BK MLADÁ BOLESLAV

Hráči budou mít čas vyzrát, říká trenér juniorky Jan Křivohlávek

3. 4. 2019
Autor: Adéla Kvapilová
M l. B o l. - O své názory, týkající se změn nejen ve hře, se podělil trenér juniorského týmu Jan Křivohlávek (na snímku). Boleslavské juniorce se závěr této sezóny moc nepovedl. I když se jejich situace na začátku nejevila vůbec špatně, přišla později série sedmi proher v řadě, a to je nakonec stálo postup do vyřazovacích bojů. Trenér oceňuje, že v následujícím ročníku bude mít k dispozici stejný tým a očekává, že příští rok bude juniorská extraliga daleko vyrovnanější.

Pane trenére, zhodnotil byste sezónu, která dopadla tak, že se play-off nepodařilo?

Bohužel se nepodařilo postoupit do předkola ani do samotného play-off. Každý tým vstupuje do soutěže s tím, že chce uspět a dostat se alespoň do předkola play-off. Nám se to nepovedlo a je v nás určité zklamání, protože v průběhu soutěže jsme byli několikrát blízko ke splnění našeho cíle.

Když se změnil formát, složení ročníků i to, že předtím kategorie byly tři a teď dvě, tak co se Vám v této sezóně nakonec líbilo nebo nelíbilo v reálné herní praxi ?

Juniorku v této sezóně tvořili hráči tří ročníků a už v přípravě jsme s Vencou (Václav Pletka - pozn. redakce) viděli rozdíly mezi staršími hráči ročníku 2000 a těmi mladšími ročníku 2002, a to po fyzické i mentální stránce. V porovnání teď na konci soutěže, když vidím, jak ti mladší kluci za tu sezónu vyspěli, tak je určitě dobře, že příští sezónu zůstávají v juniorce stejné ročníky. Celá tato kategorie bude daleko vyrovnanější. Ten rok navíc určitě prospěje hráčům ročníku 2003, aby měli čas vyspět i vyzrát a přechod do juniorky by měl být pro ně jednodušší, než byl pro některé hráče ročníku 2002.

Shoduje se tento Váš názor s názory trenérů jiných klubů?

Dá se říci, že tento názor sdílí všichni trenéři, s kterými jsem měl možnost se během sezóny potkat.

Mladá Boleslav má už pár let statut Akademie ČH. Co to pro klub přináší?

Statut Akademie ČH nás zavazuje k plnění určitých povinností a zároveň motivuje zlepšovat nejen tréninkový program ale i zlepšovat zázemí a sportovní vybavení pro hráče. Chceme všem hráčům vytvořit dobré tréninkové podmínky, a to jak těm domácím, tak i hráčům, kteří k nám přichází, aby zvýšili konkurenci a výkonnost v týmech.

Spousta hráčů, kteří prošli dorostem a juniorkou, dostala šanci v kategorii dospělých. Je i toto možnost, jak získat zájem hráčů, kteří k vám přichází?

Samozřejmě jsme rádi, když hráči, kteří prošli naší organizací, se objevují v extralize nebo 1.lize dospělých. Jsou mezi nimi hráči, kteří začínali v našem klubu, ale i hráči, kteří k nám přišli až do starších kategorií. Je to dobrá vizitka dobré práce všech trenérů v klubu a zároveň nám pomáhá při jednání s novými hráči.

Zavedlo se čtyřbodové hodnocení zápasu, co si o tom po odehrané sezóně myslíte?

Na začátku jsme z toho byli trochu rozpačití, protože u týmu, který vyhrál a v prodloužení nebo v nájezdech prohrál, tak větší radost z vítězství byla na straně toho, kdo získal bonusový bod, a to někdy potlačilo tu pravou radost z vítězství za tři body, což není asi ideální. Někomu ten bod pomohl, někomu naopak v závěru chyběl. Jestli se i v příští sezóně bude znovu hrát o bonusový bod, to se zřejmě rozhodne po vyjádření všech klubů a zhodnocení celé sezóny.

Když to bylo zavedené plošně, bylo na trénincích nutné věnovat tomu zvláštní pozornost, nacvičovat situace tři na tři a pak i nájezdy více než dřív?

V přípravě jsme do tréninků několikrát vložili hru tři na tři, aby si hráči zažili, jak bychom chtěli tuto variantu hrát. V sezóně jsme se na to už moc nezaměřovali, dobrým tréninkem bylo prodloužení po každém utkání.

Jak to hráči brali, než si na to zvykli?

Bylo to tak nastavené a hráči se s tím museli srovnat. Určitě to nikdo nechtěl podcenit, protože bonusový bod mohl být hodně důležitý. Například našemu dorostu chyběl jeden bod do play-off. Vždy jsme nastupovali s tím, že ho chceme získat.

Děkujeme za rozhovor.