BK MLADÁ BOLESLAV

K prvnímu venkovnímu utkání zajíždí Bruslaři do Olomouce

13. 9. 2019
Autor: Vojtěch Tůma


M l . B o l . - Páteční duel proti Pardubicím dotáhli mladoboleslavští hokejisté do vítězného konce, a připsali si tak první tříbodový zisk do extraligové tabulky. Velmi dobře opět chytal gólman Krošelj, do statistik se zapsali tahouni Ševc s Vondrkou, hodně vidět byla i čtvrtá formace mladíků, která se postarala o vedoucí branku. V neděli 15. září čeká Bruslaře velmi těžký test na ledě olomouckých Kohoutů. Také Mora vstoupila do nového ročníku naší nejvyšší hokejové soutěže vítězně, na ledě Vítkovic jí v prodloužení dva body vystřelil obránce David Škůrek. Zůstanou Středočeši neporaženi i po druhém kole? Úvodní vhazování je naplánováno na 17:00.

Dvě čtvrtfinále a co dál? Kohouti chtějí udělat další krok

Ještě před startem minulého ročníku byla Olomouc pasována mezi největší outsidery Tipsport extraligy, hokejová veřejnost jí opět predikovala účast v play-out či dokonce v baráži. Kohouti ale ukázali, že je potřeba je začít brát vážně. Podruhé za sebou došli až do čtvrtfinále, kde tentokráte moc nescházelo k tomu, aby vyřadili plzeňskou Škodovku, se kterou padli až v rozhodujícím sedmém zápase. Letos už předsezónní prognózy vypadaly o poznání jinak, Mora konečně naplno získala respekt ostatních, zároveň se pochopitelně chce ještě zlepšovat. S partou plnou houževnatých bojovníků, kteří by možná v jiných týmech neměli tak významnou úlohu, se zkrátka a dobře musí počítat, výsledky hovoří jasně „Chtěli bychom minimálně zopakovat minulou sezonu, nechtěli bychom se tu však ohánět velkými řečmi, že půjdeme do finále, nebo něco takového. Chceme si opravdu klást postupné cíle a od toho se odrážet,“ prohlásil trenér Jan Tomajko.

Olomoučtí se během letní přestávky museli rozloučit se dvěma mladými hráči, kteří díky výborným výkonům postupně převzali role tahounů celého mužstva. Aleš Jergl v uplynulém ročníku posbíral jednatřicet bodů a po jeho skončení přijal nabídku z Hradce Králové, talentovaný obránce Jakub Galvas naopak kývl na nabídku z finského Jukuritu Mikkeli. „Pro nás je docela zklamání, že hráč šestého mužstva extraligy odchází do čtrnáctého mužstva finské ligy. Možná ho to nakopne správným směrem, ale my jsme prostě zklamaní, protože u nás dostal hodně prostoru, vyhrál se, řekl si o místo ve výběru reprezentace do dvaceti let a byl pro nás opravdu oporou,“ nechal se slyšet druhý z trenérského dua Kohoutů Zdeněk Moták. Společnými silami se Galvase pokusí nahradit dva navrátilci do kádru Mory, Tomáš Valenta, jenž naposledy oblékal dres zlínských Beranů, a z Havířova příchozí Alex Rašner.

Útok Olomouce doplnili jednadvacetiletý Marek Hecl a Lukáš Klimek. První jmenovaný prožil loni bodově zdařilý rok ve slovenském Trenčíně, jeho zkušenější kolega, který by v této sezoně mohl dosáhnout na hranici sedmi set odehraných zápasů v Tipsport extralize, po šesti letech opustil pražskou Spartu. Právě celek z hlavního města se v létě zajímal o Zbyňka Irgla, který nezastíral, že by jej angažmá v předním českém klubu na sklonku kariéry lákalo, Sparta ale lídry nově budovaného týmu nakonec našla v jiných hráčích. Osmatřicetiletý veterán tak znovu potáhne Kohouty vstříc dalším úspěchům, slovo v kabině určitě bude mít také Rostislav Olesz, jenž odešel z Vítkovic kvůli neshodám s trenérem Jakubem Petrem. „Doufám, že nám nabídne další porci zkušeností, ale také velké portfolio hokejových dovedností, hodně nám pomůže třeba v předbrankovém prostoru. Přichází jako lídr, ale i on se bude muset podřídit kabině," řekl na adresu důrazného útočníka, který se v pátek trefil právě proti Vítkovicím, olomoucký lodivod Moták.

Sestavy z posledního kola

HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík (C), Škůrek, Ondrušek (A), Jaroměřský, Švrček, Dujsík, Valenta – Ostřížek, Knotek (A), Irgl – Strapáč, Kolouch, Klimek – Burian, Nahodil, Olesz – Tomeček, Handl, Hecl

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc, Hrbas, Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Kurka – Šťastný, Žejdl, Vondrka (C) – Skalický, Zbořil, Klepiš (A) – Zohorna, Musil, Stránský – Flynn, Najman, Kousal

Statistiky

Zimní stadión Olomouc | 15. 9. 2019 17:00

HC Olomouc 2. kolo BK Mladá Boleslav
7. místo, 2 body umístění 3. místo, 3 body
2:1 skóre 4:1
2:1 (Vítkovice) nejvyšší výhra 4:1 (Pardubice)
- nejvyšší prohra -
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů
20 % využití přesilových her 0 %
1 góly v přesilových hrách 0
0 góly v oslabeních 0
Rostislav Olesz, David Škůrek,
Lukáš Nahodil, Vilém Burian,
Lukáš Klimek, všichni 1 bod
nejproduktivnější hráč Martin Ševc, 2 body
Rostislav Olesz, David Škůrek,
oba 1 branka
nejlepší střelec Pavel Musil, Lukáš Žejdl,
Oscar Flynn, Michal Vondrka,
všichni 1 branka
Lukáš Nahodil, Vilém Burian,
Lukáš Klimek, všichni 1 asistence
nejlepší nahrávač Martin Ševc, 2 asistence
Rostislav Olesz, Tomáš Dujsík,
Vilém Burian, Lukáš Nahodil,
všichni +1
nejlepší hráč v +/- Martin Ševc, Marek Hrbas,
oba +3
David Škůrek, David Ostřížek,
Petr Kolouch, Zdeněk Irgl,
všichni -1
nejhorší hráč v +/- Adam Zbořil, Ondřej Dlapa,
Martin Pláněk, všichni -1
Tomáš Dujsík, 6 minut nejtrestanější hráč Oscar Flynn, 4 minuty
Jan Knotek, 5 bodů Radegast index Martin Ševc, 5 bodů
Branislav Konrád 97,50 % úspěšnost brankářů Gašper Krošelj 95,45 %
Branislav Konrád 0,92
průměr inkasovaných gólů na zápas Gašper Krošelj 1,00