BK MLADÁ BOLESLAV

Radim Rulík o přípravě: Chceme, aby nás zdobil pohyb

28. 6. 2019
Autor: Michal Konvalina



M l. B o l. - Bruslaři mají za sebou první část letní přípravy, zatím trénovali jen na suchu. Teď je čeká volno a poté už hráči naskočí do přípravy na ledě. Dosavadní průběh tréninkového plánu hodnotí v rozhovoru trenér Radim Rulík, který zároveň poodkrývá, co na tým čeká v další fázi, a pochvaluje si přítomnost Radima Vrbaty s Václavem Nedorostem ve vedení klubu. „Spolupracovat s nimi je velice námětné,“ říká o dvou bývalých hráčích, kteří se podílí na chodu klubu i skladbě týmu a tréninků.

Máte za sebou první, tu „suchou“, část letní přípravy, jak ji hodnotíte?

Za nás trenéry musím říct, že velice kladně. To, co jsme si naplánovali, jsme splnili. Na hráčích je vidět, že jsou v tréninku, že jejich kapacita trošku narostla. Myslím, že příprava na nástup na led šla správným směrem. Uvidíme samozřejmě až na ledě, ale opravdu si myslím, že jak jsme to naplánovali, tak by se nám to v sezoně mohlo začít vracet.

Dá se nějak ve stručnosti popsat, co jste dělali? Fanoušci byli z minulosti zvyklí, že se třeba i někam vyjelo...

Nikam jsme nejeli. Zaměřili jsme se na výbušnou sílu, maximální sílu, rychlost a rychlostní vytrvalost. Trénink měl hlavně tento charakter. Pokusíme se to přenést na led. Chceme navázat na tu loňskou sezonu a chceme, aby nás na hřišti zdobil výborný pohyb.

Hráči už by za sebou měli mít i nějaké testy. Máte výsledky a jste s nimi spokojení?

Udělali jsme jen takové tři kontrolní disciplíny. Myslím si, že to nedopadlo špatně, ale samozřejmě ty hlavní testy je budou čekat až po dovolené. To je pro nás potom nejdůležitější, abychom věděli, až budeme na tom ledě, jak na tom vlastně jsme. Do přípravy tedy vlastně zapadá i ta dovolená. Lépe řečeno je to volno, kdy mají hráči prostor na sobě individuálně zapracovat, aby přišli na led opravdu připravení. Tam se to potom otestuje, to bude to důležité.

Takže žádná pláž a all-inclusive?

Nevím, možná tak týden. (úsměv)

Měl hlavní slovo Ondřej Ježek? Jaká je spolupráce s ním, když už se znáte?

Ano, co se týče plánování, tak jednoznačně. Hráče jsme si ale různě předávali, takže jsme se na té přípravě podíleli všichni tři.

Co se chystáte dělat po dovolené, až bude led?

Po dovolené máme to předsoutěžní období, kdy jsme zvolili jen šest přípravných zápasů, a to z toho důvodu, abychom měli prostor se zaměřit hlavně na trénink. Po dovolené nám tréninky na ledě budou sloužit hlavně na to, abychom se dostali do pohybu, který chceme mít ve hře. To bude prioritní, a to se pokusíme do hráčů dostat.

V klubu se teď objevily bývalé hráčské kapacity jako Václav Nedorost nebo Radim Vrbata. Plánujete nějak zapojit i je?

To ještě uvidíme. Venca (Nedorost) se bude soustředit hlavně na individuály s mládeží, ale bude chodit na naše domácí zápasy, a budeme ho mít jako toho kolegu v hledišti, který to bude sledovat shora. Zaměří se ještě trochu na oslabení. Venca se tedy určitě zapojí, a Radim (Vrbata) samozřejmě taky. Probíhá mezi námi pořád diskuze o skladbě týmu. Pracovat a spolupracovat s nimi je velice námětné.

Teď se ještě hodně mluví o společných poradách trenérů. Líbí se vám tato myšlenka?

Líbí se mi to moc. Vždycky jsem si myslel, že by to v klubech tak mělo být. Ne vždycky je ale ta mládež tolik propojená s prvním týmem, jak by to mělo být. Teď tím, že přišli ti dva kluci (Nedorost a Vrbata), tak tomu dali zelenou. Chtěli to tak mít, v tom jsme byli na stejné vlně. Mně se to moc líbí, ale samozřejmě je potřeba na tom v sezoně začít pracovat tak, aby to bylo vidět nejen u nás, ale i u mládežnických týmů.

Odlehčující otázka na závěr, co budete o dovolené dělat vy?

Týden si odpočinu, potom mám práci doma. Dá se říct, že to bude aktivní odpočinek. Samozřejmě už se ale budu připravovat na sezonu. Pavel Patera už připravil první trénink na ledě, já si připravím další, už začne ta návaznost. Už se to postupně bude všechno chystat.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav