BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslav změří síly s úřadujícím mistrem z Třince

26. 9. 2019
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - Nedělní utkání v Liberci měli mladoboleslavští hokejisté velmi dobře rozehrané, v závěru ale inkasovali dvakrát v rozmezí pouhých dvaceti vteřin, a z ledu Bílých Tygrů tak opět odjeli s prázdnou. Svěřenci Radima Rulíka a Pavla Patery sice zapsali první porážku v této sezoně, až na nezvládnutou koncovku ovšem podali další solidní výkon. Zpět na vítěznou vlnu se pokusí Středočeši vrátit už v pátek 27. září, před vlastními fanoušky se postaví Třinci. Oproti ostatním týmům mají Oceláři v úvodu základní části nabitější program, nastoupili totiž už k šesti zápasům, v nichž vybojovali deset bodů. Poslední dvě vzájemná střetnutí patřila Bruslařům, bude tomu tak i nyní? Začínáme v tradičních 17:30.

Třinec udržel největší hvězdy, Hrubce nahradil Bartošák

Oceláři na jaře dokráčeli ke svému druhému ligovému titulu v historii, triumfovali poprvé od roku 2011. Mistrovský kádr během letní přestávky opustili třeba David Cienciala, Vladimír Svačina či Ethan Werek. Po dlouhých sedmi letech se s Třincem rozloučil také Šimon Hrubec, který si díky skvělým a vyrovnaným výkonům vychytal angažmá v KHL, konkrétně v čínskému Kunlunu Red Star. A protože do nově vzniklého týmu Bratislava Capitals zamířil Peter Hamerlík, muselo vedení klubu shánět novou brankářskou dvojici. Pozici jedničky obsadil Patrik Bartošák, naposledy hráč rivala z Vítkovic a účastník květnového světového šampionátu na Slovensku. „Nahradit Šimona je převelice těžký úkol. Věřím, že Patrikovi se to povede, protože jde o jednoho z nejlépe hodnocených brankářů u nás a pravidelné reprezentační pozvánky to jen dokazují,“ nechal se slyšet sportovní ředitel úřadujících mistrů Jan Peterek.

Záda Bartošákovi kryje talentovaný Petr Kváča. Dvaadvacetiletý rodák z Brandýsa nad Labem dorazil do známého prostředí, za slezský celek totiž nastoupil ke dvěma zápasům už v minulé sezoně v rámci krátkodobého hostování, zároveň si velmi dobře vedl v prvoligových Českých Budějovicích. Dres s drakem na hrudi loni oblékal také Tomáš Kundrátek, který v lednu kývl na nabídku švýcarského Davosu, k Ocelářům se ale vrátil a tentokráte s nimi podepsal tříletou smlouvu. „O Tomáše se zajímaly i jiné extraligové týmy, byl tam i kontakt s kluby z dalších evropských soutěží. Třinec je špičkový tým, který na jaře slavil titul. Tomáš zde během minulé sezony zhruba měsíc hrál, zná prostředí, trenéry, spoluhráče, fanoušky. A nemá to také daleko z Přerova, kde je doma,” odůvodnil rozhodnutí hráčův agent Vladimír Vůjtek mladší.

Slezané se v létě nedokázali dohodnout na podmínkách nových kontraktů s již zmíněnými Svačinou a Werekem, ofenzivní řady tak bylo potřeba doplnit hned na několika postech. Všechny tři nové akvizice trochu snížily věkový průměr jinak hodně zkušeného útoku. Za největší posilu léta označil Jan Peterek Matěje Stránského, jenž si v extralize užije i pikantní souboje s bratrem Šimonem. „Matěj je hokejistou v ideálním věku. Je mu šestadvacet let, přesto už má za sebou spoustu zahraničních angažmá. Navíc ať už hrál v Americe, Rusku, Švédsku nebo v reprezentaci, všude měl dobré statistiky,“ prohlásil sportovní ředitel Ocelářů. Kromě Stránského ulovilo vedení klubu ještě devatenáctiletého Michala Kvasnicu s dvacetiletým Patrikem Hrehorčákem, kteří v Třinci prošli mládežnickými kategoriemi a v této sezoně se po návratu ze zámoří budou chtít poprvé ukázat mezi dospělými.

