec) nejvyšší prohra 2:9 (Plzeň)
5 utkání bez vstřeleného gólu 2
6 utkání bez inkasovaných gólů 2
16,02 % využití přesilových her 16,43 %
33 góly v přesilových hrách 34
5 góly v oslabeních 8
Michal Vondrka, 41 bodů nejproduktivnější hráč Jiří Ondráček, 36 bodů
Michal Vondrka, 17 branek nejlepší střelec Tomáš Fořt, 17 branek
Michal Vondrka, 24 asistencí nejlepší nahrávač Jiří Ondráček, 24 asistencí
Lukáš Pabiška, +12 nejlepší hráč v +/- Jakub Šlahař, David Nosek,
oba +12
Tomáš Knotek, -10 nejhorší hráč v +/- Edgars Kulda, -11
David Němeček, 73 minut nejtrestanější hráčZdeněk Okál, 51 minut
Martin Pláněk, 89 bodů Radegast index Pavel Sedláček, 84 bodů
Gašper Krošelj 92,05 %
Jan Růžička 91,74 %
úspěšnost brankářů Libor Kašík 91,13 %
Tomáš Štůrala 80,85 %
Gašper Krošelj 2,05
Jan Růžička 2,20
průměr inkasovaných gólů na zápas Libor Kašík 2,50
Pavel Štůrala 6,84
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav