BK MLADÁ BOLESLAV

Poslední utkání před reprezentační pauzou, Bruslaři přivítají Liberec

1. 11. 2019
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - Zápas šestnáctého kola předložil další důkaz o tom, že mladoboleslavští hokejisté na brněnskou Kometu v poslední době umí. Jedním z klíčových faktorů se ukázala býti stále lépe fungující spolupráce mezi Pavolem Skalickým (1+2), aktuálně už čtvrtým nejproduktivnějším hráčem celé soutěže, a Adamem Zbořilem (2+0), odměny v podobě první vychytané nuly se dočkal opět výborný Gašper Krošelj. Času na odpočinek nemají Středočeši moc, po zpáteční cestě z Moravy musí dobře a především rychle zregenerovat, protože už v sobotu 2. listopadu je na programu derby s Libercem. Bílí Tygři zatím nenaplňují předsezónní očekávání, s osmým místem určitě nemohou být spokojeni. Utkání se odehraje před kamerami O2 TV, začínáme v 17:30.

Liberec střílí, ale zároveň také inkasuje spoustu branek

Severočeši vstoupili do základní části fantasticky, vždyť během úvodních šesti kol neokusili hořkost porážky, připsali si šestnáct bodů a nastříleli čtyřiatřicet branek. Že budou Bílí Tygři opět disponovat jednou z nejsilnějších ofenziv v celé soutěži, se očekávalo už před začátkem sezony. Velmi dobře si vede především první útočné trio ve složení Michal Birner, Michal Bulíř a Libor Hudáček. První jmenovaný má na svém kontě už dvacet kanadských bodů a momentálně okupuje třetí příčku tabulky produktivity za suverénním Milanem Gulašem a Tomášem Rachůnkem z Karlových Varů. Co se počtu nasázených gólů týče, jsou svěřenci trenéra Patrika Augusty pátí. V minulých týdnech jejich střelecká potence přeci jen lehce opadla, za čímž dost možná stála menší herní krize (Liberec prohrál pět ligových duelů v řadě, pozn. red.) i úprava herního stylu, který se nově trochu více věnuje také obraně.

S defenzivní činností totiž mají liberečtí hokejisté od začátku ročníku problém. Ukazuje se, že Martin Ševc a především Roman Will, který odešel chytat do švédské nejvyšší soutěže, jim schází daleko více než loni velice produktivní Marek Kvapil. Čtyřiapadesát inkasovaných gólů v patnácti utkáních, to není vizitka týmu, který by měl bojovat o nejvyšší příčky. „Individuální chyby a lehkovážnost nás stojí spoustu obdržených branek,“ pojmenoval problém Augusta. Situaci nepomáhá ani fakt, že Severočeši zatím marně hledají spolehlivou brankářskou jedničku. Justin Peters s Markem Schwarzem nepodávají úplně optimální výkony, jejich úspěšnost zákroků nedosahuje ani devadesátiprocentní hranice. Na své poměry nezvykle dlouhou sérii porážek ukončili Bílí Tygři v úterý na ledě Sparty. Urputnou bitvu zvládli poměrem 2:0 a kanadský veterán se dočkal první vychytané nuly v sezoně.

Na skalp pražského soupeře navázal celek zpod Ještědu pátečním vítězstvím nad Vítkovicemi. Ostravané se sice utrhli do dvougólového trháku, Severočeši ale předvedli povedený obrat, který ve dvaapadesáté minutě dokonal Birner. Ve zbytku sezony se úřadující vicemistr bude moci soustředit pouze na domácí soutěž, jeho letošní putování Ligou mistrů totiž skončilo už v základní skupině. V konkurenci švédské Luley, severoirského Belfastu a německého Augsburgeru totiž parta okolo zkušeného obránce Ladislava Šmída, suverénně nejvytíženějšího hráče Tipsport extraligy, posbírala pouze šest bodů a skončila třetí. „Honili jsme to na poslední chvíli. Kdybychom ty první venkovní zápasy zvládli lépe, tak by to asi vypadalo jinak. Teď jsme byli pod tlakem a to je vždycky těžší,“ prohlásil po prohře v rozhodujícím utkání s Augsburgerem zklamaný Marek Schwarz.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Kurka, Ševc, Hrbas, Fillman, Dlapa, Pláněk, Klikorka – Skalický, Zbořil, Vondrka – Zohorna, Cienciala, Klepiš – Pabiška, Bičevskis, Stránský – Flynn, Najman, Kousal

Bílí Tygři Liberec: Peters – Knot, Šmíd, Hanousek, Kotvan, Kolmann, Graborenko, Havlín – Hudáček, Bulíř, Birner – Lenc, Filippi, Marosz – Zachar, Jelínek, Krenželok – Špaček, Musil, Vlach

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 2. 11. 2019 17:30 (O2 TV)

BK Mladá Boleslav 17. kolo Bílí Tygři Liberec
2. místo, 32 bodů umístění 8. místo, 25 bodů
50:34 skóre 54:54
5:1 (Litvínov) nejvyšší výhra 4:1 (Zlín)
0:4 (Zlín) nejvyšší prohra 3:7 (Třinec)
2 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 2
15,79 % využití přesilových her 20,75 %
9 góly v přesilových hrách 11
88,89 % ubráněná oslabení 76 %
1 góly v oslabeních 0
Pavol Skalický, 19 bodů nejproduktivnější hráč Michal Birner, 20 bodů
Pavol Skalický, 9 branek nejlepší střelec Michal Birner, 9 branek
Pavol Skalický, 10 asistencí nejlepší nahrávač Michal Birner, 11 asistencí
Pavol Skalický, +16 nejlepší hráč v +/- Lukáš Krenželok, Michal Birner,
Petr Jelínek, všichni +5
David Šťastný,
Lukáš Pabiška, oba -2
nejhorší hráč v +/- Adam Musil, -6
Lukáš Žejdl, 27 minut nejtrestanější hráč Roman Graborenko, 28 minut
Marek Hrbas, 40 bodů Radegast index Ladislav Šmíd, 32 bodů
Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 92,81 %
Radek Haas 90,24 %
úspěšnost brankářů Marek Schwarz 89,68 %
Justin Peters 87,78 %
Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,11
Radek Haas 4,00
průměr inkasovaných gólů na zápas Marek Schwarz 2,62
Justin Peters 3,74