BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři se proti Vítkovicím pokusí vrátit na vítěznou vlnu

12. 10. 2019
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - Utkání devátého kola proti Hradci Králové mladoboleslavským hokejistům nesedlo. Na aktivní hru Východočechů, kteří znovu výborně chytajícího Gašpera Krošelje zasypali hned pětačtyřiceti střeleckými pokusy, nenašli odpověď. Svěřenci Radima Rulíka a Pavla Patery tak prohráli podruhé za sebou a poprvé v této sezoně odešli ze zápasu bez vstřelené branky. Nic se ale neděje, už v neděli 13. října se Bruslaři porvou o další body do extraligové tabulky, tentokráte je čeká souboj s nevyzpytatelnými Vítkovicemi. Ostravané vstoupili do základní části solidně, v říjnu ale zatím na první vítězství čekají, naposledy doma vysoko podlehli pražské Spartě. Přijďte svůj tým podpořit, začínáme v 16:00.

Vítkovice jdou novým směrem, spoléhají hlavně na dravé mladí

Uplynulé dvě sezony v podání Ostravanů nelze hodnotit úplně negativně, čtvrtfinálové výprasky od Brna a Třince na nich ale zanechávají černou kaňku. I kvůli snížení rozpočtu se vedení rozhodlo vydat jinou cestou, s Vítkovicemi se rozloučila řada zkušených hráčů. Patrik Bartošák chytá za rivala z Třince, elitní centr Radoslav Tybor odešel do Pardubic, Jakub Lev do Komety a Rostislav Olesz, jenž se se svým mateřským klubem nerozloučil úplně v dobrém, si plácl s Olomoucí. „Dokázal jsem se věcem podřídit, ale tomuhle realizačnímu týmu jsem nevěřil. Ptal jsem se sám sebe, zda má smysl bojovat proti něčemu, kdy někomu nejde o prospěch Vítkovic. Vyvinulo se to tak, že pod trenéry Petrem a Trnkou si nedokážu představit fungovat,“ uvedl své důvody bývalý hráč Floridy či Chicaga, po němž kapitánské céčko přebral obránce Jan Výtisk. Jaké má tedy Ridera plány pro nejbližší budoucnost?

V Ostravě během léta postavili vůbec nejmladší tým tohoto extraligového ročníku, který bude soupeřům znepříjemňovat život především dobrým pohybem a agresivitou. Kádr doplnili spíše hráči, jejichž výkonnostní strop by měl teprve přijít, status hvězdy splňuje snad jen Roberts Bukarts. „Umí si vytvořit šanci, umí dobře zakončit, v minulých sezonách i naposledy na mistrovství světa ukázal, že by mohl být tolik potřebným článkem do našich přesilových her,“ nechal se slyšet Jakub Petr. Po dvou letech strávených ve Znojmě se do Vítkovic vrátil Erik Němec, ze Zlína dorazil Nicolas Werbik. Zvýšení produktivity si ve Vítkovicích slibují od Dominika Lakatoše, na kterého nezbylo v nabitém libereckém útoku místo, vítěznou mentalitu a důraz dodá Alexandre Mallet, dvojnásobný šampion s Kometou Brno.

Náhradu za Patrika Bartošáka vidí Ridera v Miroslavu Svobodovi, který na české hokejové scéně naposledy válel v dresu Plzně, následující angažmá v zámoří, finském LeKi a rakouském Dornbirnu už mu tolik nevyšla. Defenziva zůstala téměř beze změn, doplnili ji pouze stále teprve dvacetiletí Martin Bodák s Davidem Kvasničkou. A jak přestupové období a novou vizi klubu zhodnotil trenér Petr? „Noví hráči jsou mladí hokejisté, kteří ale i přes svůj mladý věk mají určité zkušenosti ať už z české extraligy nebo ze zahraničí. Na druhé straně mají v sobě i nadále potenciál výkonnostního růstu, což chceme rozvíjet a jako trenéři to bereme jako další výzvu. S ohledem na situaci v klubu jde o kompromis mezi finanční stránkou a kvalitou hráčů,“ prohlásil bývalý kouč národního týmu do dvaceti let.

Deseti získanými body v prvních pěti zápasech Ostravané leckoho překvapili, vždyť před začátkem základní části byli hokejovou veřejností hodně podceňováni. Jenže nyní za sebou Ridera táhne sérii tří porážek a po nadějném startu se propadá tabulkou. V úvodních kolech se musel mladý tým obejít bez zraněných Ondřeje Romana a Patrika Zdráhala, dvou ofenzivních tahounů. Zatímco první jmenovaný už je zpět a znovu boduje, na absenci jeho mladšího kolegy muselo vedení klubu zareagovat, a na dvouměsíční hostování tak přivedlo Lukáše Vopelku z Hradce Králové. S dosavadními výkony brankáře Svobody mohou být ve Vítkovicích spokojeni, do parádní formy se rozehrál také Roberts Bukarts, jenž je se třinácti body třetím nejproduktivnějším hráčem celé soutěže. Lotyšský útočník po nepovedených angažmá v Třinci a Spartě ukazuje, že působení v menším týmu, kde není vystaven takovému tlaku, mu naprosto vyhovuje.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Kurka, Ševc (A), Pláněk, Dlapa, Fillman, Hrbas, Klikorka – Vondrka (C), Žejdl (A), Klepiš – Zohorna, Cienciala, Skalický – Stránský, Musil, Pabiška – Kousal, Najman, Flynn

HC Vítkovice Ridera: Dolejš – Gregorc, Trška, Šidlík, Krenželok, Výtisk (C), Kvasnička, Bodák – Bukarts, Roman (A), Schleiss – Lakatoš, Stránský, Vopelka – Dej, Němec, Mallet – Kurovský, Werbik, Guman

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 13. 10. 2019 16:00

BK Mladá Boleslav 10. kolo HC Vítkovice Ridera
5. místo, 17 bodů umístění 9. místo, 13 bodů
26:17 skóre 24:34
5:1 (Litvínov) nejvyšší výhra 4:3 (Třinec)
0:2 (Hradec Králové) nejvyšší prohra 1:5 (Sparta)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
6,67 % využití přesilových her 13,89 %
2 góly v přesilových hrách 5
91,67 % ubráněná oslavení 82,05 %
1 góly v oslabeních 1
Pavol Skalický, 8 bodů nejproduktivnější hráč Roberts Bukarts, 13 bodů
Pavol Skalický, 4 branky nejlepší střelec Roberts Bukarts, 5 branek
Pavol Skalický, Ondřej Najman,
Radim Zohorna, Marek Hrbas,
všichni 4 asistence
nejlepší nahrávač Roberts Bukarts, 8 asistencí
Pavol Skalický, Ondřej Najman,
Radim Zohorna, všichni +6
nejlepší hráč v +/- Tomáš Černý, +4
David Šťastný, Lukáš Pabiška,
oba -2
nejhorší hráč v +/- Petr Šidlík, Alexandre Mallet,
Blaž Gregorc, Lukáš Vopelka,
Rastislav Dej, Peter Trška,
všichni -5
Oscar Flynn, 12 minut nejtrestanější hráč Erik Němec, 20 minut
Ondřej Dlapa, 25 bodů Radegast index Jan Výtisk, 47 bodů
Jan Růžička 95,70 %
Gašper Krošelj 93,05 %
úspěšnost brankářů Miroslav Svoboda 92,62 %
Daniel Dolejš 88,07 %
Jan Růžička 1,31
Gašper Krošelj 2,15
průměr inkasovaných gólů na zápas Miroslav Svoboda 2,81
Daniel Dolejš 3,47