Příležitost mají, trenér Václav Varaďa totiž v úvodu základní části dává prostor mladíkům, k čemuž jej ale trochu donutila rozsáhlá marodka. Kvůli různým problémům chybí hned pět obránců, mezi nimi třeba Tomáš Kundrátek či kapitán Lukáš Krajíček. Pomoci defenzivě by měl čerstvě příchozí Cam Barker, trojka draftu NHL v roce 2004 a bývalý hráč bratislavského Slovanu. Slezané se ještě nějakou dobu nemohou opřít o góly Martina Růžičky, klíčový útočník se bude do konce roku zotavovat ze zranění Achillovy šlachy. Kromě zdraví trápí Oceláře ještě jedna věc, a to nezvládnuté třetí třetiny. Ve Vítkovicích inkasovali třinečtí hokejisté tři góly v závěrečných čtyřech minutách, a z prvního derby sezony tak odešli poraženi, velmi dobře rozehrané utkání ztratili také na Spartě. Náladu si zlepšili před vlastními fanoušky proti Litvínovu a především proti Olomouci, kterou v úterý rozstříleli vysoko 7:3.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc (A), Hrbas, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Kurka – Šťastný, Žejdl (A), Vondrka (C) – Skalický, Zbořil, Klepiš – Zohorna, Musil, Stránský – Pabiška, Najman, Kousal

HC Oceláři Třinec: Kváča – Roth, Gernát, Musil, Galvinš, Hrachovský, Doudera – Stránský, Vrána, Hrehorčák – Hrňa, Marcinko, Dravecký – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – Kofroň, Hladonik, Adamský – Polanský

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 27. 9. 2019 17:30

BK Mladá Boleslav 5. kolo HC Oceláři Třinec
6. místo, 7 bodů umístění 2. místo, 10 bodů
12:8 skóre 22:17
4:1 (Pardubice) nejvyšší výhra 7:3 (Olomouc)
3:4 (Liberec) nejvyšší prohra 2:4 (Sparta)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
0 % využití přesilových her 20 %
0 góly v přesilových hrách 5
87,50 % ubráněná oslavení 89,47 %
1 góly v oslabeních 1
Lukáš Žejdl, Martin Ševc,
oba 3 body
nejproduktivnější hráč Petr Vrána, 8 bodů
Lukáš Žejdl, Radim Zohorna,
Michal Vondrka, všichni 2 branky
nejlepší střelec Tomáš Marcinko, 5 branek
Martin Ševc, 3 asistence nejlepší nahrávač Martin Gernát, 7 asistencí
Martin Ševc, +5 nejlepší hráč v +/- Matěj Stránský, Vladimír Roth,
Aron Chmielewski, všichni +3
Adam Zbořil, -2 nejhorší hráč v +/- Vladimír Dravecký, Guntis Galvinš,
Patrik Hrehorčák, všichni -2
Ondřej Dlapa, Jan Stránský,
Martin Ševc, všichni 6 minut
nejtrestanější hráč Martin Gernát, 8 minut
Marek Hrbas, Ondřej Dlapa,
Lukáš Žejdl, všichni 10 bodů
Radegast index Vladimír Dravecký, David Musil,
Martin Gernát, všichni 10 bodů
Gašper Krošelj 93,50 %
úspěšnost brankářů Patrik Bartošák 92,04 %
Petr Kváča 89,83 %
Gašper Krošelj 1,98
průměr inkasovaných gólů na zápas Patrik Bartošák 2,20
Petr Kváča 3,03
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav