BK MLADÁ BOLESLAV

Udrží Mladá Boleslav domácí neporazitelnost i proti Spartě?

5. 10. 2019
Autor: Vojtěch Tůma


M l . B o l . - Druhá třetina pátečního utkání proti litvínovské VERVĚ, to byl, panečku, koncert. Bruslaři se prosadili hned pětkrát v rozmezí necelých patnácti minut, za dalším vítězstvím je táhly především třetí a čtvrtá formace. Svěřenci Radima Rulíka a Pavla Patery se vyhoupli na první místo extraligové tabulky, o které nepřišli ani po sobotním souboji mezi Kladnem a Bílými Tygry z Liberce. V neděli 6. října čeká celek z města automobilů další domácí utkání, tentokráte do ŠKOENERGO Arény zavítá Sparta. Pražané se na vzájemné střetnutí s Bruslaři naladili jasnou výhrou na ledě Karlových Varů, kde rovněž rozhodli během prostřední dvacetiminutovky. Vzhledem k tomu, že od 15:30 hostí boleslavští fotbalisté Viktorii Plzeň, je úvodní vhazování posunuto až na 18:30.

Sparta na Bruslaře vyrukuje s novou ofenzivní akvizicí

O změnách ve sparťanském týmu jsme vás již na konci srpna informovali v tomto článku. Jeden z nejvěhlasnějších českých klubů byl během letního přestupového období hodně aktivní, dá se říct, že na papíře posílili Pražané asi nejlépe ze všech čtrnácti účastníků Tipsport extraligy. Kádr je opravdu široký, velká konkurence panuje především v útočných řadách, na což doplatil talentovaný Albert Michnáč, který po letním návratu ze zámoří kvůli většímu hernímu vytížení odešel na hostování do karlovarské Energie. Celek z hlavního města to pod novým majitelem a vedením myslí s útokem na nejvyšší příčky smrtelně vážně, ve čtvrtek přivedl další velice zvučné jméno. Po nečekaném rozvázání kontraktu s JYP Jyväskylä se do svého mateřského klubu vrátil David Tomášek, člen širšího kádru národního týmu, který byl na jaře nominován na světový šampionát, v Bratislavě ale do hry nenaskočil.

V loňském ročníku finské nejvyšší soutěže posbíral třiadvacetiletý hokejista, který si extraligu naposledy zahrál v dresu Pardubic, solidních čtyřiatřicet bodů. „Je to mladý, ambiciózní hráč a navíc náš odchovanec. Ve Spartě působil před svým odchodem do zámoří. Po ukončení smlouvy v Jyväskylä jsme se domluvili na dlouhodobé spolupráci až do roku 2022,“ nechal se slyšet sportovní ředitel klubu Petr Ton. Tomášek by měl poprvé nastoupit právě v neděli na ledě Mladé Boleslavi. Pražané hned v prvním kole přišli o plánovaného tahouna Marka Kvapila, který si utrhl prsní sval a mimo hru bude ještě něco málo přes měsíc, angažování dalšího kvalitního útočníka by se jim tedy mohlo vyplatit. Bota ale svěřence německého trenéra Uweho Kruppa tlačí spíše v defenzivě, čtyřiadvacet inkasovaných branek za šest kol je poměrně dost.

Týmovou produktivitu zatím poněkud překvapivě vede Jan Košťálek, který je se čtyřmi přesnými zásahy a třemi asistencemi druhým nejčastěji bodujícím obráncem soutěže za třineckým Martinem Gernátem. Zklamání pro Spartu představují výkony Matěje Machovského, co se statistik týče jedné z nejhorších brankářských jedniček dosavadního průběhu základní části. Více prostoru tak poměrně nečekaně dostává náhradník Jakub Sedláček, ovšem ani jeho čísla nejsou nikterak zázračná. Už dříve se v kuloárech šuškalo o tom, že celek z hlavního města uvažuje o posílení na postu gólmana. Podle některých spekulací se Pražané měli zajímat o Alexandera Saláka či Michala Neuvirtha. První jmenovaný přijal nabídku z lotyšské Rigy, kde na úvod musel skousnout sedmigólový od Omsku, budoucnost jeho kolegy, jehož kariéru brzdí časté zdravotní problémy, je po neúspěchu v předsezónním kempu organizace Toronto Maple Leafs nejistá.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Růžička – Ševc, Hrbas, Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Kurka – Pabiška, Žejdl, Šťastný – Klepiš (A), Zbořil, Vondrka (C) – Skalický, Zohorna, Stránský – Flynn, Najman, Kousal

HC Sparta Praha: Machovský – Košťálek, Polášek (A), Kalina, Blain, Ďaloga, Pavelka, Dvořák – Forman, Pech (A), Řepík (C) – Smejkal, Růžička, Říčka – Rousek, Sukeľ, Buchtele – Dočekal, Černoch, Kudrna

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 6. 10. 2019 18:30

BK Mladá Boleslav 8. kolo HC Sparta Praha
1. místo, 16 bodů umístění 9. místo, 9 bodů
25:13 skóre 25:24
5:1 (Litvínov) nejvyšší výhra 5:2 (Karlovy Vary)
3:4 (Liberec) nejvyšší prohra 2:4 (Hradec Králové)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
4,17 % využití přesilových her 29,41 %
1 góly v přesilových hrách 5
92,59 % ubráněná oslavení 68,75 %
1 góly v oslabeních 1
Pavol Skalický, 8 bodů nejproduktivnější hráč Jan Košťálek, 7 bodů
Pavol Skalický, 4 branky nejlepší střelec Jan Košťálek, Michal Řepík,
oba 4 branky
Pavol Skalický, Ondřej Najman,
Radim Zohorna, Marek Hrbas,
všichni 4 asistence
nejlepší nahrávač Vladimír Růžička, 5 asistencí
Pavol Skalický, Ondřej Najman,
Radim Zohorna, Marek Hrbas,
Martin Ševc, všichni +6
nejlepší hráč v +/- Jeremie Blain, Lukáš Pech,
oba +4
David Šťastný, Jakub Klepiš,
oba -1
nejhorší hráč v +/- Kevin Klíma, -4
Oscar Flynn, 12 minut nejtrestanější hráč Miroslav Forman, 16 minut
Ondřej Dlapa, Marek Hrbas,
oba 22 bodů
Radegast index Jeremie Blain, 12 bodů
Jan Růžička 96,88 %
Gašper Krošelj 92,25 %
úspěšnost brankářů Jakub Sedláček 89,16 %
Michal Machovský 85,86 %
Jan Růžička 1,00
Gašper Krošelj 2,18
průměr inkasovaných gólů na zápas Jakub Sedláček 2,74
Matěj Machovský 4,94
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav