BK MLADÁ BOLESLAV

Extraliga se vrací, Bruslaři na úvod přivítají pardubické Dynamo

11. 9. 2019
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - V posledních dnech se hráči, trenéři i členové vedení mladoboleslavského klubu shodovali na tom, že si přejí především úspěšný vstup do základní části naší nejvyšší hokejové soutěže, který by jim, vzhledem k hrozbě přímého sestupu, dodal potřebný klid na další práci. Bruslaři mají za sebou výsledkově povedenou přípravu, extraligový ročník 2019/20 zahájí na domácím ledě, v pátek 13. září přijedou Pardubice. V táboře Východočechů došlo během letní pauzy k velkému množství změn, Dynamo se ve své jubilejní sedmdesáté sezoně mezi tuzemskou hokejovou elitou pokusí odčinit nedávné nezdary. Ve ŠKOENERGO Aréně vše vypukne v tradičních 17:30, tak rozhodně neváhejte a přijďte fandit!

Pardubice chtějí zpět do play-off, pomoci mají odchovanci

Netřeba si nic nalhávat, minulá sezona se hokejistům Dynama hrubě nevydařila. V základní části vyhráli jen deset utkání a už krátce po její polovině byli odsouzeni k hájení extraligové příslušnosti v baráži. Tato „jistota" se ale paradoxně ukázala býti ku prospěchu, Východočeši totiž měli dostatek času, aby se na dvanáctikolový boj o přežití pořádně připravili. Nakonec uspěli a nejvyšší soutěž udrželi, v létě pak klub udělal vše možné, aby si podobné nervy pro příští roky ušetřil. Ke změnám došlo i v řadách vedení, o místo generálního manažera a předsedy představenstva přišel fanoušky často kritizovaný Dušan Salfický. Jeho nástupcem se stal Martin Sýkora, pozici sportovního manažera obsadil Jaromír Kverka starší. Trenér Ladislav Lubina dostal k ruce nové asistenty, Otakara Janeckého a Radka Bělohlava, který naposledy působil u reprezentační osmnáctky.

Kabinou se během přestávky prohnal uragán, odešlo téměř dvacet hráčů, mezi nimi i třeba Rostislav Marosz, Miloš Bubela či Marek Trončinský, kteří v minulé sezoně neobstáli v rolích hlavních tahounů. Po neuvěřitelných osmnácti sezonách se své působení na východě Čech rozhodl ukončit kanonýr Petr Sýkora. Brusle na hřebík ale ještě nepověsil, společně s dalšími hvězdnými veterány bude oblékat dres třetiligového Vrchlabí. Pardubice tak přišly o jednoho z lídrů, zároveň však okamžitě získaly nového – po sedmi letech v Rusku se vrátil Jan Kolář. „Jsem tady doma. Mám Pardubice rád, mám rád fanoušky, co sem chodí, mám tady spoustu známých. Ale rozhodně nepřicházím jako spasitel, do takové role se nechci stavět,“ prohlásil reprezentační obránce a zároveň dodal, že Dynamo se v blízké budoucnosti dost možná dočká návratu dalších odchovanců, kteří aktuálně působí v zahraničí.

Kromě bývalého zadáka Vladivostoku či Chabarovsku přilákal celek z města perníku a koňských dostihů zpět ještě šikovného útočníka Roberta Kousala, s nímž se počítá na pozici elitního centra, příští rok by si cestu domů měl s největší pravděpodobností najít také Jakub Nakládal. Východočeši do nového ročníku vstoupí s hodně vyrovnanou a kvalitní brankářskou dvojicí, Ondřeje Kacetla doplnil Jakub Štěpánek. „Jeho příchod byl pro mě prioritou. Jednání nebyla jednoduchá, byla navázaná na možné pokračování Slovanu Bratislava v KHL. Měli jsem nachystaných více variant, ale tato se nám jevila ze všech nejlépe“ nechal se slyšet Jaromír Kverka. Kvůli disciplinárnímu trestu z KHL si musí mistr světa z roku 2010 na první start v novém působišti počkat, proti Bruslařům tak v brance nastoupí Kacetl, jemuž výtečně vyšla především jarní baráž.

Do obranných řad získaly Pardubice slovenského mladíka Michala Ivana, na zkoušce uspěl Sébastien Piché, který naposledy hájil barvy Litvínova. V první útočné formaci by měl nastupovat z Vítkovic příchozí Radoslav Tybor, v Plzni si Východočeši vyhlédli Denise Kindla a v týmu svého pátečního soupeře zase Martina Látala, který se v přípravě blýskl sedmi body. Hodně si v Dynamu slibovali od Coreyho Lockea. Pětatřicetiletý centr, který má za sebou několik startů v NHL či angažmá ve finské nebo německé lize, ale ve středu z rodinných důvodů ukončil kariéru. Náhradní akvizice se dostavila hned ve čtvrtek, ze švédské nejvyšší soutěže dorazil zkušený Johan Harju, jenž se ale na boleslavském ledě ještě nepředstaví. „Jsem moc rád, že přichází dobře vybavený bruslař s kvalitní střelou, který bude díky svým fyzickým parametrům silný nejen na puku, ale i na brankovišti,“ zkonstatoval generální ředitel a předseda představenstva Martin Sýkora.



×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav