BK MLADÁ BOLESLAV

V pátek se Bruslaři představí na ledě trápícího se Litvínova

21. 11. 2019
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - Mladoboleslavským hokejistům vyšel nedělní duel proti Plzni po herní stránce velmi dobře. Jeho aktéři se po skončení shodli na tom, že svěřenci Radima Rulíka a Pavla Patery byli lepším týmem a že Západočeši si z města automobilů odvezli bod za prohru v prodloužení jen díky vysoké produktivitě a genialitě Milana Gulaše. V pátek 22. listopadu čeká Bruslaře utkání proti soupeři, který se nachází v naprosto odlišném rozpoložení. Zatímco Škoda se vezla na vlně vítězství a dařilo se jí ve všech ohledech, litvínovská VERVA se trápí a krčí na spodku extraligové tabulky. V minulé sezoně dovedli Středočeši oba zápasy na Zimním stadionu Ivana Hlinky do úspěšného konce, na čemž se čistými konty podílel především brankář Gašper Krošelj. Úvodní vhazování padne v 17:30.

VERVA se nemůže odlepit ode dna tabulky

Hokejisté Litvínova svými výkony navazují na minulou sezonu. Opět se jim nedaří, jsou až třináctí a navíc mají stejně bodů jako poslední Pardubice. „Když se člověk podívá na tabulku, vypadá to hrozivě,“ nezastírá obavy kouč Jiří Šlégr. Olympijský vítěz z Nagana, který zastává také funkci generálního ředitele, chtěl dát mužstvu nový impulz, když nabídl rezignaci na post trenéra. Představenstvo se ale rozhodlo ji nepřijmout, naopak doporučilo učinit zásahy do hráčského kádru. A ty opravdu přišly. Z výkonnostních důvodů byl ze sestavy vyřazen Karel Kubát. Klíčový obránce dostal měsíc na to, aby se vrátil do ideální kondice, na hostování do konce sezony naopak dorazil Tomáš Pavelka, který neměl ve Spartě dostatečné herní vytížení. „Představuje pro nás velkou ofenzivní posilu do obranných řad. Vzhledem k našim výsledkům a především našim neefektivním přesilovým hrám, kde bychom ho rádi využili," prohlásil Šlégr.

Na rozvázání smlouvy se klub dohodl s Davidem Šestákem, místo něj dostal šanci během měsíční zkoušky zaujmout kanadský zadák Patrick Kudla, jenž doposud oblékal dres prvoligového Frýdku-Místku. Ofenzivu posílil Samson Mahbod, ještě loni hráč Vítkovic, s nímž se Severočeši domluvili na hostování do konce tohoto ročníku s možností dřívějšího ukončení kontraktu. „Samsona znám velmi dobře z EBEL a KHL. Je to technicky velmi zdatný hráč, který umí hrát na všech postech. Je výborný bruslař. Má dobrou koncovku, i když se mu v loňské sezoně nedařilo podle jeho představ. Když má v mužstvu svou roli a důvěru, dokáže ji platit,“ okomentoval důvody příchodu kanadského útočníka litvínovský skaut Rostislav Dočekal.

Ani tyto změny zatím VERVU nenakoply k lepším výsledkům. Žluto-černí naposledy zvítězili prvního listopadu v Pardubicích, od té doby nestačili na Třinec, Liberec a Spartu, které v neděli podlehli až v prodloužení. Příčin nepovedeného vstupu do sezony je hned několik. Litvínov má vůbec nejhorší přesilovky ze všech týmů, což se odráží od bídné produktivity klíčových hráčů. Viktor Hübl (5+3) s Františkem Lukešem (2+4) zůstávají daleko za očekáváními, stejně tak i Lukáš Kašpar (2+3), jenž se proti Pražanům dokonce ocitl mimo sestavu. „Má na svém kontě dva góly. Očekávali jsme, že bodově i přínosem by měl být někde jinde. Naše rozhodnutí akceptoval,“ nechal se slyšet Šlégr. Nejvíce bodů má na svém kontě Richard Jarůšek, solidně si počínají i Jakub Petružálek s Martinem Hanzlem, jeho kolegové z druhé útočné formace. Severočeši aktuálně nedisponují jasnou brankářskou jedničkou. Jaroslav Janus nepodává úplně optimální výkony, více prostoru tak dostává náhradník David Honzík.

Sestavy z posledního utkání

HC VERVA Litvínov: Janus (34. Honzík) – Jánošík (A), Doudera, Baránek, Ščotka, Štich, Pavelka, Kudla – Mahbod, Hübl (C), Válek – Petružálek, Hanzl, Jarůšek – Myšák, Mikúš, Lukeš – Jurčík (A), Helt, Trávníček

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc, Hrbas, Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman – Šťastný, Žejdl, Klepiš (A) – Skalický, Zbořil, Vondrka (C) – Zohorna, Bičevskis, Stránský – Flynn, Najman, Kousal

Statistiky

Zimní stadion Ivana Hlinky | 22. 11. 2019 17:30

HC VERVA Litvínov 20. kolo BK Mladá Boleslav
13. místo, 18 bodů umístění 4. místo, 34 bodů
46:63 skóre 55:42
7:1 (Kladno) nejvyšší výhra 5:1 (Litvínov, Olomouc)
1:6 (Plzeň) nejvyšší prohra 0:4 (Zlín)
3
utkání bez vstřeleného gólu 3
0
utkání bez inkasovaných gólů 1
10,53 % využití přesilových her 14,93 %
6
góly v přesilových hrách 10
87,67 % ubráněná oslabení 90 %
3
góly v oslabeních 1
Richard Jarůšek, 15 bodů nejproduktivnější hráč Pavol Skalický, 20 bodů
Richard Jarůšek, 7 branek nejlepší střelec Pavol Skalický, 9 branek
Jakub Petružálek, 9 asistencí nejlepší nahrávač Pavol Skalický, 11 asistencí

Richard Jarůšek, +7 nejlepší hráč v +/- Pavol Skalický, +14
František Lukeš, -13 nejhorší hráč v +/- David Šťastný,
Oscar Flynn, oba -3
Richard Jarůšek, 35 minut nejtrestanější hráč Lukáš Žejdl, 27 minut
David Štich, 65 bodů Radegast index Pavol Skalický, 48 bodů
David Honzík 91,76 %
Jaroslav Janus 89,24 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 92,53 %
Radek Haas 90,24 %
David Honzík 2,46
Jaroslav Janus 3,69
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,16
Radek Haas 4,00