BK MLADÁ BOLESLAV

Bronz z republikového mistrovství je pro Boleslav velký úspěch, říká Lukáš Zörkler

1. 4. 2019
Autor: Vojtěch Drbohlav a Martin Voltr s přispěním ČT
O s t r a v a – Za celou základní část prohráli pouze jednou a zvládli za sebou v tabulce základní části nechat i silný Liberec. Boleslavští osmáci si zahráli na závěrečném mládežnickém mistrovství ČR, kde se postavili zbylým nejlepším týmům z celé republiky. Tým trenérů Lukáše Zörklera a Martina Škalouda na závěrečném turnaji prohrál jen dvakrát. I díky tomu získali Bruslaři bronzové medaile za 3. místo ze všech republikových týmů.

Lukáši, jak moc byl poslední zápas proti Kometě náročný na nervy?

Byly to velké nervy. Před zápasem jsme věděli, že nám k tomu, abychom získali medaili, stačí jen jeden bod. K tomu jsme se ale nechtěli upínat. Chtěli jsme zápas rozhodnout dříve, ale bohužel se to nepodařilo. To utkání bylo ze začátku poměrně vlažné, v první třetině nám to ze střídačky připadalo, jako kdyby to byl přípravný zápas. Přístup hráčů se nám vůbec nelíbil. Pak oba dva týmy začaly hrát a utkání dosáhlo svých kvalit. Ve druhé třetině byl soupeř lepší, ale my jsme to ubránili.

Trnuli jste v závěru třetí třetiny hodně?

Trnuli. Byly tam situace, které jsme na ledě vyhodnotili špatně a soupeř se dostal do šancí. Zaplaťbánbůh se ukázalo to, co tvrdíme. Myslíme si, že v této soutěži v tomto ročníku nikdo nemá dva tak vyrovnané gólmany jako my.

Pro vás je to velký výsledek. Uspěli jste a jste třetí. Co to znamená a čemu vděčíte za to, že jste třetí?

Je to parádní výsledek této party kluků. Není mezi nimi žádný rozdílový hráč (jako například ve Vítkovicích Petr atd.). Je to parta 15 bojovníků, kteří spolu drží a nehádají se mezi sebou. Tím, že nemáme ani čistý ročník hráčů narození 2005, ale i sedm hráčů mladšího ročníku, tak je to parádní úspěch.

Vy jste dokonce porazili Spartu, která poslední dva ročníky vyhrála. Co na to říkáte?

Paradoxně jsme s nimi před měsícem hráli přátelský zápas a porazili jsme je 5:2, takže to byla podle mě jistá psychická výhoda na naší straně. Ale myslím si, že jsme měli super start turnaje, v jaký jsme doufali. Naštěstí se to povedlo.

Potom ale přišly dvě porážky, jedna z nich i po finiši, kdy do toho výrazně vstoupil hlavní rozhodčí Cabák, který vás poslal půl minuty před koncem prodloužení do tří. Jaká byla nálada v týmu?

Kluci byli hodně dole. Ale věděli jsme, že pokud uděláme body v dalších utkáních, na medaili to bude stačit. Tady se to mlelo a věděli jsme, že tady nebudou týmy, které by ten turnaj projely. Litvínovu se teda povedlo uspět, ale jinak to nebylo zrovna jednoznačné. Naším úkolem bylo tým nastartovat. Večer jsme si sedli, vyříkali jsme si věci, které byly špatně, zmínili i to, co bylo dobře a na co je dobré navázat. Kluci tu křivdu přeměnili na nějaký motor, který se projevil v posledních dvou utkáních.

Jak jste si poradili s tím, že jste celý turnaj hráli proti soupeřům, které neznáte?

Spartu jsme zrovna znali. A o ostatních týmech jsme si informace získávali. Například o Litvínovu jsme měli reference, že jsou velice silní a dobří, zkrátka jeden z největších favoritů. S Vítkovicemi jsme se potkali minulý týden ve středu ve finále Dlouhodobé turnajové soutěže (DTS), kdy jsme vyhráli 1:0. Vítkovice byly bez Dominika Petra, takže jsem říkal, že je to trochu zkreslující, protože to je hráč, který je schopný dát gól. A Kometu jsme vůbec neznali. Ale věděli jsme, že tady bude šest naprosto vyrovnaných týmů. I si myslím, že Litvínov, který turnajem prošel poměrně hladce, není až tak rozdílový. I náš zápas s ním, kdy jsme prohráli 2:6, což byl dost krutý výsledek, tak si přesto myslím, že jsme s nimi odehráli parádní zápas. Za stavu 1:1 jsme měli tři samostatné nájezdy. Kdybychom je proměnili, oni by se mohli složit podobně, jako jsme se potom složili my. Takže to skutečně byly vyrovnané zápasy.

Jakou má podle vás ten tým další budoucnost?

Vidím to dobře, protože ti kluci jsou pracovití, poctiví. Je to ročník, se kterým ani nemusíme chodit na rozcvičku. My jsme na zimáku, někde opodál, ti kluci vědí, v kolik na tu rozcvičku mají jít. A sami se seberou a jdou na ni. V momentě, kdy ti hráči chtějí sami, je to základ toho, aby jednou mohli hrát hokej i na vyšších úrovních.

Pro Mladou Boleslav jste získali bronz. Co to znamená pro váš klub a město?

Je to velký úspěch. Za poslední roky tam bylo jedno finále juniorů, jinak v mládežnických kategoriích tam takové velké úspěchy nejsou. Myslím si, že se nám to teď podařilo nějakým způsobem stabilizovat a že to děláme dobře. Dokážeme se dostat do play off dorostu, juniorů, ale žádný výraznější úspěch, až na rok 2015 s juniory, tam nikdy v nejvyšších kategoriích nebyl. Nynější úspěch s 8. třídou tak hodnotíme jako parádní a považujeme ho za velký úspěch. Je to zároveň něco, na čem můžeme v dalších letech stavět.

Děkujeme za rozhovor, výbornou reprezentaci klubu po celou sezónu a gratulujeme k úspěchu.

(Autor fotografií v článku: Ronald Hansel)

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav