BK MLADÁ BOLESLAV

Čtvrtfinále ve znamení derby, Mladá Boleslav vyzve rivala z Liberce

19. 3. 2019
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Velmi vyrovnaná, urputná, spíše defenzivní a postavená především na skvělých výkonech obou brankářů. Přesně taková byla série předkola play-off proti Zlínu, kterou mladoboleslavští hokejisté ve svůj prospěch rozhodli až v pátém zápase. Po první třetině sice prohrávali, postupem času ale začali získávat převahu a nakonec dokráčeli k vítězství poměrem 4:1. Bruslaři si tak znovu po dvouleté odmlce zahrají čtvrtfinále, do kterého postoupili potřetí za posledních pět sezon. Proti nim stojí Bílí Tygři Liberec, vítěz základní části a jeden z hlavních adeptů na zisk ligového titulu. Vzhledem k rivalitě mezi oběma týmy se dá počítat s jednou jistotou, tato série bude mít pořádné grády. První dva zápasy se odehrají na severu Čech, ve středu i ve čtvrtek je úvodní vhazování naplánováno na 19:00.

Michal Vondrka: Půjdeme do toho po hlavě

Rozhodující utkání proti Beranům se pro Středočechy zprvu nevyvíjelo dobře. Vše se změnilo až po první přestávce, především prostřední dvacetiminutovka vyšla domácímu týmu bravurně. Zlín rozhodně nebyl bez šancí, narážel ale na spolehlivě fungující defenzivu a výborně chytajícího Jana Růžičku. „Ukázali jsme kvalitu, sílu i charakter. Přišlo mi, že jsme šli vítězství trochu více naproti než soupeř. Já osobně si postup užívám. Kdyby mi někdo krátce po zranění řekl, že se v lednu vrátím do branky a zachytám si čtvrtfinále, myslel bych si, že se zbláznil,“ neskrýval nadšení boleslavský gólman, jehož úspěšnost zákroků v celé sérii se vyšplhala až nad pětadevadesát procent. Aktuálně mají svěřenci Miloslava Hořavy před sebou krátkou pauzu, kterou samozřejmě vyplní přípravami na souboj s Bílými Tygry.

Mezi nejlepší osmičku se Mladá Boleslav probojovala potřetí v klubové historii. V sezoně 2014/15 nestačila na třinecké Oceláře, na jaře roku 2016 si naopak poradila s Hradcem Králové, ovšem v semifinále podlehla právě Liberci. Tehdy Severočeši disponovali nesmírně silným kádrem. Lašák, Řepík, Radivojevič a spol. ničili jednoho soupeře za druhým a prožívali snovou sezonu, což na vlastní kůži pocítili i Bruslaři. Co o blížícím se čtvrtfinále soudí Michal Vondrka? „Samozřejmě to bude nesmírně těžké. Já se na Liberec moc těším, zápasy s nimi mají daleko větší náboj. Stojíme proti silnému týmu, který hraje skvěle defenzivně i ofenzivně, navíc se může opřít o výborného gólmana. Chceme si sérii užít, na druhou stranu do toho půjdeme po hlavě s tím, že bychom mohli uspět,“ prohlásil odhodlaně boleslavský kapitán.

Bílí Tygři doufají v návrat na extraligový trůn

Liberec už několik let patří k tomu nejlepšímu, co tuzemská hokejová scéna nabízí, což se ostatně potvrdilo i v dosavadním průběhu této sezony. Svěřenci trenéra Filipa Pešána ovládli základní část Tipsport extraligy, jako jediní překonali stobodovou hranici a Prezidentský pohár si potěžkali už potřetí za poslední čtyři roky. Tentokráte to z jejich strany nebyla taková dominance jako v předchozích případech, druhý Třinec zůstal pozadu o pouhopouhé tři body. „Je to jako droga. Vyhrajete to jednou a chcete vyhrávat pořád. Je to fajn vizitka klubu za celoroční práci. Teď si trochu odpočineme a nabereme síly. Na play-off se všichni moc těšíme, tuhle fázi sezony má rád každý hráč,“ prohlásil obránce Lukáš Derner, který má teď společně se svými kolegy další cíl – zisk Masarykova poháru pro vítěze ligy.

