BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslav hostí Plzeň. Jak si poradí s bráněním Milana Gulaše?

15. 11. 2019
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - První utkání po reprezentační přestávce mladoboleslavští hokejisté nezvládli podle vlastních představ, z Třince si po vyrovnaném průběhu odvezli porážku 0:3 a už potřetí v sezoně vyšli zároveň bodově i gólově naprázdno. V neděli 17. listopadu čeká Středočechy těžká zkouška, jejich defenzivu prověří na vítězné vlně se vezoucí Plzeň, kterou opět táhne Milan Gulaš. První vzájemné střetnutí vyhráli svěřenci Radima Rulíka a Pavla Patery na západě Čech 4:1, největší hvězdu a suverénně nejproduktivnějšího hráče Tipsport extraligy si až na jednu výjimku pohlídali. Doufejme, že se stejný kousek povede Bruslařům znovu, úvodní buly padne ve ŠKOENERGO Aréně už v 16:00.

Milan Gulaš má našlápnuto k historické sezoně

Nejproduktivnější hráč, nejlepší střelec, nejlepší nahrávač, nejčastěji bodující i skórující hráč při přesilovkách. Ano, hádáte správně, všemi těmito prvenstvími se v rámci celé extraligy může pyšnit Milan Gulaš. Plzeňský kapitán se v sedmnácti zápasech zapsal do statistik hned čtyřiatřicetkrát, a pokud nastolené tempo udrží, tak s velkým přehledem překoná dosavadní rekord v kanadském bodování základní části české nejvyšší hokejové soutěže, který drží třinecký Martin Růžička (40+43 v sezoně 2012/13, pozn. red.). Zkušený útočník se podílel na více než polovině branek svého týmu, v celkové tabulce produktivity má na druhého Michala Birnera z Liberce náskok třinácti bodů. Mezi hráči Škody Gulaš dominuje, desetibodovou hranici kromě něj překonali pouze Tomáš Mertl (8+8), Luboš Rob (8+5) a Michal Moravčík (2+11).

Počínání třiatřicetiletého rodáka z Českých Budějovic je obdivuhodné, jeho výkony patří k hlavním atrakcím tohoto ročníku Tipsport extraligy. Spokojený může být Gulaš i z týmového hlediska, Plzeň totiž vyhrála pět z posledních šesti zápasů a v tabulce se vyšplhala na druhé místo. Vedoucí Sparta, poslední soupeř, který dokázal na svěřence Ladislava Čiháka vyzrát, je na tom o šest bodů lépe, Pražané ale zároveň odehráli o dva zápasy více. V pátek Škoda otočila ve svůj prospěch nepříznivě se vyvíjející západočeské derby. S Karlovými Vary ještě v sedmatřicáté minutě prohrávala 1:3, nakonec ale zvítězila 4:3. A ano, o vyrovnávací trefu se postaral Milan Gulaš, jenž zároveň připravil vítězný gól pro Luboše Roba.

Úřadujícím semifinalistům se daří i přes absenci několika důležitých článků sestavy, proti Energii nenastoupili třeba Tomáš Mertl, Miroslav Indrák či Bohumil Jank. Zdravotní problémy v defenzivních řadách se vedení klubu rozhodlo vyřešit příchodem důrazného Tomáše Voráčka na měsíční hostování. Stálici pro Plzeň naopak představuje Dominik Frodl, který nastoupil mezi třemi tyčemi ve všech sedmnácti zápasech a náhradníka Kristiána Koláře pustil do hry jen na jedenáct minut v Hradci Králové. Spolehlivý výkon předvedla brankářská jednička Západočechů také v úterním zápase osmifinále Ligy mistrů proti Lausanne. Škoda neudržela těsné vedení a nakonec prohrála 1:2, na ledě švýcarského soupeře, který si v rámci přípravy vyšlápl na Letce z Philadelphie, tak bude odvracet konec v soutěži.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hrbas, Ševc (A), Pláněk, Dlapa, Fillman, Bernad, Kurka – Vondrka (C), Zbořil, Skalický – Klepiš, Žejdl (A), Šťastný – J. Stránský, Bičevskis, Zohorna – Kousal, Najman, Flynn

HC Škoda Plzeň: Frodl – Moravčík, Vráblík, Houdek, Čerešňák, Budík, Kaňák, Voráček – Malát, Kracík (A), Gulaš (C) – Kantner, Němec, Pour – Straka (A), Kodýtek, Eberle – Vracovský, Vlach, Rob

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 17. 11. 2019 16:00

BK Mladá Boleslav 19. kolo HC Škoda Plzeň
5. místo, 32 bodů umístění 2. místo, 35 bodů
51:39 skóre 62:45
5:1 (Litvínov) nejvyšší výhra 6:1 (Třinec)
0:4 (Zlín) nejvyšší prohra 1:4 (Mladá Boleslav)
3 utkání bez vstřeleného gólu 0
1 utkání bez inkasovaných gólů 3
14,52 % využití přesilových her 25,71 %
9 góly v přesilových hrách 18
89,71 % ubráněná oslabení 84,85 %
1 góly v oslabeních 3
Pavol Skalický, 19 bodů nejproduktivnější hráč Milan Gulaš, 34 bodů
Pavol Skalický, 9 branek nejlepší střelec Milan Gulaš, 18 branek
Pavol Skalický, 10 asistencí nejlepší nahrávač Milan Gulaš, 16 asistencí
Pavol Skalický, +15 nejlepší hráč v +/- Michal Moravčík, +14
David Šťastný, -4
nejhorší hráč v +/- Roman Vlach, -4
Lukáš Žejdl, 27 minut nejtrestanější hráč Michal Houdek, 57 minut
Pavol Skalický, 45 bodů Radegast index Michal Moravčík, 52 bodů
Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 92,89 %
Radek Haas 90,24 %
úspěšnost brankářů Dominik Frodl 90,58 %
Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,10
Radek Haas 4,00
průměr inkasovaných gólů na zápas Dominik Frodl 2,48
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav