BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaře čekají dva domácí zápasy v řadě, nejprve dorazí Litvínov

3. 10. 2019
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - V dosavadním průběhu nového extraligového ročníku mají mladoboleslavští hokejisté jednu jistotu. Ať už chytá Gašper Krošelj, nebo Jan Růžička, hráči se mohou na svého kolegu mezi třemi tyčemi stoprocentně spolehnout. Druhý jmenovaný to jen potvrdil na ledě plzeňské Škody, kde pokryl šestatřicet střel a byl jedním z hlavních strůjců dalšího vítězství. Bruslaři zvládli pět z šesti zápasů a zažívají nejúspěšnější vstup do základní části naší nejvyšší hokejové soutěže v historii klubu. Skvělou formu se pokusí potvrdit i v pátek 4. října, kdy do města automobilů přijede Litvínov. Loni začala VERVA sezonu šesti po sobě jdoucími výhrami, tentokráte vyzrála jen na Brno a momentálně za sebou táhne sérii čtyř porážek. Začínáme v tradičních 17:30.

Severočeši zatím doplácí na slabou koncovku

O drtivé většině novinek v litvínovském týmu jsme vás již na začátku srpna informovali v tomto článku. Vše naznačovalo tomu, že další posily už VERVA shánět nebude, před začátkem sezony se ale zranili Jakub Petružálek, David Štich a jeho jmenovec Šesták. Vedení klubu proto muselo zareagovat a na hráčském trhu si vyhlédlo dva hokejisty, jejichž minulost byla velmi úzce spjata právě s Bruslaři. Na měsíční hostování přišli Richard Jarůšek s Markem Trončinským. Zatímco první jmenovaný se v dresu mistra z roku 2015 představil vůbec poprvé, jeho o tři roky starší kolega už odehrál za Litvínov jednadvacet utkání v minulém ročníku. „Více, co od Marka můžeme očekávat. V Richardovi získáváme důrazného a přímočarého útočníka, který umí pracovat v prostoru před brankou,“ okomentoval situaci generální ředitel a hlavní trenér Jiří Šlégr.

Trončinský už u chemiků nepůsobí, během pěti kol se do statistik nezapsal ani jednou, dříve v tomto týdnu se s klubem nedohodl na prodloužení spolupráce a odešel do britského Sheffieldu. Naopak Jarůšek má na svém kontě tři asistence a je nejproduktivnějším hráčem celého týmu. Už tento fakt napovídá, že co se ofenzivy a produktivity týče, Litvínov za zbytkem extraligového pelotonu zaostává. Devět přesných zásahů za pět zápasů, to je opravdu tristní bilance. Svěřenci Jiřího Šlégra se zatím střelecky odvázali jen jednou, když se čtyřikrát trefili v pátečním derby proti Liberci, sami ale inkasovali pět branek, a počtvrté za sebou tak vyšli bodově naprázdno. Souboj s Tygry si bude navždy pamatovat Viktor Hübl, který ve třiačtyřicáté minutě zaznamenal už svůj 336. gól v základní části Tipsport extraligy, čímž překonal Petra Tona, a vyhoupl se tak do čela historických tabulek.

Zklamaní musí být na severu Čech i z přesilovek. Po návratu Karla Kubáta a angažování Jiřího Říhy, dvou ofenzivně laděných beků, VERVA očekávala zlepšení v této disciplíně, zatím ale zůstává jediným celkem, který se při hře v početní převaze ještě neprosadil. „Není od nás takový tlak do brány, musíme před ni víc chodit, snažit se ještě o víc střel. Musíme hodně pálit, doufat v dorážky, domlátit to tam. Potom přijdou i hezké góly“ nechal se po prohraném utkání s pardubickým Dynamem slyšet Hübl. Naopak v obraně to Litvínovu klape, méně branek doposud inkasovali pouze hokejisté Mladé Boleslavi a brněnská Kometa. Solidně si vede i Jaroslav Janus, který ve statistice procentuální úspěšnosti zákroků patří mezi brankářskými jedničkami k nejlepším.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Růžička – Ševc (A), Hrbas, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Kurka – Pabiška, Žejdl (A), Šťastný – Skalický, Zbořil, Vondrka (C) – Grim, Zohorna, Stránský – Flynn, Najman, Kousal

HC VERVA Litvínov: Janus – Trončinský, Doudera, Říha, Ščotka, Štich, Jánošík, Kubát – Gerhát, Hübl (A), Petružálek – Jarůšek, Hanzl, Kašpar (A) – Válek, Mikúš, Zygmunt – Jurčík, Helt, Trávníček (C)

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 4. 10. 2019 17:30

BK Mladá Boleslav 7. kolo HC VERVA Litvínov
3. místo, 13 bodů umístění 12. místo, 3 body
20:12 skóre 9:13
4:1 (Pardubice, Plzeň) nejvyšší výhra 2:1 (Brno)
3:4 (Liberec) nejvyšší prohra 0:2 (Plzeň)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
4,76 % využití přesilových her 0 %
1 góly v přesilových hrách 0
91,30 % ubráněná oslavení 92,31 %
1 góly v oslabeních 0
Pavol Skalický, 6 bodů nejproduktivnější hráč Richard Jarůšek, 3 body
Pavol Skalický, 3 branky nejlepší střelec Viktor Hübl, 2 branky
Martin Ševc, 4 asistence nejlepší nahrávač Richard Jarůšek, 3 asistence
Martin Pláněk, +5 nejlepší hráč v +/- Jan Ščotka, Martin Hanzl,
oba +2
David Šťastný, -1 nejhorší hráč v +/- Karel Kubát, -4
Oscar Flynn, 10 minut nejtrestanější hráč Juraj Mikúš, 10 minut
Ondřej Dlapa, 20 bodů Radegast index Michal Trávníček, 15 bodů
Jan Růžička 97,37 %
Gašper Krošelj 92,25 %
úspěšnost brankářů Jaroslav Janus 92,65 %
David Honzík 91,43 %
Jan Růžička 1,00
Gašper Krošelj 2,18
průměr inkasovaných gólů na zápas Jaroslav Janus 2,51
David Honzík 3,00