BK MLADÁ BOLESLAV

Naším cílem je vychovávat hráče pro Tipsport extraligu, říká Petr Haken

9. 11. 2019
Autor: Vojtěch Drbohlav

M l. B o l. – Sportovní manažer mládeže a hlavní trenér dorostu Petr Haken (na snímku vlevo) v rozhovoru pro klubový web hodnotí dosavadní průběh sezóny mládežníků. Pochvaluje si nejen většinu dosavadních výsledků, ale také práci trenérů mládeže. Zmiňuje i svou práci u reprezentace do 16 let, se kterou je během reprezentační přestávky ve Švýcarsku.

Jak jste spokojeni se vstupem do této sezóny? Připomenu, že jste na druhém místě a máte čtyřbodovou ztrátu na první Hradec Králové. To je, pokud se nepletu, zatím jedna z nejúspěšnějších sezón za ty roky, co Mladá Boleslav v nejvyšší dorostenecké soutěži působí...

My jsme hlavně spokojení s tím, že ten projev ve hře se nám zlepšil. To byl náš cíl. Podařilo se nám dostat se mezi šest týmů, které teď budou hrát tu horní skupinu. To byl další, hodně důležitý cíl, co jsme si také dali. Myslím, že i díky tomu, že máme v Boleslavi nějaké nové hráče, se nám podařilo ten tým dobře posílit. Pak z toho vznikl docela dobrý vstup do sezóny.

To, co jste zmiňoval ohledně umístění v horní skupině týmů, je něco, co tu v loňských sezónách také nebylo. Většinou se rozhodovalo až v posledních kolech základní části. Nyní nemáte tedy takové starosti a můžete mít více klidu a zkoušet mladší hráče, je to tak?

S tím jsme do toho šli, protože jsme chtěli, aby se hráči, kteří si o to svou kvalitou řeknou, posunuli do juniorky. Naopak jsme zase chtěli vytáhnout hráče z 9. třídy. Teď se nám to krásně nabízí. Na druhou stranu se ale musíme dívat na to, aby hráči, kteří půjdou o kategorii víc, v ní měli opravdu tu svou roli a hráli důležitou roli v týmu. Myslím si, že teď třeba Gabriel Szturc nebo David Moravec, kteří tam naskočili, až se vrátí po reprezentační pauze, věřím, že mohou být stabilními členy juniorky. Navíc je tam pár dalších hráčů. Takže to je ten náš cíl v té sezóně, abychom opravdu byli schopni posunout hráče, kteří si to zaslouží a ukáží kvalitu. Na nás je co nejdřív zapracovat i hráče nižších ročníků. Věřím, že teď na to budeme mít relativně klid. Ale já nerad říkám klid, protože hráči musí vědět, že je neustále nutné pracovat, posouvat se a mačkat to, co v nich je. Takže v sezóně máme ještě spoustu práce.

Pokud se nepletu, loni opanoval individuální statistiky, co se bodování týče, Oskar Haas, letos je to zatím spíš naopak. Boleslavští dorostenci jsou týmovým lídrem ve střelách na branku. Průměrně máte 42,36 střel na branku v jednom zápase, čímž jste nejlepší z celé vaší skupiny. Z čeho plyne to, že vaši hráči tak často střílejí? Ještě bych snad zmínil, že v Brně na Technice zahrnuli soupeře hned 53 střelami během jednoho zápasu...

Je to vždycky o tom, co vám soupeř dovolí. My se snažíme v tréninku hodně věnovat zakončení, otáčení hry a ono potom ty protiútoky, které tam jsou, tak nabádáme hráče, aby do branky opravdu chodili. Někdy je to ovlivněné soupeřem, jak už jsem říkal na začátku. Některý soupeř vám totiž dovolí víc než kvalitnější týmy, se kterými hrajeme. Ono to skóre pak vypadá jinak třeba s Hradcem nebo Libercem, když nebudu brát ten první zápas (Bruslaři vyhráli v Liberci v rámci 3. kola 7:5 - pozn. red.). Tam těch gólů už moc nepadne, vidět tam můžeme obrovské zlepšení v defenzivní činnosti hráčů. Snažíme se, abychom byli produktivní, ale pořád si myslím, že naše zakončení stále nedosahuje takových kvalit, abychom mohli být spokojení.

Pojďme nyní od dorostu k juniorům. Co jako sportovní manažer mládeže říkáte na to, jak se letos daří žákům? Jen pro čtenáře namátkou nadhodím: Devítka letos zatím neprohrála ani jednou, osmička pouze v prvním zápase, pak už také ne. A i co se nižších tříd týče - v minulých sezónách spíše prohrávaly, než vyhrávaly. Tentokrát je to ale naopak a často vyhrávají. Jste tedy jako manažer spokojený?

Jsem rád za ty výsledky. Nechci ale vypadat, že by mě výsledky nezajímaly, ale spíš se u žákovských kategorií chceme soustředit na to, abychom byli schopní s hráči pracovat. Pokud přijdou i výsledky, je to fajn. Začátek se výsledkově podařil, za což jsme samozřejmě rádi. Je tu vidět práce trenérů v žákovských kategoriích. Cíle si teď dáváme takové, abychom byli schopní připravit hráče do dorostu, z dorostu do juniorky a potom, a to je ten nejtěžší přechod, do seniorského hokeje. Aby to hráči, pokud by do Tipsport extraligy naskočili, byli schopni nějak zvládnout. Výsledky žáků se také vždy odvíjejí od síly toho daného ročníku, také jde o ty skupiny, v jakých hrají. Protože žáci nehrají celorepublikové soutěže, ale potkávají se v regionálních skupinách.

Komu se, bohužel, tentokrát opět výsledkově nedaří, jsou junioři. Čím je podle vás způsobeno, že jsou jejich výsledky zatím za očekáváním?

Nemyslím si, že by junioři hráli špatně. Spíš jsou to výsledky, kdy prohrávají třeba o gól, o dva. Zápasy, co jsem viděl, tak je v nich nikdo zas tolik nepřehrával. Je pravda, že potom je tam vždycky jedno utkání, které hodně uteče, třeba gólově. Je to ovlivněné tím, že tým z větší části zůstal hodně podobný. Přišli asi tři nebo čtyři hráči. Ti starší, kteří táhli, ať už to byl třeba Procházka nebo Grim, tak ti se teď vždycky ukáží jen na nějaký zápas. Vláďa Houška, který koketoval s A týmem...jsou tam hráči, kteří nejsou třeba úplně plnohodnotně vytíženi v tom týmu, kde působí, a ono potom tito rozdíloví kluci vám chybí. Jsou tam ale mladší kluci - třeba ročníky 2002 nebo i kluci z ročníku 2003. Snažíme se tedy, abychom pokračovali a měli tu vizi, že s těmi mladšími chceme pracovat. Věřím, že se to ukáže během této sezóny, nebo v těch dalších právě i v juniorce.

Aktuálně probíhá reprezentační přestávka a vy jste s reprezentací do 16 let na turnaji ve Švýcarsku. Co mohou vašemu reprezentačnímu výběru tři zápasy se Švýcary dát?

Pro mě je to už třetí zkušenost s šestnáckou. Začínal jsem s ročníkem 2000, loni s 2003 a teď 2004. Rozjezd reprezentační šestnácky je o tom vyzkoušet možná co nejvíc hráčů. Nechci říct, že všechny protočit, ale dát šanci více hráčům a vyzkoušet je na mezinárodní úrovni. Pro kluky jsou to první takové zkušenosti a my se jim snažíme předat to, co už máme jako trenéři vyzkoušené. Opravdu chceme hráče připravit, aby byli připravení na vrchol sezóny, kdy je čeká třeba turnaj čtyř - Švédsko, Rusko, Finsko, my - tak to jsou opravdu kvalitně úplně to nejlepší, co nás může potkat. Na tyto zápasy už musíme potom být tedy opravdu připravení a mít nějakou kostru toho týmu. Teď začínáme a máme obměnu. Je tam zase spousta nových hráčů, takže je to opravdu o tom, jít tím směrem, abychom je připravovali na další ročník (U17), kde jsou pak už mnohem těžší turnaje. Je to tedy takový proces výchovy a přípravy. Jedeme tam s tím, že chceme uspět, to bych chtěl připomenout. Je důležité, aby se hráči učili vyhrávat. Uvidíme, jak to zvládneme.

Koukal jsem se, jestli někdo z Bruslařů bude v mládežnických reprezentacích a narazil jsem jen na náhradníky. Nepojede tedy přeci jen někdo U16 reprezentovat?

Teď ne. Měli jsme tam Matěje Gardoně a ještě se jednodenních kempů zúčastnil Vojta Polák. Oba dva udělali velký posun, progres, ale myslím si, že zatím ještě na to připraveni nejsou. Bude záležet jen na nich. Mají obrovskou výhodu, že to můžeme probírat společně. A když tomu budou věřit, tak si myslím, že by určitě se tam do budoucna měli oba dva ukázat.

Děkujeme za rozhovor.