Kde hledat silné stránky Bílých Tygrů? Asi by bylo daleko snazší se zeptat, jaké mají liberečtí hokejisté slabiny. Těch totiž moc není. Severočechy táhl především Marek Kvapil, jenž v tabulce produktivity obsadil druhé místo za plzeňským Milanem Gulašem. Je ale třeba poznamenat, že zatímco v první polovině základní části posbíral čtyřiatřicetiletý útočník osmatřicet bodů (13+35), v té druhé trochu zpomalil a nastřádal „jen“ dvanáct branek a sedm asistencí. Pozadu nezůstali ani ostatní. Severočeši disponovali druhou nejlepší ofenzivou a nejúdernější přesilovkou, hned deset hráčů pokořilo hranici dvaceti bodů. Mezi nimi i Michal Birner (32 zápasů, 28 bodů) s Tomášem Filippim (31 zápasů, 25 bodů), kteří se pod Ještěd vrátili až v průběhu ročníku, ve vyřazovacích bojích ale rozhodně budou patřit k hlavním tahounům týmu.

„Máme tu spoustu zkušených hráčů, znovu se do týmu zabudovalo několik mladých kluků, s nimiž se v Liberci pracuje velmi dobře. V kabině cítím vnitřní sílu, parta je tu opravdu skvělá. Doufám, že to bude další aspekt, která nám pomůže se přiblížit ke splnění cíle,“ nechal se slyšet Ladislav Šmíd. Netřeba si nic nalhávat, Bruslaři ve čtvrtfinále stojí proti jednomu z hlavních favoritů, který se na sérii připravoval na soustředění ve Frýdlantu. „Máme ty nejvyšší ambice, do play-off ale rozhodně nevstupujeme jako jediný favorit. Víme, že se jedná o úplně novou soutěž, chceme být připraveni. Dlouhá přestávka po konci základní části není ideální, zatím pokaždé jsme to ale dokázali překonat. Doufám, že využijeme našich zkušeností a znovu zvládneme první zápas,“ věří trenér Filip Pešán.

Zlomí Bruslaři prokletí libereckého ledu?

To, že Bílí Tygři dlouhodobě nepatří mezi oblíbené soupeře Bruslařů, není žádným tajemstvím. Také v tomto ročníku vzájemné duely lépe vycházely celku zpod Ještědu, který získal devět bodů z dvanácti a Mladé Boleslavi nastřílel hned osmnáct branek. Středočeši v základní části nezvládali bránění největších es liberecké ofenzivy. Zatápěli jim především Marek Kvapil (2+6) s Radanem Lencem (3+5), doposud poslední střetnutí zase vyšlo skvěle Michalu Birnerovi a Liboru Hudáčkovi, kteří posbírali čtyři body. Série by se, stejně jako ta s Berany, mohla nést v duchu souboje dvou brankářů. Proti Janu Růžičkovi tentokráte bude stát jeho dobrý kamarád Roman Will, jenž nedávno poprvé nakoukl do národního týmu.

„Pro fanoušky to bude skvělé, pro mě i celou kabinu hodně vyhecované, moc se na to těším. Přece jen je to derby. Očekávám ještě mnohem vypjatější zápasy než se Zlínem,“ má jasno boleslavský gólman. Bruslaři budou kromě postupu mezi elitní čtyřku hrát také o prolomení jedné velice nelichotivé série. V Home Credit Areně totiž naposledy zvítězili osmnáctého listopadu roku 2010, od té doby už sedmnáct na severu Čech hraných utkání vyznělo lépe pro domácí Bílé Tygry. Nyní mají svěřenci Miloslava Hořavy, Radima Rulíka a Pavla Patery hned dvě příležitosti k tomu, aby toto až příliš dlouhé trápení ukončili. Počítáme s vaší podporou a doufáme, že do Liberce dorazíte v co největším počtu!

Sestavy z posledního utkání

Bílí Tygři Liberec: Will – Derner, Kolmann, Šmíd (A), Hanousek, Ševc, Havlín – Birner, Hudáček, Ordoš – Kvapil, Filippi, Lenc – Krenželok, Jelínek (C), Zachar – Vlach, Redenbach, Valský – Lakatoš

BK Mladá Boleslav: Růžička – Dlapa, Pláněk (A), Němeček, Kurka, Bernad, Kovačevič – Skalický, Klepiš (A), Vondrka (C) – Pabiška, Žejdl, Šťastný – Zohorna, Musil, Látal – Flynn, Najman, Kousal

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav